Vijenac 721

Matica hrvatska

Svečanost u povodu 50. obljetnice Hrvatskog proljeća i predstavljanje knjige Pola stoljeća Matice hrvatske u Novoj Gradiški, 29. rujna

Trajni spomenik novogradiškim matičarima i Hrvatskom proljeću

Ivanka Herceg

Pedesetu obljetnicu djelovanja Ogranak Matice hrvatske u Novoj Gradiški obilježio je objavljivanjem vrijedne monografije Pola stoljeća Matice hrvatske u Novoj Gradiški sa željom da se oda priznanje svima onima koji su tijekom svih tih godina uložili znanje, ljubav, hrabrost i domoljublje kako bi naša hrvatska riječ, hrvatska tradicija, nacionalne vrijednosti živjele i trajale. Činili su to unatoč svim teškoćama i preprekama, a  ovom im publikacijom zahvaljujemo te je ostavljamo mlađim generacijama. Uz vlastitu obljetnicu, Ogranak MH u Novoj Gradiški obilježio je i 50. godišnjicu Hrvatskog proljeća. Autorice publikacije su Dragica Vidmar, Nada Peleh-Serenčeš i Vjekoslava Bagarić, a u uredništvu su vrijedno radili i Ljiljana Ptačnik, Dražen Oršulić i Ivanka Herceg. Autorica je naslovnice Kristina Kovačević.


Nada Peleh-Serenčeš i Vjekoslava Bagarić

„Matica je svoj trnovit put prošla zajedno sa svojim narodom, obilježavajući povijest hrvatskoga naroda od samih početaka utemeljenja 1842. do današnjeg vremena, u kojemu djeluje zajedno sa svojih 130 ogranaka diljem  Hrvatske i inozemstva. Ogranak MH u Novoj Gradiški ponosan na sve što se pod njegovim okriljem činilo“, rekla je predsjednica Ogranka Vjekoslava Bagarić.

Knjiga je predstavljena primjerenim svečanim programom 29. rujna u novogradiškom Domu kulture. „Ova publikacija doista je vrijedna čitanja u prvom redu zbog svjedočanstava o vremenu koje je u njoj zapisano. Knjiga je dokument o čežnji mnogih Hrvata da slobodno i bez straha zapjevaju Lijepu našu, Ustani bane Jelačiću, Vilu Velebita i druge domoljubne pjesme koje u neko vrijeme naše povijesti nismo smjeli pjevati, a pogotovo dičiti se svojim jezikom. Knjiga je dokument o ostvarenju sna o slobodnoj i neovisnoj hrvatskoj državi i dokaz o predanom radu članova Ogranka MH u Novoj Gradiški tijekom pedeset godina“, kazala je Nada Peleh-Serenčeš.

Čestitke u povodu obljetnice i pohvale za rad Ogranka MH u Novoj Gradiški uputili su i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, a u ime Grada Nova Gradiška i gradonačelnika Vinka Grgića Mihaela Đeraj, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti. Program je interpretacijama pjesama Majstore, ugasi svijeću Slavka Mihalića, Moj hrvatski Paje Kanižaja i U Hrvatskoj treba ostati Jakova Ivaštinovića oplemenio domaći poeta Zrinko Kapetanić, a glazbeni dio svečanosti upotpunili su glazbenim nastupom učenici novogradiške gimnazije Gabriela Muller, Rebeka Todorović i Mihael Kolak pod vodstvom profesorice Danijele Šmuljić Matošević.

Vijenac 721

721 - 21. listopada 2021. | Arhiva

Klikni za povratak