Vijenac 723

Glazba

Dva jazz-događanja u Zagrebu

Jazz ad libitum Mladena Mazura

Uz niz održanih pretežito ljetnih festivala u Hrvatskoj dva su relevantna jazz-događanja u kratkom međusobnom razmaku održana u hrvatskoj metropoli te ih stoga valja zabilježiti. Nastavljajući tradiciju nekadašnjih organizatora Jazz-kluba Zagreb, Društvo hrvatskih skladatelja održalo je festival Jazz hr.jesen od 30. rujna do 2. listopada. Novoizabrana mlada organizatorica Lana Janjanin zadržala je karakter nekadašnjih jesenskih festivala posvećen samo domaćim sastavima i domaćem jazz-stvaralaštvu. Napravila je pritom što je znala i umjela pozvavši u program isključivo predstavnike domaćeg jazza, prebacivši festivalska zbivanja u prostore zagrebačke Tvornice kulture.


Kontrabasist Zvonimir Šestak /
Snimio Renato Brandjolica za HRT

Tako su se u programu našli već dobro nam poznati Jazz orkestar HRT-a s dirigentom Mironom Hauserom, s novim članom američkim pijanistom i orguljašem Joeom Kaplowitzem, pomlađenim sekcijama truba i trombona te nizom solista i pisaca tekstova, među kojima ne bismo trebali zaboraviti vokalistice Lelu Kaplowitz i Valeriju Nikolovsku, trombonista Luku Žužića, tenor-saksofonista Marija Bočića i pijanista Zvjezdana Ružića. Večer nakon toga nastupio je zanimljiv sastav kontrabasista Zvonimira Šestaka Groove Assambly, promoviravši novi CD In The Pocket. U sastavu su nastupili Mario Bočić, tenor-saksofon, Joe Kaplowitz, glasovir, Janko Novoselić, bubnjevi, te gosti Hrvoje Rupčić, konga-bubnjevi, i Borko Rupena, udaraljke. To je sastav koji bi trebalo u tom programu posebno istaknuti. Slijedila je grupa našeg vokalista koji stalno djeluje u inozemstvu, vokalista Daniela Čačije, sa stranom ritam-sekcijom. Program su festivala nastupima zaključili ženski duo Freekind i veći sastav Mimika Orchestra dirigenta, skladatelja i sopilaša Maka Murtića. Festivalska su zbivanja koja su financijski pomogli Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Ured za kulturu Grada Zagreba i Turistička zajednica Grada Zagreba pratile i neke za takav tip priredbi obvezne manifestacije poput izložbe slika i jam-sessioni za koje je kao osnovni sastav bio predviđen sastav nazvan Azil trio.

Zagrebačka etiketa Croatia Records ostaje čini se vodeća u izdavanju diskova s jazz-glazbom. U kraćem je vremenskom roku izbacila nekoliko CD-ova s jazzom pretežito naših mlađih interpreta te glazbe, ali nam je u oko upao CD iz te jazz-serije koji evocira neponovljiva zbivanja i sjećanja na neke davno prošle dane i glazbenike koji su na nekadašnjim zagrebačkim Sajmovima jazza nastupali i oduševljavali zagrebačko jazz-općinstvo. Riječ je dakako o jazz-reizdanju naslovljenu prema uvodnoj izvedbi, evergrinu Hoagyja Carmichaela Star Dust, povijesne vrijednosti iz razdoblja procvata američke i europske jazz-klasike, zabilježena tonski u prostorima kultnoga zagrebačkog kluba Kulušić.

Riječ je o takozvanu sampler-dokumentarnom izdanju s dvanaest originalnih snimaka zabilježenih tonski tijekom III. Zagrebačkog Jazz Faira u listopadu 1981.

Program diska započinje izvedbom skladbe Star Dust u izvođenju britanskog alt-saksofonista Petea Kinga, koji je nastupio uz Boško Petrović – Damir Dičić Big Band, a slijedila je izvedba isto tako poznate teme Sonnyja Rollinsa St. Thomas u interpretaciji kvarteta sastavljena od nekih najpoznatijih američkih jazz-glazbenika svrstanih tada u kvartet nazvan L. A. Four. U tom su sastavu nastupili neki od najpoznatijih džezista povijesti jazza: alt-saksofonist Bud Shank, brazilski gitarist Laurindo Almeida, kontrabasist Ray Brown i bubnjar Jeff Hamilton, a njihovu izvedbu Syrinx potpisuje poznati skladatelj Claude Debussy. Blues For Misha legendarnoga trubača i krilničara Clarka Terryja izvodi autor uz sastav B. P. Convention, a poznate jazz-teme This Is Always i Little Pony pjeva Georgie Fame uz Boško Petrović – Damir Dičić Big Band. U programu tog diska predstavljeni su i nekad vodeći predstavnici i profesori, našim mladim studentima jazza u Grazu nekad vrlo poznati profesori i odlični instrumentalisti, multisaksofonist i skladatelj, danas pokojni Karl-Heinz Miklin i pijanist Fritz Pauer sa svojim sastavima i izvedbama originalnih jazz-tema kao što je Common te iz razdoblja stila be-bop poznate Un Poco Loco i Our Delight, izvedbu koje trio pijanista Fritza Pauera interpretira uz sastav Trombone Summit International. Čitav taj vrlo zanimljiv i povijesno vrijedan glazbeni materijal prilozima upotpunjavaju sastav Gatti, Giusti, Forti and Comp. iz Argentine i njemački solist-klavijaturist i sin autora poznate pjesme Lili Marlen Kristian Schultze u izvođenju svog originala Finale.

Disk Zvjezdana prašina, najnovije reizdanje izdavača Croatia Records nije samo odličan podsjetnik na neka naša bolja jazz-vremena nego i svojevrstan hommage ambicioznom pokojnom zagrebačkom džezistu Bošku Petroviću.

Vijenac 723

723 - 18. studenoga 2021. | Arhiva

Klikni za povratak