Vijenac 721

Glazba

GLAZBU IZDVAJA

Tamara JURKIĆ SVIBEN

Projekt Lazarus u spomen na Borisa Papandopula

Šesnaestog listopada, u crkvi Bezgrješnog Srca Marijina na zagrebačkom Jordanovcu, Hrvatski glazbeni centar obilježio je 30. obljetnicu smrti Borisa Papandopula i 310. godišnjicu rođenja Ruđera Boškovića izvedbom Papandopulove kantate Carmen Boscovichianum.


Vizual najave koncerta

Prigodno ansambl su činile sopranistica Mia Domaćina Topalušić, mezzosopranistica Martina Menegoni, tenor Josip Čajko, bariton i umjetnički voditelj Matija Meić, bas Robert Palić, orguljaš Mihovil Buturić te umjetnička suradnica Martina Mičija Palić. Uvod u ovu večer bilo je vrlo emotivno izlaganje Davora Merkaša s temom skladateljske ostavštine velikog maestra.

Nova sezona Majstorskog ­ciklusa SO HRT-a

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog 14. listopada s gošćom, mladom pijanisticom Alexandrom Dovgan, započeo je ovosezonski Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra HRT-a.


Alexandra Dovgan i Philipp von Steinaecker /
Snimila Marija Štilinović / HRT

Četrnaestogodišnja glazbenica koja iza sebe već ima pobjede na uglednim pijanističkim natjecanjima u Zagrebu se predstavila s Beethovenovim Trećim klavirskim koncertom. Za pultom Simfonijskog orkestra HRT-a bio je maestro Philipp von Steinaecker. Program je započeo odavanjem počasti skladatelju i akademiku Rubenu Radici sa skladbom za violončelo i orkestar Concerto abbreviato, a na programu je još bila i Četvrta simfonija Antona Brucknera.

Hojsak&Novosel predstavili u HGZ-u novi album

Etnoglazbenici Tihomir Hojsak i Filip Novosel 16. listopada održali su donatorski koncert u Hrvatskom glazbenom zavodu za obnovu zgrade HGZ-a stradale u potresu te ujedno promovirali svoj novi album Traditional Songbook.


Tihomir Hojsak i Filip Novosel

Virtuoznim izvedbama Hojsak&Novosel prikazuju bogatstvo hrvatske tradicijske glazbe koja je duboko ukorijenjena u njihovu umjetničkom izričaju koji je s velikim uspjehom prihvaćen na svjetskoj jazz-sceni.

Tribina HDS-a u Osijeku

Od 18. do 20. listopada u Osijeku se održava Tribina Hrvatskog društva skladatelja na kojoj se još od daleke 1963. predstavlja suvremeno domaće glazbeno stvaralaštvo. Ovogodišnja su tema tradicionalni instrumenti u suvremenoj glazbi, a u tri dana događanja razni će ansambli izvesti i praizvesti tridesetak kompozicija uglavnom hrvatskih skladatelja. Na svečanom otvaranju u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku Tamburaški orkestar HRT-a izveo je djela Detonija, Josipovića, Šipuša, Markovića, Tarbuka, Kuljerića, Leopolda te Sanje Drakulić.

2. koncert iz ciklusa komornog ansambla kvarteta flauta 4 Syrinx

Dana 24. listopada u 20 sati u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski komorni ansambl kvarteta flauta 4 Syrinx u sastavu Karolina Šantl Zupan, Marina Novak, Darija Zokić i Špela Benčina p


Ansambl kvarteta flauta 4 Syrinx

redstavit će bogat program posebno obrađen za ovaj sastav. Na programu su djela Jean-Philippe Rameaua (u obradi Marine Novak), Edvarda Griega (obrada Guy du Chevron), Frana Lhotke, Giuseppe Verdija (obrada za dvije flaute Marina Novak) te Astora Piazzolle (obrada Frano Đurović i Krešimir Seletković).

Vijenac 721

721 - 21. listopada 2021. | Arhiva

Klikni za povratak