Vijenac 721

Likovna umjetnost

LIKOVNU UMJETNOST IZDVAJA

Zlatko TOT


 Izložba Prostoria 10, Dom HDLU, Zagreb

Ako još niste, krajnje je vrijeme da se zaputite u najpoznatiju zagrebačku rotondu i pogledate što se krije unutar njezinih bijelih zidina. U prvoj polovici listopada riječ je o izložbi koja široj publici predstavlja radove i dostignuća tvrtke koja nosi ime Prostoria.



Plakat izložbe /
izvor stranica prostoria.eu

Njegujući tradiciju modernizma i tadašnjih suvremenih tendencija oblikovanja materijala Prostorija je iznjedrila primjere namještaja koji se već danas mogu smatrati klasicima tvrtke. Dovoljno je zastati pokraj fotelje Polygon ili sofe Revolve da dobijete sliku onoga što je na dobru putu da postane perjanica hrvatskog dizajna. Treba napomenuti da je drvo primarni materijal od kojega stvaraju svoja umjetnička djela kojih se ne bi posramio ni sam Alvar Aalto. Također, na izložbi su se mogli vidjeti radovi umjetnice Anđele Vilić, koja materijalu preostalu kao otpad proizvodnog procesa daje novo značenje i oblik skulpturama i prostornim instalacijama. Uživajte.

Južna sazviježđa: Poetika nesvrstanih, Galerija Filo­drammatica, Rijeka

Ako vas je put odveo u Rijeku možda ste posjetili izložbu u sklopu 16. po redu manifestacije Moje, tvoje, naše i o 60. obljetnici prve konferencije pokreta Nesvrstanih.


Plakat izložbe /
Izvor Poetike nesvrstanih

Riječ je od adaptaciji izložbe Južna sazviježđa koja je prvi puta prikazana 2019. u Modernoj galeriji u Ljubljani, dok je druga izvedba pod imenom Solidarity Spores izložena 2020. u južnokorejskom gradu Gwangju. Riječka izložba tematizira i raspravlja o ostavljenom kulturnom naslijeđu, odnosno o kulturnim politikama i programima razmjena bivše države sa zemljama u Aziji, Africi i Latinskoj Americi. Izložba raspravlja i komunicira s publikom o navedenoj temi kroz radove suvremenih umjetnika i umjetnica iz više država šire regije. Propituje se i sam pojam nesvrstanosti i što on uopće znači u današnjem svijetu prožetu globalizacijom i novim poretkom vrijednosti.

Art Basel, Messe Basel, Švicarska, 21–26. rujna

Nakon kratke pauze od 2019. zbog zloglasne pandemije i nakon deset održanih virtualnih viewing rooms u rujnu ove godine održan je Art Basel 2021, jedan od najprominentnijih europskih sajmova umjetnosti na kojemu se predstavljaju umjetničke kuće, galerije, mecene i sakupljači umjetnina sa svojim raznovrsnim repertoarima umjetničkih djela.


Sajmišni prostor /
Press Art Basel

Glavni naglasak sajma bio je na gubicima trgovaca umjetnina tijekom lockdowna, odnosno općenito smanjena protoka novca preko leđa umjetnosti. No nije sve tako crno. Već prvoga dana otvaranja galerija Hauser and Wirth prodala je djelo američkog neoekspresionista Philipa Gustona za 4,5 milijuna eura. Može se reći – dobar početak dana. Kako je posljednjih godinu i pol cijeli svijet bio prisilno stao, iz raznih intervjua održanih na sajmu može se iščitati da su umjetnici, muzeji i galerije ipak najviše žalili što nije bilo posjetitelja i sada već klasičnih otvaranja izložbi s publikom kakvih se svi sjećamo prije pandemije. Ljudi su ipak, donekle, socijalna bića.

Vijenac 721

721 - 21. listopada 2021. | Arhiva

Klikni za povratak