Vijenac 721

Kazalište

KAZALIŠTE IZDVAJA

Ivana Slunjski

FESTIVAL DANCE INN

Listopad i studeni za neovisnu plesnu scenu najintenzivniji su mjeseci u kazališnoj sezoni, što će se s obzirom na ritam financiranja i raspoloživost izvedbenih prostora teško promijeniti. I ovoga puta jesen obiluje pregršti događanja, među kojima se mnoga, čak i festivalska, preklapaju.


Ilustracija predstave Personne

Trodnevni festival Dance Inn u organizaciji kazališne skupine De facto započeo je 14. listopada u Zagrebačkom plesnom centru predstavom Personne i za nju nagrađene njemačke koreografkinje i izvođačice Isabelle Schad te vizualnoga umjetnika Laurenta Goldringa, u kojoj smo imali rijetku prigodu vidjeti koreografiju uglavnom koncentriranu na fine pokrete šaka i prstiju. Manje uobičajenim vokabularom, pred licem izvođačice fluidno kretanje ruku u neprestanu tijeku stvara začudne oblike poput maske, čas podsjećajući na obličja iz životinjskoga svijeta, čas vraćajući se ljudskoj figuri, baveći se značenjima maske u kazališnoj umjetnosti, ritualima, nasljeđu predaka, ali i problematikom nestalnosti identiteta u suvremenome društvu, osobito pojačanim čestim uranjanjima u virtualnu stvarnost i mogućnošću navlačenja raznih maski, odnosno avatara. U nastavku programa slijede Coresonances Anje Bornšek te Fantastične vrste Ane Kreitmayer i Studija za suvremeni ples.

ANTISEZONA

Jesenski blok Antisezone koji se od 15. do 25. listopada odvija u prostorima Muzeja za suvremenu umjetnost u Zagrebu donosi


Plakat Antisezone

nekoliko premijera domaćih autora, DOWL Sonje Pregrad, Majke u proljeće / Tužniji od Najtužnijeg komada. Ikad. kolektiva Kik Melone i Ranjiva tijela Ane Jelušić te od 9. do 12. studenoga uz domaće autore i gostovanje bugarskih umjetnika Ive Sveštarove i Willyja Pragera.

PLATFORMA HR

Od ove godine Plesni centar TALA organizira Platformu HR kao cjelogodišnji rezidencijsko-istraživački festival, više se okrećući osiguravanju uvjeta za umjetničke procese, produkciju i izvedbu te redefinirajući festival u projekt koji se temelji na suradnji, zajedništvu i potpori.


Plakat festivala

Među brojnim plesnim umjetnicima koji su u potrazi za sigurnim mjestom utočište pronašli u TALA-i i iz obećavajućega programa ovoga puta izdvajam premijeru predstave Prizori Roberte Milevoj s umjetnicama kolektiva TRAS najavljenu za 30. studenoga u Pogonu Jedinstvo. U skladu s novim smjerom Platforme HR, autorica se s izvođačicama Petrom Chelfi, Ivanom Pavlović i Martinom Tomić na primjeru izvođačke forme trija posvećuje načinima zajedničkoga stvaranja i specifičnih modaliteta zajedništva na sceni, uzimajući u obzir autonomnost izvođačkih tijela, njihovu uvjetovanost i suodnose, odmičući se od poopćenih odnosa koreografa i izvođača i sugerirajući drukčije motrenje na bivanje u istome prostoru i vremenu izvedbe.

Vijenac 721

721 - 21. listopada 2021. | Arhiva

Klikni za povratak