Vijenac 723

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Čitluk

I ove je godine OMH u Čitluku 3. studenog organizirao tradicijsku manifestaciju Kušanje mladog vina. Program u kongresnoj dvorani hotela Brotnjo započeo je predstavljanjem knjiga autorice Ljiljane Leone Zovko Mirno spavaj Lara, zbirka pjesama i Dobra ti noć Balkane, proza. Nakon predstavljanja knjiga u velikoj dvorani Hotela Brotnjo otvorena je izložbe slika dubrovačkog umjetnika Miše Baričevića Crno-bijeli svijet koja je izazvala veliki interes, a autor zbog vremena i bolesti nije mogao stići do Čitluka. Središnji je događaj u hotelu bilo svečano otvaranje XXIII. manifestacije Kušanje mladog vina. Glazbenim točkama večer su obogatili učenici OGŠ Brotnjo, HKUD Brotnjo, Ženska klapa Katarina – Buna, grupe i pojedinci uz prigodno kušanje mladog vina i autohtonih hercegovačkih gastronomskih proizvoda. Pjevali su se ganga i bećarac, za što su se pobrinula poznata imena ljubitelja tradicijskih napjeva. I ove su godine u sklopu manifestacije učenici hotelijersko-turističkog smjera Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića predstavili svoja kulinarska umijeća, a ovom je prigodom priređene degustacija sira grana padano.

(Andrija Stojić)

Karlovac

Mjesec hrvatske knjige u karlovačkom ogranku MH obilježen je ove godine jezičnim temama. U ugodnom ambijentu Knjižnice za mlade 22. listopada održano je u suradnji s Gradskom knjižnicom Ivan Goran Kovačić predstavljanje slikovnice o kajkavskome književnome jeziku. Inovativan pristup ozbiljnim znanstvenim temama u kombinaciji s velikim entuzijazmom autorā rezultirao je djelom koje je odmah po izlasku pobudilo velik interes u znanstvenim, ali i širim kulturnim krugovima. U izdanju Srednje Europe objavljena je početkom rujna ove godine bogato opremljena slikovnica pod naslovom Priča o jednom Kaju. Autorica tekstova u slikovnici je jezikoslovka Bojana Schubert, dok živopisne ilustracije potpisuje Grgo Petrov, gorljivi ambasador nematerijalne kulturne baštine. Dugogodišnje proučavanje kajkavskoga književnoga jezika iz pera dr. Schubert iznjedrilo je brojne, dosad nepoznate spoznaje o njegovom razvojnom putu, akterima koji su ga pronosili u svojim djelima i sudbini koja ga je sredinom 19. stoljeća postavila na rub znanstvenih interesa, koji se u tom trenutku usmjeravaju prema štokavskoj osnovici hrvatskoga standardnog jezika.


Priča o jednom Kaju
(izd. Srednja Europa, 2021)

Iskustvo je ipak pokazalo da znanstvena otkrića uglavnom ostaju izvan dosega šire čitateljske publike i da u vremenima intenzivne preokupacije digitalnim sadržajima jačanje svijesti o jezičnome identitetu (posebice u mlađih naraštaja kojima je slikovnica i namijenjena) treba potaknuti prilagođenim materijalima. Cilj je to koji je slikovnica ispunila. Predstavljanje je održano u obliku dijaloga, a uz autoricu o knjizi je govorila i urednica Alenka Barišić. Kajkavskomu tonu promocije dodatno je pridonijela interpretacija ulomaka u izvedbi kajkavskoga pjesnika Aleksandra Horvata. Na promociji je višekratno istaknuta i potreba za njegovanjem hrvatskih organskih izričaja, od koje polazi i svaka druga inicijativa u smjeru očuvanja nematerijalne kulturne baštine. Stoga je priča o jednom kaju, u trenutku kada se diljem Hrvatske održavaju manifestacije Dana europske baštine, ispričana u pravi čas. (Marina Marinković)

Križevci

Nakon dugotrajne zatvorenosti u svoje „balončiće“ i lišenosti mnogih kulturnih sadržaja učenici petoga i šestoga razreda OŠ Ljudevita Modeca u Križevcima imali su priliku, zahvaljujući OMH u Križevcima, doživjeti susret s višestruko nagrađivanom književnicom za djecu i mlade Nadom Mihaljević. Na početku susreta predsjednica Ogranka Renata Husinec pozdravila je učenike i pročitala im kratku autoričinu biografiju. Spisateljica je učenicima približila svoj najnoviji dječji kriminalistički roman Mondrian iz Lepe Vesi i nagrađeni roman Putovanje u mjestu, a zatim je odgovarala na zanimljiva pitanja o svome stvaralaštvu i životu.


Susret križevačkih učenika s Nadom Mihaljević

Otkrila je učenicima da se trudi pisati romane koji će biti zanimljivi i zabavni, ali joj je jednako tako važno da nenametljivo daju pouku o životnim vrijednostima kao što su, na primjer, prihvaćanje različitosti, suočavanje s problemima, odgovornost, pomaganje drugima... Objasnila je djeci i proces nastanka knjige, od pisanja rukopisa, ilustriranja i opremanja do tiska. Govorila je i o počecima svojega stvaralaštva, o biranju naslova i imena likova, o promociji svojega zavičaja kao mjesta radnje u knjigama koje piše, a učenike je zanimalo i koje je knjige voljela čitati u djetinjstvu, pa im je spisateljica preporučila za čitanje naslove svojih najdražih romana. Na kraju susreta učenici su imali priliku kupiti Mondriana i obogatiti police svojih biblioteka knjigom s potpisom autorice. (Martina Valec-Rebić)

Nova Gradiška

Profesorica i književnica Nevenka Nekić i grad Nova Gradiška vole se javno, a o tome svjedoči i njezin dolazak u Novu Gradišku osmi put na predstavljanje njezine desete knjige Ogledi, kritike i polemike 2007.-2019. tiskane u nakladi OMH u Novoj Gradiški.


Gostovanje Nevenke Nekić u Novoj Gradiški /
Foto: K. Kovačević

O knjizi su govorili književnici Đuro Vidmarović i Javor Novak te autorica. Susret s književnicom bio je 12. listopada u vjeronaučnoj dvorani župe Bezgrješnog začeća BDM u Novoj Gradiški uz nazočnost novogradiškoga župnika, vlč. Marija Sanića, prijatelja književne riječi i Ogranka. Pozdravnu riječ nazočnima u dvorani i gostima uputila je predsjednica Ogranka Vjekoslava Bagarić predstavivši dragu gošću, profesoricu Nekić, koja je i danas snažno i emotivno angažirana u prezentaciji naših povijesnih i društvenih tema u svojim brojnim romanima, pripovijetkama, pjesničkim zbirkama, esejima, putopisima i dokumentarnim filmovima kojima pridonosi promicanju istine i ljepote domovine Hrvatske. Tako su iste večeri predstavljena i dva dokumentarna filma na radost novogradiške publike: Dragojla Jarnevićeva i Ivana Brlić Mažuranić. (Vjekoslava Bagarić)

Vijenac 723

723 - 18. studenoga 2021. | Arhiva

Klikni za povratak