Vijenac 723

Matica hrvatska

PROMOCIJA ZBIRKE TRADICIJSKE GLAZBE HVATAJTE SE U PLETENO KOLO, GRADSKI MUZEJ VIROVITICA,
27. LISTOPADA

Tradicijsko blago spašeno od zaborava

Dražen Bunjevac

Dokumentiranje tekstova i zapisivanje nota tradicijskih pjesama i napjeva koji su stoljećima živjeli u usmenoj predaji kao jedini izraz svakodnevice glazbenog života u selima i prigradskim naseljima nije nimalo laka zadaća. Dokaz je tomu knjiga Hvatajte se u pleteno kolo etnomuzikologinje Miroslave Hadžihusejnović-Valašek. Ideja o knjizi seže u 1994, kada je za potrebe emisije Iz hrvatske narodne baštine Hrvatskoga radija autorica boravila u Sopju kod župnika vlč. Vladimira Škrinjarića. Župnik je organizirao snimanja uživo članova KUD-a Podravina koji su pjevali stare omiljene lokalne pjesme. Tada su se upoznale autorica knjige i urednica Dragica Šuvak, kustosica slatinskog muzeja, koja je predložila da se Miroslavin rad proširi dalje po mjestima oko Slatine. Snimanja su počela u Čađavici, Novakima, Sladojevcima, Čačincima, Mikleušu, Bakiću i Novoj Bukovici (1996), Crkvarima i Staroj Jošavi (1997). U projekt se uključio skladatelj Marijan Jergović, koji je u to vrijeme bio osnivač i pokretač festivala Pjesme Podravine i Podravlja u Pitomači s prijedlogom da se istraživanje i snimanje vrijednoga zanemarenog narodnog blaga proširi na cijelu Virovitičko-podravsku županiju. Snimanja su nastavljena u Gradini (2001), Bušetini (2003–2005), Turanovcu, Gornjem Bazju i Brezovici (2005) da bi uslijedili Voćin, Stari Gradac (2014), Špišić Bukovica (2015), zaključno s transkribiranjem snimaka Orahovice (2019). Zabilježeno je te zahvaljujući zapisivaču Dubravku Bedekoviću i notografu i grafičkom uredniku Tomislavu Košćaku uvedeno u računalo 307 popjevaka, koje su tako spašene od zaborava.


Zorica Varga, Dragica Šuvak, Dubravka Sabolić i Jasmina Jurković-Petras

Nakladnik je knjige OMH u Slatini u sunakladništvu s ograncima MH u Orahovici i Virovitici, a izdavanje su pomogli: Ministarstvo kulture RH, Virovitičko-podravska županija, Hrvatski radio, Hrvatsko društvo skladatelja, Grad Slatina, općine Čačinci, Čađavica, Lukač, Mikleuš, Nova Bukovica, Pitomača, Sopje i Voćin.

Virovitička promocija održana je 27. listopada u Gradskom muzeju, a o knjizi su govorile predsjednice OMH u Virovitici Dubravka Sabolić i OMH u Slatini Zorica Varga, urednica Dragica Šuvak te etnografkinja virovitičkog muzeja Jasmina Jurković-Petras.

Vijenac 723

723 - 18. studenoga 2021. | Arhiva

Klikni za povratak