Vijenac 722

Matica hrvatska

ProgramI OMH u Zaprešiću u povodu važnih obljetnica

Umjetnost i zavičajna baština kao trajne vrijednosti

Višnja Poropat

Ogranak MH u Zaprešiću pridružio se proslavi 220. obljetnice rođenja bana Josipa Jelačića i 26. Danima grada Zaprešića dvjema aktivnostima. Jedna je od njih postavljanje izložbe Jadranka Lopatića, jednog od najistaknutijih umjetnika Zaprešića danas. Na otvaranju izložbe u Galeriji Ogranka 7. listopada predsjednik Ogranka Mirko Ivanjek istaknuo je da se Lopatićeve figure izdižu iz horizontale svakodnevice te kako pridonose ozračju topline u prostoru zbog svog sklada i elegancije. Ida Hitrec, tajnica za ogranke MH, napomenula je da je OMH u Zaprešiću jedan od najaktivnijih ogranaka te kako se upravo u ovakvoj promociji umjetnika očituje važnost djelovanja ogranaka na lokalnoj, a potom i nacionalnoj razini.


Jadranko Lopatić na otvaranju izložbe
u galeriji Ogranka MH u Zaprešiću

Izložbu je postavio umjetnik Čedo Ostreš, a otvorila ju je pročelnica UO za društvene djelatnosti Grada Zaprešića Sandra Sabol Valenčak riječima da je Jadranko Lopatić ne samo izvrstan umjetnik koji stvara divna djela, već kulturu i umjetnost prenosi na mlade ranije radom u školi, a danas u Foto-kino-videoklubu, ali i na sve građane kao član povjerenstva za spomenike. Izložba se može razgledati do 7. prosinca svake srijede od 19 sati u Galeriji OMH u Zaprešiću.

Tijekom listopada u knjižnici OŠ Antuna Augustinčića postavljena je izložba Zaprešićkih godišnjaka, koji su izvor za proučavanje povijesti zaprešićkog kraja, događaja, znamenitosti i ljudi. Djeci će tako biti približena građa koja se nalazi u godišnjacima, a tiče se njihova zavičaja i mjesta odrastanja kako bi ga bolje upoznali. Osim toga Ogranak „ulaskom“ u prostor škole rad Matice hrvatske želi približiti djeci i mladima te ih uz pomoć knjižničarke škole Martine Stepić i ostalih učitelja zainteresirati za zavičajnu kulturu, povijest i značaj. OMH u Zaprešiću u ovoj godini slavi i pedeset godina djelovanja, za što mu je na svečanoj sjednici u povodu Dana grada Zaprešića uručeno i javno priznanje, plaketa.

Vijenac 722

722 - 4. studenoga 2021. | Arhiva

Klikni za povratak