Vijenac 721

In memoriam, Matica hrvatska

In memoriam Ana Marija (Ranka) Novosel (Zagreb, 9. X. 1930–Zagreb, 11. X. 2021)

Hvala za ljepotu zajedništva i stvaralaštva

Lada Lokmer

Prvi susreti sa školom… ispred školskog prozora, od Zagorja preko Slavonskog Broda do Samobora… cijeli život Ranka Novosel posvetila je učenicima radeći kao učiteljica. U mnogima je ostavila duboki trag, a dugogodišnjim radom, trudom i ljubavlju te svojim književnim djelima obogatila je kulturu našega Samobora i Hrvatske. Pisala je i stvarala, žarkim srcem sudjelovala u kulturnom životu zajednice. Kao zaljubljenica u kaj 1971. organizirala je Smotru kajkavskog pjesništva, sudjelovala je u osnivanju TD Ferdo Livadić, u obnavljanju PD Jeka. Sudjelovala je i u osnivanju Hrvatskog učiteljskog društva u Samoboru (1992). U životu Samobora Ana Ranka Novosel bila je prisutna šezdesetak godina, a u prosvjeti i kulturi ostavila je neizbrisiv trag. Za svoj je rad primila niz najviših gradskih i državnih priznanja, od kojih valja posebno istaknuti Nagradu za životno djelo Grada Samobora i Odlikovanje Danice hrvatske s likom Antuna Radića.


Ana Marija (Ranka) Novosel

Utemeljiteljica je književnih susreta samoborskih pjesnika Pri svetem Mihalu (1992) te mnogih drugih kulturnih programa i aktivnosti koje se provode pod okriljem Ogranka MH u Samoboru. Godinama je utjelovljavala lik Srake na Samoborskom fašniku, oduševljavajući smislom za humor. Gotovo je cijeli život posvetila promicanju kulture u užoj i široj zajednici. Od lipnja 1991. do veljače 2010. obnašala je dužnost predsjednice Ogranka MH Samobor, a u ožujku 2014. dodijeljena joj je titula počasne predsjednice Ogranka MH Samobor. Uvijek spremna čuti, razumjeti, pomoći i ohrabriti – mnoge je učenike uvela u čarobni svijet pjesništva i književnosti.

Draga Ranka, kako smo vas svi od milja zvali, hvala vam za sve dobro koje ste dijelili s nama, dajući se predano ljepoti zajedništva, ljepoti pjesništva i stvaralaštva. Neka vam je pokoj vječni i lahka hrvatska zemljica!

Vijenac 721

721 - 21. listopada 2021. | Arhiva

Klikni za povratak