Vijenac 723

Zadnja stranica

BLAGDANSKA DOGAĐANJA PO MJERI GLAVNOG GRADA

Advent Zagreb za nezaboravne uspomene

Redakcija

Inspiracija ovogodišnjeg zagrebačkog Adventa, hrvatske tradicijske igračke, razigranošću će i povratkom mašti ugrijati srca posjetitelja i ponuditi im odmak od pandemijske stvarnosti, a ujedno će i na najljepši način spojiti umjetnost, kulturu i tradicijsko obrtništvo

„Nakon svega što je prošao Zagreb zaslužuje advent nade, advent veselja, advent kreativnosti i advent duhovnosti“, istaknuo je predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović u zagrebačkom hotelu Sheraton 11. studenoga predstavljajući program ovogodišnjeg Zagrebačkog adventa, a da bi Zagrepčanima i njihovim gostima to doista bilo omogućeno, i ove se godine s brojnim partnerima i dionicima kulturnog, ugostiteljskog, privatnog i javnog sektora pobrinula Turistička zajednica grada Zagreba okupivši sva njihova vrijedna nastojanja, kao što to od 2010. čini, pod prepoznatljivim kišobranom Zagrebačkog adventa.

Povratak u djetinjstvo

A inspiracija ovogodišnjeg Adventa, praćena dizajnom Zorana Đukića, hrvatske tradicijske igračke, doista podsjeća na važnost povratka tradiciji, obitelji, djetinjstvu i radosti. Direktorica TZ grada Zagreba Martina Bienenfeld kazala je na konferenciji za medije da igračke nisu izabrane slučajno; osim kao prepoznatljiv podsjetnik na važnost povratka djetinjstvu, stajat će i kao poveznica s tradicijskim obrtničkim zanimanjima. „Igračke zamišljene i prvi put proizvedene u Mariji Bistrici i Hrvatskom zagorju danas su nematerijalna baština koju je zaštitio UNESCO. Imat ćemo igračke iz tvornice Biserka osnovane 1946. i važne zbog ozbiljne suradnje s Disneyjem, kao i igračke iz krapinske tvornice TIK-TAK iz čije je manufakture 1987. izašao i Zagi, maskota Univerzijade, ali i mnoge druge“, najavila je Martina Bienenfeld te dodala da će Advent Zagreb posredovanjem igračaka i ove godine prijeći ne samo virtualne nego i stvarne granice Hrvatske.

Naime, na ovogodišnjem će izdanju svjetske izložbe EXPO u Dubaiju Advent Zagreb biti i na osam velikih oglasnih panoa postavljenih u EXPO-selu, a predstavit će se i u sklopu Božićnog tjedna od 20. do 28. prosinca, dok će, zahvaljujući aplikaciji Equinox XR, u samo nekoliko koraka tradicijske igračke postati virtualne i korisnicima omogućiti da čaroliju (p)ostavljanja igračaka podijele s drugim, znanim im kao i neznanima, zaljubljenicima u omiljene predmete djetinjstva.


Program ovogodišnjeg Adventa započinje 27. studenoga paljenjem prve adventske svijeće na Manduševcu i koncertom Marka Tolje na Zrinjevcu / Izvor Turistička zajednica grada Zagreba

Više od 120 koncerata diljem Zagreba

Lokacije postavljanja igračaka ovisit će samo o maštovitosti korisnika aplikacije, no inspiraciju možda pronađu u nekoj od prepoznatljivih zagrebačkih vizura koje će ponovno odjenuti blagdansko ruho. Riječ je o jedanaest lokacija Donjeg grada, među kojima je prigodno na nov način okićeno njih šest. Trg bana Josipa Jelačića bit će ukrašen igračkama, park Zrinjevac zasjat će sjajem tisuća lampica, Trg J. J. Strossmayera bit će ukrašen motivima imele, na slavno klizalište na Tomislavcu, koje će ove godine izostati, podsjetit će skulpture klizača. Prvi će put biti okićeni prolaz Oktogon, Trg Mažuranića, Matica hrvatskih obrtnika i dvorište Akademije likovnih umjetnosti. U  Adventu sudjeluju četiri lokacije Gornjega grada. Na Trgu svetog Marka postavit će se velike skulpture Orašara, plato Gradec bit će dom za 180 božićnih drvaca, od kojih će Grad njih trideset donirati potrebitim građanima ili udrugama. Ukrasit će se i Park Bele IV. i zapadni dio Strossmayerova šetališta. Novost je i održavanje Adventa na Katarincu, čiji će organizator, Muzej prekinutih veza, uz glazbeni i prigodni program prirediti izložbu Kad bi igračke pričale o najbrojnijim stanovnicima svoje muzejske zbirke i time se pridružiti bogatoj kulturnoj ponudi ovogodišnjeg Adventa.

U četrdeset dana od tradicionalnoga paljenja prve adventske svijeće na Manduševcu 27. studenog i koncerta Marka Tolje zakazana za 19 sati na Zrinjevcu, održat će se 120 glazbenih događanja; Festival adventskih i božićnih pjesama, Advent Classic Fest, Adventski koncerti Zagrebačkih solista, Večeri s Brahmsom, Zagrebačke adventske razglednice, Zagrebački harfistički festival i mnogi drugi, a novost je program Advent u Ladu u sklopu kojeg ćemo od 1. do 18. prosinca na Trgu Mažuranića kroz sedam koncerata zainteresiranu publiku povesti na putovanje Hrvatskom uz tradicijske napjeve i božićne pjesme iz bogate glazbene etnografske riznice.

Advent u zagrebačkim muzejima

Svoje će škrinjice s blagom otvoriti i muzeji. Tako će u Muzeju za umjetnost i obrt biti postavljena velika izložba Fondacije Murtić Edo Murtić / Grafike: Nove apstrakcije važna i kao posljednja izložba prije nego što u potresu stradao MUO krene u proces obnove. HDLU u svojem Domu priprema veliku izložbu Slavka Kopača, a inicijativi se pridružuju i privatni muzeji; Muzej čokolade retrospektivom čokoladnih darova, a Mala radionica čuda u svojem će prostoru u zagrebačkoj Ilici 67, kao i u malom pop-up Muzeju čuda na kbr. 92, predstaviti drugu stranu igračaka i pozvati zajednicu da u tom procesu aktivno sudjeluje.

Uključenje zajednice jest i krovna misija Projekta Ilica: Q’Art, koji se, nakon uspjeha Artupunkture, adventskoj publici premijerno predstavlja promoviranjem društvenih vrijednosti koje će u ovom izdanju biti posebno izložene kroz autentične, samo za tu priliku i projekt ručno izrađene radove. Sličnu će ulogu imati i okićeno dvorište Akademije likovnih umjetnosti, gdje će, u sklopu Božićnog vrta (Christmas Garden), studenti Akademije predstaviti svoje radove, a posjetitelji će ih s prigodne izložbe moći ponijeti kao unikatne božićne darove.

Kazališna čarolija

Važan će doprinos dati i kazališta. Osim već tradicionalnog Orašara, najpopularnije predstave zagrebačkoga HNK-a, GDK Gavella održat će predstavu u Tunelu Grič, a zanimljiv adventski program pripremaju i u Maloj sceni kao i na sceni Vidre.

Naravno, uzimajući sve epidemiološke mjere i situaciju u obzir, ovogodišnji se Advent organizira u hibridnom obliku, kako bi se većina sadržaja, bude li potrebno, brzo i lako mogla prebaciti u digitalno okruženje. Možda će velebne koncertne dvorane i biti zamijenjene gradskim ulicama i trgovima, ali to nipošto neće umanjiti veličinu umjetničkih izvedbi, a da bi Advent doista mogao zasjati u punom sjaju, podsjetio je na koncu konferencije za medije gradonačelnik Tomislav Tomašević, vrlo je važan doprinos svih građana, koje je pozvao na odgovorno ponašanje, cijepljenje i poštivanje epidemioloških mjera.

Sadržaj omogućila
Turistička zajednica grada Zagreba
www.adventzagreb.hr

Vijenac 723

723 - 18. studenoga 2021. | Arhiva

Klikni za povratak