Vijenac 723

Film

FILM IZDVAJA

Josip Grozdanić


Paul Thomas Anderson u Tuškancu

Od 24. do 28. studenog kino Tuškanac ljubiteljima suvremenih klasika nudi vrlo zanimljiv i reprezentativan ciklus od sedam filmova scenarista i redatelja Paula Thomasa Andersona. Ambiciozniji gledatelji i oni koji će to tek postati tako će dobiti priliku pogledati sve Andersonove filmove osim remek-djela Master, psihološke egzistencijalne drame koja je u Veneciji ovjenčana Srebrnim lavom za režiju, nagradom FIPRESCI i Volpi Cupom, te u kojoj je pokojni Philip Seymour Hoffman odigrao još jednu maestralnu rolu.

 


Paul Thomas Anderson /
Izvor Wikipedija

 

Master je možda i najuspjelije ostvarenje po slojevitosti, promišljenosti, kompleksnosti i dubini svojih djela izuzetno zrelog filmaša, iznimno darovitog scenarista i redatelja koji je već nakon svog drugog filma, ambiciozne altmanovske mozaičke drame Kralj pornića, stekao status jednog od najzanimljivijih suvremenih američkih autora. Gledatelji u Tuškancu moći će pratiti autorski razvoj i sazrijevanje P. T. Andersona tijekom posljednjih 25 godina, koliko je proteklo od njegova dugometražnog prvijenca Teška osmica. Tijekom tog razdoblja on je potpisao i sjajnu također mozaičku dramu Magnolija, u kojoj je Tom Cruise iskazao nove dimenzije glumačkog umijeća, baš kao što je to u humornoj romantičnoj drami Pijani od ljubavi izveo Adam Sandler. U Andersonovo scenarističko i redateljsko majstorstvo moći će se uvjeriti i oni koji pogledaju njegovu adaptaciju romana Skrivena mana Thomasa Pynchona, kao i oni koji odluče uhvatiti Fantomsku nit, dramu u kojoj je trostruki oskarovac Daniel Day-Lewis ostvario (zasad?) posljednju ulogu.

6. festival KinoKino

U sklopu 19. ZFF-a, koji traje od 14. do 21. studenog, održava se i 6. međunarodni festival filmova za djecu KinoKino, koji se nekoliko godina kao zasebna manifestacija održavao u Kinu Europa. I ovogodišnja manifestacija, koja je počela dan nakon otvaranja ZFF-a, održava se sa svrhom promocije profesionalnog filma za djecu osnovnoškolskog uzrasta te stvaranja novih generacija kinopublike.

Filmovi su segmentirani u tri programske cjeline, u Natjecateljski program, u sklopu kojeg će biti prikazano sedam filmova, u program naslovljen Svaki dan otkrivam, u sklopu kojeg će se prikazati šest naslova namijenjenih (naj)mlađima te u program Moj prvi odlazak u kino, s izborom sedam kratkometražnih animiranih filmova namijenjenih malim i velikim klincima i klincezama. U posljednjem programu bit će prikazan i jedan hrvatski film, sedmominutni crtić Jež Bodljikavko autora Tihonija Brčića, storija o odvažnom i altruističnom ježu koji vodi šumsku pučku kuhinju te koji, nakon što jedne zimske noći nestane sva hrana stanovnika šume, s prijateljima kreće u potragu za njom.

Pokrenut projekt vrtisvoj.film

Djeci i mladima namijenjen je i nedavno pokrenut projekt vrtisvoj.film, portal koji na temeljima suvremene holističke nastave ima želi potaknuti analitički pristup mladih sedmoj umjetnosti te razvijati njihovu medijsku pismenost.

Portal nudi bazu probranih filmskih ostvarenja i metodičkih sadržaja, za tekuću školsku godinu riječ je o 24 izabrana naslova svih žanrova, vrsta i rodova, a dostupan je svim hrvatskim osnovnim školama. Kroz cjeline naslovljene Rondo, Licem u lice i Idu dani mladi će gledatelji upoznati ne samo hrvatske filmske klasike tih naslova, nego i suvremena europska ostvarenja obradama kojih će se poticati njihova kreativnost, kritički duh i afinitet prema kulturi i kulturnim raznolikostima.

Vijenac 723

723 - 18. studenoga 2021. | Arhiva

Klikni za povratak