Vijenac 723

Društvo

Uz Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje (18. studenoga), Predvečernji spomen, OMH u Vukovaru i gimnazija Vukovar

Hvala svima koji su dali svoj život za domovinu!

Pišu Vesna Karaula i Lidija Miletić

I ove smo godine 16. studenoga upalili svijeću i u predvečerje dana kada je Vukovar utonuo u mrak našim su gradom odjeknuli stihovi koje je govorila vukovarska mladost, djeca rođena u slobodi. U svojim su se stihovima sjetili svih onih kojima za tu slobodu iskazujemo zahvalnost i pamtimo ih kao čvrste i nesalomljive temelje na kojima danas gradimo bolji Vukovar i svijet za nove generacije

Postoje dani u povijesti svakoga čovjeka ili obitelji koji se s nestrpljenjem očekuju, koji nas okupljaju i koji čine dio naše obiteljske memorije. Postoje takvi dani i u memoriji cijelog naroda. Takav je dan 18. studenog. Dan je to kada je nakon tromjesečne bjesomučne opsade pod naletom nezamislivo nadmoćnijeg neprijatelja konačno slomljen otpor Vukovara. Dan je to kada je Vukovar svojom žrtvom obranio Hrvatsku i zauvijek postao pobjednik jer je žrtva.

Kako bismo se uvijek iznova prisjećali najtežih, ali i najponosnijih dana vukovarske i hrvatske povijesti, Ogranak Matice hrvatske u Vukovaru već niz godina u službenom programu Grada Vukovara sudjeluje programom Predvečernji spomen, čije su idejne začetnice profesorice hrvatskoga jezika Štefica Šarčević i Vesna Karaula. Program je to koji zajednički realiziraju Ogranak Matice hrvatske u Vukovaru i vukovarska Gimnazija, uz pomoć ostalih vukovarskih partnera: Hrvatskog doma, Franjevačkog samostana, područnog centra Instituta Ivo Pilar, Gradske knjižnice, Gradskog muzeja i drugih, nastojeći iskazati zahvalnost svima koji su za našu slobodu dali najviše – svoje živote.


Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru / Snimio Luka Stanzl / PIXSELL

Program Predvečernji spomen na žrtvu Vukovara 1991. s godinama je postao tradicionalnim oblikom obilježavanja vukovarske žrtve, a realizirao se u različitim oblicima.

Glazbom i književnošću protiv agresije

U prvu skupinu možemo svrstati predstavljanja knjiga i susrete s književnicima koji su nadahnuće pronalazili upravo u sjećanju na Domovinski rat. Tako je u okviru programa Predvečernjeg spomena predstavljena knjiga Kronika franjevačkog samostana u Vukovaru – godine progonstva i povratka autora fra Branimira Koseca i fra Ante Perkovića u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru i Hrvatske franjevačke provincije svetih Ćirila i Metoda u Zagrebu (2009). Knjigu su predstavili Vesna Karaula, Mateo Žanić, urednik Dražen Živić te autori. U umjetničkom dijelu programa sudjelovao je župni zbor sv. Cecilije, a ulomke iz knjige čitali su recitatori gimnazijalci. O temi Rat u otkucaju srca govorile su Sandra Cvikić i Nevenka Nekić (2012), autorice koje za motive svojih pjesama uzimaju stradanje Vukovara i Hrvatske tijekom Domovinskog rata, a pod temom Žensko pismo u/o ratu o svojim književnim izričajima govorile su književnice Ivana Šojat i Tanja Belobrajdić (2016). S njima su razgovarale Vesna Karaula i Darija Benaković.

U drugu skupinu možemo svrstati glazbene programe. Već 2006. u programu Predvečernji spomen na žrtvu Vukovara 1991. izveden je glazbeni recital Dunav nije prestao teći u kojem je sudjelovala Ženska klapa iz Solina i glumci Hrvatskoga narodnog kazališta iz Osijeka Anita Schmit i Aleksandar Has. Godine 2007. uz Tamburaški orkestar KUD-a Dunav u glazbenoscenskom recitalu Za moj grad nastupili su recitatori Gimnazije Vukovar, a osim njih program pod naslovom Nad gradom lebde anđeli bijeli izveli su zbor i orkestar Hrvatskog kulturno-glazbenog društva Dunav iz Vukovara pod ravnanjem Dubravke Lemac i Franje Viteka, i ovaj put uz recitatore vukovarske gimnazijalce. Godine 2010. u okviru Predvečernjeg spomena na žrtvu Vukovara 1991. Ogranak Matice hrvatske u Vukovaru u suradnji sa Župom sv. Josipa radnika u Borovu Naselju u crkvi Gospe Fatimske organizirao je koncert maestra Josipa Magdića na orguljama pod naslovom Vukovarske ratne razglednice – glazbom protiv agresije.

Treću programsku skupinu čine različita uprizorenja gimnazijske dramsko-recitatorske skupine Sunčani grad, počevši od Ivšićeve drame istoga naslova (2014) preko dramskih preradbi autora Lade Martinec i Snježane Sinovčić pod naslovom Živim (2015) i Tko zna hoće li sutra postojati Miroslava Međimorca i Amara Bukvića (2019), do raznovrsnih glazbenoscenskih igara, mladi gimnazijalci pokazali su kako promišljaju, sjećaju se i žive istinu o svome gradu, ali i kako sanjaju njegovu budućnost.

Osim navedenog, 2011. u okviru programa Predvečernji spomen u Pastoralnom centru sv. Bone prikazan je dokumentarni film Vukovar – petnaesta postaja križnoga puta autora Miljenka Dujele. Također, 2013. naš je ogranak, u suradnji s Franjevačkim samostanom i Područnim centrom Instituta Ivo Pilar u Vukovaru, organizirao predavanje o temi Hrvatski jezik kao čuvar baštine i temelj nacionalnog identiteta, a o jeziku su govorile Sanja Vulić i Sandra Cvikić.

Natječaj za djela
o Domovinskom ratu

U okviru programa Predvečernjeg spomena redovito se svake druge godine prigodnim plaketama nagrađuju i autori najboljih radova pristiglih na natječaj Ogranka za kraće književno djelo ili zbirku poezije o hrvatskom Domovinskom obrambenom ratu. Do sada je provedeno šest natječaja, a ove godine najboljima su proglašeni Mate Ćurić (za prozu) i Diana Rosandić (za poeziju). Povjerenstvo su činili: Vesna Karaula, Petar Elez, Tijana Pavliček, Darija Benaković i Tanja Bjelobrajdić.

Od 2018. program Predvečernjeg spomena na žrtvu Vukovara 1991. Ogranak je organizirao izvan Vukovara. Domaćin prvoga događanja bio je Muzej Mimara u Zagrebu, gdje je program organiziran 12. studenog. U svečanom programu sudjelovao je zbor Osnovne škole Izidora Kršnjavog iz Zagreba pod ravnanjem maestre Dijane Rogulja Deltin te solistice na klaviru Mina Ždinjak – Glazbena škola Franje Kuhača iz Osijeka, Nikolina Topić, Milica Ajduković i Vedrana Matić – Umjetnička akademije Sveučilišta J. J. Strossmayera iz Osijeka, kao i studenti Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu Marko Blašković (bisernica), Ivan Koprić (brač) i Sara Jurišić (klavir). Ulomke iz djela akademika Pavla Pavličića o Vukovaru govorili su Šimun Škarica i Nikolina Drobac, učenici Gimnazije Vukovar. Sve okupljene pozdravili su predsjednik Matice hrvatske Stipe Botica i predsjednica Ogranka u Vukovaru Lidija Miletić.

Već sljedeće godine u Zagrebu vrata su otvorena mladim umjetnicima iz Osnovne glazbene škole Rudolfa Matza, kao i višeglasnom zboru glazbenih odjela Osnovne škole Dragutina Tadijanovića iz Vukovara koji je uvježbala i kojim je dirigirala magistra glazbene pedagogije Maja Fras. Tekst o vukovarskim pjesnicima ubijenim u Domovinskom ratu Reneu Matoušeku, Ivanu Baranjeku i Siniši Glavaševiću, te nesretno stradalom Darku Dombaju, kao i njihove odabrane pjesme i tekstove, čitale su Antonija Suton i Lidija Miletić. Pokrovitelj programa bio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Ove godine, zbog epidemiološke situacije, program Predvečernjeg spomena odvijat će se virtualnim putem, a svi zainteresirani moći će putem prijenosa uživo pratiti razgovor s Dragom Maksimovićem, koji će iz sjedišta Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru govoriti o svojoj knjizi Vukovar, grad 1000 istina – 30 godina poslije, dok će izabrane tekstove čitati mladi gimnazijalci.

Unatoč svemu, i ove smo godine 16. studenoga upalili svijeću i u predvečerje dana kada je Vukovar utonuo u mrak našim su gradom odjeknuli stihovi koje je govorila vukovarska mladost, djeca rođena u slobodi. U svojim su se stihovima sjetili svih onih kojima za tu slobodu iskazujemo zahvalnost i pamtimo ih kao čvrste i nesalomljive temelje na kojima danas gradimo bolji Vukovar i svijet za nove generacije.

Vijenac 723

723 - 18. studenoga 2021. | Arhiva

Klikni za povratak