Vijenac 721

Mozaik

POZITIVA

Inspirativna Klanjčanka

pišu Nikola Filko i Snježana Horvatin

Vitalna, uvijek dotjerana i elegantna gospođa Ružica Pečenjak, kreativna i puna pozitivne energije, može se pohvaliti životopisom prepunim mijena i zanimljivih događaja. Ona prenosi svoju kreativnu energiju na Klanjčane te potiče kulturna događanja u gradu

Ako bi netko danas poželio napraviti kakav sažetak kulturnih i društvenih programa koji su se u Klanjcu održali u proteklih dvadesetak godina, u domu gospođe Ružice Pečenjak, koja i inspirira i podupire brojna klanječka kulturna događanja, pronašao bi vjerojatno najopsežniji arhiv pozivnica, kataloga, izrezaka iz novinskih članaka… Mirovina za nju nikako ne znači i mirovanje pa je sve to mahom brižno pohranjeno u njezine bilježnice, a ponešto i u ladice, no ono što impresionira jest da je gotovo svakom od tih događaja i sama prisustvovala.

Vitalna i uvijek dotjerana i elegantna Klanjčanka, kreativna i puna pozitivne energije, može se pohvaliti životopisom prepunim mijena i zanimljivih događaja. Nakon Slavonije, Rijeke i Kastva najveći dio radnoga vijeka zubarske tehničarke provela je u Njemačkoj, gdje je sa suprugom stomatologom osnovala privatnu ordinaciju, a nakon odlaska u mirovinu vraća se u rodni grad.

Otvaranje likovne izložbe, književnu večer, koncert, kazališnu predstavu, neko zanimljivo predavanje u Klanjcu ta će Klanjčanka i danas preskočiti jedino ako ju kakvo putovanje odvede izvan rodnog grada. Ako je nema u publici, organizatorima kulturnih događanja to je jasan znak da Ružica Pečenjak u tom trenutku jednostavno nije doma. Pišući pjesme, priređujući književne večeri i putujući na najbolji način pokazuje kako se i zrele godine mogu živjeti punim plućima i kako naši stariji sugrađani sudjeluju u stvaranju boljega i ljepšega svijeta tako što svoj grad čine lijepim i poželjnim mjestom za život.

Kreativnost i ljubav prema lijepome, umjetnosti i kulturi krasi osobitu članicu Ogranka Matice hrvatske u Klanjcu koja već desetljećima piše stihove. U više od sto tekica, kako sama od milja zove rukopisne zapise popraćene obiteljskim fotografijama i uspomenama, zapisala je više od 14.000 pjesama. Riječ je o tisućama i tisućama svakodnevnih impresija različite tematike i stila pa i jezika. Progovara nekad u rimama, ponekad pjesmom u prozi, a nekad tek zapisanim mislima o životnoj zbilji, na standardu ili kajkavskom jeziku o svemu što nju i nas okružuje, raduje ili zastrašuje. Njezine pjesme slijede život, one su pouka, sažetak životnog iskustva. Nadahnuće za poetske zapise nalazi u ljubavi prema zavičaju, prirodi, povijesnoj i kulturnoj baštini grada, vjeri i obitelji. Uz duboku vjeru u Boga, poezija je njezino utočište.


Ružica Pečenjak

Osim u pjesmama kreativno je utočište pronašla i u rodnome Klanjcu. Stvaralaštvom sugrađane stalno iznova upozorava na svijet u kojem je ljudsko poštenje stavljeno na pijedestal najveće vrijednosti, u kojemu se još vjeruje u rad, trud i marljivost kao izvore blagostanja, u trajnu i toplu povezanost obitelji koja se ne gasi s novim generacijama, u kojemu je vjera u Boga temelj stvaranja. Svijet u kojemu je život katkada težak, a priroda vraća dobrim ako se brinemo o njoj. U sve to gospođa Ružica Pečenjak duboko vjeruje:

„A sad ću sjesti, zamisliti kako me brižno i s ljubavlju gledaš iz prikrajka kao nekada, i, uz blagu svjetlost lampe, zapisati u tekicu svoje misli. Znam da znaš da u njima nema gorčine čak i kad su teške, u njima je tuga trenutak prije sljedeće radosti, u njima se dječji glasovi naših unuka isprepliću s njihovim glasovima odraslih ljudi koji su pronašli svoj put, u njima je želja da živim život u kojem ću svijet oko sebe činiti boljim sve dok god to mogu. Baš onako kako smo jednom davno zajedno odlučili.“

U sklopu programa prezentacije stvaralaštva svojih članova, Ogranak Matice hrvatske u Klanjcu nadahnut svojom iznimnom članicom prije deset godina organizirao je prvu večer poezije Ružice Pečenjak, koje se tradicionalno održavaju proteklih godina pod nazivima Povratak zavičaju, Družimo se združeni i Ususret Adventu. U interaktivnim poetsko-glazbenim večerima uz autoricu sudjeluju i brojni građani, članovi Ogranka, učenici i djeca iz Dječjeg vrtića Kesten. Tako će biti i ove godine uoči prve adventske nedjelje. Ogranak Matice hrvatske u Klanjcu u programu rada za 2021. podupro je i njezinu namjeru za izdavanje zbirke pjesama pa će ovogodišnji susret biti ujedno promocija njezine druge tiskane knjige pjesama. Prva je izašla u privatnoj nakladi.

Ružica nije samo aktivna članica Ogranka nego i brojnih drugih klanječkih udruga – Hrvatskozagorskog književnog društva, Ekološke udruge Japica, udruge Korak po korak do zdravlja, pjevačkog zbora Župe Navještenja BDM, udruge vinara te član podupiratelj DVD-a Klanjec i KUD-a Antun Mihanović.

Uz kulturnu djelatnost, u svom je gradu poznata i po humanitarnom djelovanju. Materijalnim potporama sudjelovala je sa svojom obitelji u realizaciji svih važnih projekata Ogranka, a redovitim mjesečnim izdvajanjem od svoje mirovine pruža financijsku potporu potrebitim obiteljima u financiranju troškova dječjeg vrtića. Ove je godine Kulturnom centru Klanjec darovala klavir iz obiteljske ostavštine. Za višegodišnji nesebičan rad i doprinos u razvoju i unapređenju društvenog života dodijeljena joj je zahvalnica Grada Klanjca.
Možemo reći da je bila je mudra i promišljena onoga trenutka kada je kupila prvu tekicu i počela zapisivati. Događaj po događaj, misao po misao, zaključak po zaključak. Iako je danas broj njezinih tekica impresivan, nije u količini njihova važnost. Važno je to što se njezina sjećanja nisu razasula i da iz njih crpi kreativnu energiju koju prenosi na Klanjčane te potiče kulturna događanja u gradu.

Vijenac 721

721 - 21. listopada 2021. | Arhiva

Klikni za povratak