Vijenac 722

Film

Film izdvaja

Janko Heidl

19. Zagreb Film Festival ponovno u dvoranama

Dok je prošlogodišnji, 18. ZFF, zbog pandemijskih okolnosti održan online, ovogodišnji je planiran ponajprije kao zbivanje uživo, u kinima. Devetnaesti Zagreb Film Festival, međunarodni festival igranoga filma, s naglaskom na filmove koji su prva ili druga djela nekoga redatelja, održat će se od 14. do 21. studenoga, u kinima SC i Tuškanac, Teatru &TD, Uraniji – prostoru kreacije i centru HUB385, uz djelomično prikazivanje na online-platformama kinoeuropa.hr i croatian.film.

Podrazumijevano, aduti privlačnosti bit će smješteni u glavna natjecanja, a među osobitim zanimljivostima popratnih programa izdvaja se onaj naslovljen Ledolomke, niz od pet filmova u izboru filmske kritičarke Diane Nenadić koji donosi kinotečna ostvarenja redateljica „koje su razmicale željeznu zavjesu i rušile ideološke zidove“, među inima tu su Pop Ćira i pop Spira Soje Jovanović i Posljednji skretničar uzanog kolosijeka Vesne Ljubić.

U kina stiže Zbornica Sonje Tarokić

Nakon hrvatske premijere na ZFF-u, dugo očekivani cjelovečernji prvenac Sonje Tarokić, koja je pozornost zainteresiranih pobudila nizom vrsnih kratkih filmova, 25. studenog kreće u redovitu tuzemnu kinodistribuciju. Drama smještena


Plakat filma

u osnovnoškolsku zbornicu, s Marinom Redžepović, Stojanom Matavuljem i Nives Ivanković u glavnim ulogama, nagrađena je posebnim priznanjima glavnog i Ekumenskog žirija na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima u Češkoj.

Objavljen album Visitors From the Galaxy Revisited

U izdanju kuće Fox & His Friends, pod uredničkim vodstvom Željka Luketića i Lerija Ahela, osmišljen je i ostvaren izniman filmsko-glazbeni pothvat. Dvostruki album Visitors From the Galaxy Revisited (Original Motion Picture Soundtrack by Tomislav Simović Revisited) posveta je impresivno plodnu hrvatskom skladatelju filmske glazbe Tomislavu Simoviću (1931–2014), jednom od zaštitnih znakova Zagrebačke škole crtanog filma, autoru koji je potpisao više od tristo partitura za film, radio i televiziju, među kojima su vjerojatno najpoznatije one za Oscarom nagrađen kratki animirani film Surogat Dušana Vukotića i za animirani serijal o profesoru Baltazaru.

 


Izd. Fox & His Friends, Hrvatska, 2021. /
Snimak zaslona

 

Visitors From the Galaxy Revisited sadrži Simovićevu glazbu za cjelovečernji igrani film znanstvene fantastike za djecu (i odrasle) Gosti iz galaksije Dušana Vukotića, no u preradama niza tuzemnih i inozemnih glazbenika koji su se odazvali pozivu da odriješenih umjetničkih vizija interpretiraju predložak. Izvorna Simovićeva inovativna glazba iz tog filma prvi put je, zasebno, objavljena 2017. – nakon pomne restauracije – također kao dvostruki LP, kod istoga zagrebačko-riječkoga izdavača.

Vijenac 722

722 - 4. studenoga 2021. | Arhiva

Klikni za povratak