Vijenac 722

Druga stranica

Izložba Sloboda se njegovim imenom zove, Nsk u Zagrebu, 4–30. studenoga

Slike iz Vukovara u NSK

Piše Filip Kopanica

U povodu 30. obljetnice stradanja grada Vukovara u Domovinskome ratu od 4. do 30. studenog u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu postavljena je izložba Sloboda se njegovim imenom zove. Glavni je organizator izložbe Nacionalna i sveučilišna knjižnica sa suorganizatorom Večernjim listom te partnerima, vukovarskom Gradskom knjižnicom i Udrugom za promicanje kulture povijesti Kliofest. Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s partnerima predstavlja izloške u nekoliko tematskih cjelina, knjižničnu građu o bitci za Vukovar, fotografske zapise hrvatskih fotoreportera te književna i likovna djela koja svjedoče o bogatoj kulturi grada Vukovara.


Plakat izložbe

Središnji dio izložbe čine stručni tekstovi povjesničarke i kustosice Vlatke Filipčić Maligec, koji daju uvid u bitku za Vukovar, posebno zbivanja u vukovarskoj bolnici, na Ovčari, u vojarni, Borovu Selu i Borovu naselju 1991. Autori izložbe djelatnici su NSK u suradnji s partnerima. Kažu da im je glavni cilj u stvaranju izložbe bila želja da hrvatska nacionalna knjižnica oda počast gradu heroju Vukovaru u povodu 30. obljetnice njegova stradanja. Hrvoje Špac, voditelj Zbirke knjižnične građe o Domovinskom ratu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, naglašava da izložbu pripremaju već godinu dana i da su u tom razdoblju proživljavali različite osjećaje – od tuge do ponosa. Izložbom su temeljem relevantnih izvora informacija željeli dati uvid u događaje iz 1991. te prezentirati građu koja svjedoči o sudbini Vukovara i Vukovaraca tijekom najtežeg razdoblja njihove povijesti. Željeli su istodobno pružiti i sliku nade – sliku preživjela grada koji nastavlja sa životom unatoč bolnoj prošlosti. Na izložbi se mogu vidjeti fotografije, knjige, rukopisi, novinski članci i ostala građa koju Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i partnerske ustanove čuvaju u zbirkama.

Sofija Klarin Zadravec, pročelnica Hrvatskog zavoda za knjižničarstvo NSK i savjetnica za digitalnu knjižnicu, napominje da je izložba potaknuta dosadašnjim djelovanjem Zbirke knjižnične građe o Domovinskom ratu koja okuplja i daje na korištenje svu relevantnu građu o Domovinskome ratu.

Utemeljena kao dio nacionalne zbirke Croatica, Zbirka knjižnične građe o Domovinskom ratu prikuplja, čuva, obrađuje i daje na korištenje građu objavljenu u Hrvatskoj i svijetu, knjižnu i neknjižnu, bez obzira na medij, na bilo kojem jeziku, inozemnih i hrvatskih autora, koja se bavi temom Domovinskoga rata ili je objavljena tijekom njegova trajanja. Tijekom dvanaest godina postojanja Zbirka je okupila više od 3000 naslova kojima je Domovinski rat tema, povod ili nadahnuće.

Autori su izloženih fotografija fotoreporteri Damir Radnić, Davorin Višnjić, Drago Havranek, Emica Elveđi Goran Pichler, Igor Kralj, Josip Bistrović, Marko Mrkonjić, Mišo Lišanin, Robert Belošević, Robert Šipek i Siniša Hančić. Maja Priselac, viša savjetnica za odnose s javnošću u Nacionalnoj i Sveučilišnoj knjižnici ističe kako je u ostvarenju izložbe doprinos dao velik broj djelatnika Knjižnice kao i Večernjega lista te partnerskih ustanova, a izložba se održava pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u sklopu programa Godine čitanja. Organizatori pozivaju sve zainteresirane na dolazak, a ulaz je za sve posjetitelje besplatan.

Vijenac 722

722 - 4. studenoga 2021. | Arhiva

Klikni za povratak