Vijenac 723

Glazba

GLAZBU IZDVAJA

Mirta ŠPOLJARIĆ

Memorijal Darko Lukić

U Osijeku se već dugi niz godina bijenalno održavaju dvije važne glazbene manifestacije – Memorijal Franjo Krežma i Memorijal Darko Lukić – koje okupljaju mlade gudače i mlade pijaniste nastojeći na najbolji mogući način promovirati dva znamenita osječka glazbenika. Glavni organizatori su Glazbena mladež u Osijeku i Glazbena škola Franje Kuhača. Od 12. do 14. studenoga u Arheološkom muzeju Osijek održan je 22. Memorijal Darko Lukić.

Osnovni koncept je jednostavan i usmjeren na ciljane protagoniste – predstaviti neke od najboljih učenika i studenata klavira iz Hrvatske i inozemstva te jednoga od istaknutih pijanista mlađe generacije. Tako su prve večeri priliku za koncertni nastup dobili učenici glazbenih škola iz Osijeka, Našica, Požege, Zagreba i Varaždina, a druge večeri studenti s „međunarodnim indeksima“ – Martina Kuterovac (Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku), Julijan Martinčević (Universität für Musik und darstellende Kunst, Beč), Doroteja Ćirić (Akademija umetnosti, Novi Sad) i Arsen Dalibaltayan (Muzička akademija u Zagrebu). Predviđeno je da Memorijal zaokruži solistički koncert Ivana Krpana.

Uživo iz Wigmore Halla

Od početka pandemije svjedočili smo velikim promjenama u proizvodnji i konzumiranju kulturnih sadržaja, promjenama koje nisu nepoznanica u svijetu suvremene umjetničke produkcije, ali su brzina i opsežnost njihove primjene bile intenzivne i nagle.


Londonski Wigmore Hall

Svjetska kultura (pa tako i hrvatska) relativno se brzo prilagodila novim okolnostima, a iz tog mora novih proizvoda koji su počeli iskakati iz virtualnoga svijeta izdvojila bih Wigmore Hall, glazbenu instituciju stoljetne povijesti smještenu u središtu Londona. Odmah od početka tzv. lockdowna Wigmore Hall započeo je s internetskim prijenosima uživo iz svoje dvorane. Visoka kvaliteta snimanja i prijenosa omogućuju izvrstan doživljaj, a virtualna publika iz cijeloga svijeta može besplatno uživati u raznim solističkim i komornim koncertima s repertoarima od renesanse do suvremenog džeza, dnevnim matinejama, književnim razgovorima, edukativnim predavanjima. I to gotovo svakodnevno! Za preporuku!

Mozartov Rekvijem

Navikli smo slušati Mozartov Rekvijem u izvedbama velikih ansambala i u najvećim hrvatskim gradovima. Zato je posebno vrijedno kada se na pripremu grandioznoga djela odluči ansambl profesionalnih glazbenika malo dalje od glavnih glazbeno-kulturnih centara.

Zbor mladih požeških glazbenika orkestar sastavljen od instrumentalista iz Požege, Zagreba, Samobora, Slavonskog Broda, Osijeka i Splita te solisti Marija Ticl, sopran, Ana Ticl Bušić, alt, Mislav Lucić, tenor, i Petar Kopunović Legetin, bas, pod ravnanjem dirigenta Josipa Prajza odlučili su se na takav pothvat. Mozartov Rekvijem izveli su 1. studenoga u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Kaptolu nedaleko od Požege te 14. studenoga u crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu. Sukladno okolnostima, vrijedno bi bilo nastaviti tu „mini turneju“.

Vijenac 723

723 - 18. studenoga 2021. | Arhiva

Klikni za povratak