Vijenac 722

Glazba

Glazbu izdvaja

IZDVAJA Tamara Jurkić Sviben

Pijanistički memorijal Ranko Filjak u Petrinji

U Petrinji je održano drugo izdanje Pijanističkog memorijala Ranko Filjak od 17. do 21. listopada. Budući da je grad Petrinja prošle godine nabavio novi koncertni klavir Steinway&Sons, stvorena je solidna osnova za pijanističke koncerte. Velikan hrvatskog pijanizma petrinjskih korijena Ranko Filjak (1927–1983) ostavio je neizbrisiv trag u hrvatskom i europskom pijanizmu, što je logičan povod za prošlogodišnji prvi memorijal.


Plakat memorijala

Prvi je memorijal koncertom otvorila kći velikog pijanista Martina Filjak, također pijanistica svjetskog glasa. Zbog potresa koji je napravio neprocjenjivu štetu u Petrinji i u kom su nastradali svi potencijalni prostori za održavanje koncerata kao i POU Hrvatski dom, memorijal je održan u crkvi sv. Lovre zahvaljujući ljubaznosti i susretljivosti župnika Josipa Samaržije. Sedamnaestog listopada nastupio je Amadeus trio iz Zagreba (pijanist Ruben Dalibaltayan, violinist Leonid Sorokow i čelist Krešimir Lazar). U prepunoj župnoj crkvi petrinjska je publika izmamila čak dva dodatka. Devetnaestog listopada predstavio se mladi tenor, pobjednik natjecanja Ferdo Livadić u Samoboru Filip Filipović uz pratnju pijanistice Lane Bradić. Na programu su se našle pjesme i arije hrvatskih i europskih skladatelja. Zaključni koncert bio je 21. listopada, na kojem je nastupio pijanist virtuoz Ivan Krpan, pobjednik nekoliko uglednih pijanističkih natjecanja. Umjetnički je ravnatelj memorijala pijanist Karlo Ivančić, mladi glazbenik petrinjskih korijena.

Pijanistica Dubravka Tomšič Srebotnjak i Slovenska filharmonija

Dana 23. listopada u obnovljenoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog bio je poseban umjetnički doživljaj. Slovenska umjetnica Dubravka Tomšić Srebotnjak, ljubimica hrvatske publike, u suradnji sa Slovenskom filharmonijom i maestrom Simonom Krešičem, posvetila je program Ludwigu van Beethovenu.


Dubravka Tomšić Srebotnjak /
Izvor Lisinski

Briljantnom tehnikom i iznimnom muzikalnošću, s dubokom proživljenošću, pijanistica je izvela Beethovenove 4. i 5. koncert za klavir i orkestar u G-duru i Es-duru. Uvod u iznimni doživljaj bila je izvedba skladbe Naturae vox za orkestar slovenskog skladatelja Alojza Srebotnjaka.

Obilježavanje 50 GODINA od Hrvatskog proljeća

Ogranak Matice hrvatske u Varaždinskim Toplicama 29. listopada organizirao je svečano obilježavanje Hrvatskog proljeća.


Edmund Andler-Borić, Antonia Dunjko i Igor Mrnjavčić

Prvi dio programa održan je poslijepodne u kinodvorani Varaždinskih Toplica, gdje je predavač bio Željko Krušelj. Navečer su na svečanom koncertu u župnoj crkvi sv. Martina nastupili sopranistica Antonia Dunjko, trubač Igor Mrnjavčić i orguljaš Edmund Andler-Borić. Na programu glazbenika uz europske skladatelje našli su se i naši anonimusi iz 18. stoljeća iz arhive franjevačkog samostana u Klanjcu i skladba Ave Maria Davora Bobića za sopran, trubu i orgulje.

Vijenac 722

722 - 4. studenoga 2021. | Arhiva

Klikni za povratak