Vijenac 723

In memoriam, Matica hrvatska

In memoriam: Prijam Bačić (1940–2021)

Predani domoljub i matičar

Teo Šeparović, OMH u Blatu

Inženjer Prijam Bačić rodio se 6. ožujka 1940. u Blatu na Korčuli, gdje je završio osnovnoškolsko obrazovanje. Zatim odlazi u Zagreb, gdje pohađa gimnaziju i diplomira geodeziju. Prema vlastitim riječima, u Zagrebu, uz konvencionalna znanja, stječe i ona iz tada zastrte povijesti vlastitog naroda u razdoblju Drugoga svjetskog rata i poraća, koja još dodatno formiraju njegovu domoljubnu osobnost.


Prijam Bačić

Nakon povratka u Blato, prijelomne 1971, stupa u članstvo Matice hrvatske i sudjeluje u osnutku Ogranka Matice hrvatske u Blatu, kojemu postaje prvim predsjednikom. Slomom Hrvatskog proljeća Matici se zabranjuje rad, članovi bivaju društveno obilježeni, a ne mimoilaze ih ni teže posljedice, pa tako ni Prijama, koji od političkih moćnika dobiva prijetnje smrću. Onemogućavan je u napredovanju na poslu kao i u društveno-kulturnom djelovanju.

Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, s promjenom državnog uređenja i uspostavom neovisne Republike Hrvatske, Prijam Bačić postaje voditelj korčulanskog ureda za katastar i predsjednik obnovljenog Ogranka Matice hrvatske u Blatu. Dužnost predsjednika obnaša u dva mandata. Aktivno je uključen u obranu zemlje, a tijekom Domovinskog rata bio je zapovjednik stožera Civilne zaštite Općine Blato.

Nakon rata aktivan je i na drugim kulturnim projektima, poput obnove sakralnih objekata na području njegove župe, kao član odbora za obnovu i uređenje deset starohrvatskih crkvica. U umirovljeničkim danima sudjeluje u radu Matice hrvatske kao član predsjedništva Ogranka, a posljednji njegov angažman bio je u nedavno izdanu zborniku Hrvatsko proljeće u sjećanjima suvremenika, tj. Memoarskim zapisima u povodu 50. obljetnice Hrvatskog proljeća (1971–2021), gdje mu je objavljen rad pod naslovom Hrvatsko proljeće u Blatu na Korčuli.

Hvala mu na svemu dobrom što je učinio, kako za svoju obitelj tako i za rodno Blato i domovinu Hrvatsku te za Maticu hrvatsku.

Vijenac 723

723 - 18. studenoga 2021. | Arhiva

Klikni za povratak