Vijenac 722

Kolumne

Kuća hrvatskog Andersena

POZITIVA – piše Gloria Lujanović

Ivanina kuća bajke nezaobilazno je mjesto na umjetničko-turističkoj mapi Ogulina i Hrvatske, ali i dom mašte i čarolije

Ogulin je već dugi niz godina poznat i kao „grad bajke“ zahvaljujući Ivaninoj kući bajke, interaktivnom centru koji baštini lik i djelo velike hrvatske književnice za djecu, Ivane Brlić-Mažuranić, rođene u tom gradu prije 147 godina.

Ivanina kuća bajke, prema riječima Tihane Turković, ravnateljice centra, na inovativan i suvremen način posjetitelje upoznaje s likom i djelom „hrvatskog Andersena“, ali i na kreativan način, uporabom digitalnih tehnologija, predstavlja djela i drugih bajkopisaca svijeta. „Stalnu izložbu čini nekoliko dijelova bajki koje su različito inepretirane. Posjetitelje prvo očekuje čarobna šuma sa stablima koja pripovijedaju Ivanine bajke i priče iz njezina života. U čarobnoj se šumi nalazi i mjesto gdje, uz pomoć slagalica (puzzle), vrijedne i mudre glavice mogu složiti pravu bajku“, izjavila je Tihana Turković za Vijenac. Iz čarobne šume, dodaje, nazire se najviša kula dvorac, ali i ulaz u njegove začarane hodnike, gdje se nalazi pet interaktivnih ekrana koji prikazuju život Ivane Brlić-Mažuranić, njezine i bajke drugih autora, ali i čarobne predmete i likove poznate svima. „U hodnicima su i dvije bajkovite špijunke, kako ih zovemo, jedna o transformaciji u bajkama i druga o prijevodima Ivaninih djela. Ovaj dio Kuće dom je i bajke o hrabrom kuharu, osmišljene posebno za Ivaninu kuću, i to prateći funkcije koje je izdvojio ruski strukturalist Vladimir Propp“, rekla je Tihana Turković. Bajku o hrabrom kuharu moguće je pročitati na zidovima začaranih hodnika koji posjetitelje vode do bajkovitog ognjišta koje se pretvara u džuboks sa 79 bajki. „Uz ognjište se nalazi i bajkovita biblioteka s više od 250 naslova bajki i djela o bajkama, među kojima se posebno ističe prvo izdanje Priča iz davnine iz 1916. U središtu Ivanine kuće bajke nalazi se Tajanstvena odaja s trima animiranim filmovima i jednom interaktivnom igrom. Najpopularniji element naše stalne izložbe zasigurno je Čarobno zrcalo, koje vam može otkriti vašu unutarnju čudesnu sliku, ali i vašu čarobnu moć“, izjavila je ravnateljica. Stalna je izložba u prizemlju kuće, a na katu je Kreativna soba – multifunkcionalna prostorija za kreativne i edukativne radionice, istraživanje bajki i povremene izložbe.


Čarobno zrcalo najpopularniji je element stalne izložbe u Ivaninoj kući bajki / Snimio Domagoj Blažević

Poslanje je Ivanine kuće bajke, kako navodi ravnateljica, inspirirati bajkom i probuditi ljubav i želju za čitanjem, znanjem i stvaranjem kod svih generacija koje ih posjećuju. „Istraživanjem sadržaja koji se posjetiteljima nudi šire se vidici i spoznaje, jer nije riječ o faktografiji, iako je i to važan element, nego o osjećaju koji se budi pri ulasku u svijet bajke i mašte. Tomu se potpuno predaju i naši najmlađi i najstariji posjetitelji. Ivanina kuća bajke svojevrsna je čuvarica baštine, ali i vrelo inspiracije i poticaj na stvaralački rad. Upravo smo zato sigurni da svi koji nas posjete izađu iz Ivanine kuće bajke obogaćeni za nove čarobne moći, a pritom ne mislim samo na one koje im je otkrilo naše Čarobno zrcalo.“

U Ivaninoj kući bajke, osim stalnog postava izložbe, nude i šesnaest kreativnih i edukativnih radionica za sve uzraste, kao i usluge pripovijedanja i čitanja bajki. „Već tri godine naša je ponuda obogaćena i Nastavnim satom s Ivanom, koji je trenutačno u ponudi za četvrte i šeste razrede, za što smo dobili odobrenje Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, a u planu nam je obuhvatiti i sve razrede osnovne škole, što ćemo tematski povezati s Pričama iz davnine“, objasnila je Tihana Turković.

Ivanina kuće bajke proizišla je iz studije razvoja kulturnog turizma Ogulin – zavičaj bajke, koju je izradila Dragana Lucija Ratković Aydemir, na poziv Ankice Puškarić, tadašnje ravnateljice Turističke zajednice Grada Ogulina. Studija se temelji na činjenici da je Ogulin rodni grad Ivane Brlić-Mažuranić, što je ona sama isticala u svim djelima, napose u zbirci bajki Priče iz davnina, nadahnutih ogulinskim prirodnim ljepotama.

Ogulinski festival bajke osnovan je kao godišnja međunarodna manifestacija, a Ivanina kuća bajke kao javna ustanova u kulturi koja slavi lik i djelo Ivane Brlić-Mažuranić. Muzeološki program i koncepciju osmislila je Dragana Lucija Ratković Aydemir u suradnji s dizajnerskim timom na čelu s ilustratorom Vanjom Cuculićem i Vladimirom Končarom iz studija Revolucija. Ivanina kuća bajke, smještena u rekonstruiranoj zgradi u sklopu Frankopanskog kaštela u samu središtu Ogulina, otvorena je 13. prosinca 2013.

Ivaninu kuću bajki, osim mališana, posjećuju i grupe studenata i umirovljenika koji u svijet bajke ulaze s određenom skepsom, uvjereni da su bajke prerasli, ali se, prema Tihani Turković, razuvjere i potpuno prepuste čaroliji. „Za grupe organiziramo stručno kostimirano pripovjedno vođenje, pa posjetitelje dočekuje netko od likova iz Ivaninih bajki ili Ivana osobno. Najčešće nas posjećuju školske grupe koje čine najveći udio u ukupnom broju posjetitelja naše Kuće bajke.“

Iako su Priče iz davnine objavljene 1926, zanimljivo je koliko su poruke tog djela relevantne i danas jer promiču univerzalne vrijednosti – hrabrost, plemenitost, pravednost, ljubav, dobrotu, povezanost s obitelji. „Ivana uvijek ističe da je malo, ali čisto srce sposobno pobijediti golemo zlo koje prijeti, dajući nam nadu, ali i smjernicu za život. Važno mjesto u bajkama Ivane Brlić-Mažuranić imaju teme prirode, ali i povezanost s mitologijom i folklornim elementima, čime se dodatno obogaćuje riznica znanja čitatelja Ivaninih djela. Doživljaj koji stvara čitanje Priča iz davnine svakako je drukčiji kada te bajke čitate prvi put s osam godina i mnogo kasnije iznova s 88 godina, ali nužno je da će one u čitatelju svih uzrasta pobuditi najdublje osjećaje“, zaključila je Tihana Turković, ravnateljica Ivanine kuće bajke.

Vijenac 722

722 - 4. studenoga 2021. | Arhiva

Klikni za povratak