Vijenac 720

Književnost

14. Festival pričanja priča Pričigin, Split, 21–24. rujna

Pričam ti priču

Piše Anela Borčić

Splitski festival pričanja priča Pričigin bio je jedan od najbolje posjećenih hrvatskih kulturnih događaja sve do pandemije. Kako je korona promijenila naše živote i običaje, nakon nekoliko pokušaja održavanja Pričigina u protekloj godini, premještanja datuma zbog epidemioloških mjera i teške situacije, tek u rujnu ove godine održan je, četrnaesti po redu, taj popularni festival pričanja priča. Raspoložena publika željna događanja mogla je od 21. do 24. rujna u splitskom ljetnom kinu Bačvice uživati u njegovu bogatom programu.

Da se podsjetimo, Pričigin je kontinuirano kulturno događanje koje traje gotovo desetljeće i pol i uvijek je izvrsno posjećeno. Utemeljen na zamisli da poznati i manje poznati pisci, hrvatski i strani, pripovijedaju publici svoje još neobjavljene priče, Pričigin se toliko svidio široj publici da se svake godine traži ulaznica više pa se nakon godina njegova radosna dočekivanja može ustvrditi da je prerastao u svojevrstan kulturološki fenomen. Pravila su Pričigina jednostavna: svake večeri sudionicima svakog programa dopušteno je po desetak minuta pričati svoju priču na istu i unaprijed zadanu temu. Čitanje i konzultacija s bilješkama nije dopuštena, dopušteno je jedino pripovijedanje uvijek brojnu auditoriju!


Četvrta večer Pričigina bila je u znaku znanosti / Snimila Maja Prgomet

Pričigin ima dugu povijest, prvi put organiziran je početkom proljeća 2006. i od tada mu je ostala ista nit vodilja: na tragu suvremenih svjetskih trendova aktivirati istaknute i cijenjene ljude koji mogu pridonijeti umjetničkom djelovanju! Tako se među pričiginašima, uz poznate i manje poznate hrvatske i strane pisce, našlo i ekonomista, političara, obrazovnih radnika, kazališnih djelatnika, izdavača, ali i predstavnika drugih profesija. Pazilo se uvijek da se programom obuhvati Svjetski dan pripovijedanja, koji se obilježava 20. ožujka, pa je stoga ovogodišnji rujanski Pričigin iznimka.

Iako je 21. rujna zapuhala hladna bura, naši su pisci, pripovjedači i publika stoički izdržali na otvorenom taj drastičan pad temperature. Prve večeri Pričigina svoje su priče ispričali Anela Borčić, Marko Dejanović, Zoran Krušvar, Jadranka Pintarić, Marina Vujčić i Neven Vulić, uz moderaciju Patricije Horvat. Pripovijedali su o Punom koferu (pričiginaške) priče, odnosno o migracijama. Večer je nastavio Emir Imamović Pirke uz moderaciju Renata Baretića, i to za one najupornije i(li) najtoplije odjevene.

Drugi dan Pričigina bio je 22. rujna. Uz moderaciju Nebojše Lujanovića, književnici Dragan Bursač, Boris Dežulović, Zlatko Gall, Saša Ljubić, Andrea Topić i Silvana Uzinić pripovijedali su o temi Književna pera u službi stranih i domaćih režima. U nastavku večeri i u istome prostoru su, uz moderaciju Jedrt Jež Furlan o temi Dežela priča, u organizaciji Založbe Goga iz Novog Mesta, nastupili gosti iz Slovenije – Ivana Djilas, Ervin Hladnik Miharčić, Vlado Kreslin i Jedrt L. Maležić.

Treći dan Pričigina, 23. rujna, obilježila je tema Vlaške priče – u nas je tako običaj. Tema je privukla mnogobrojnu publiku, koja je uživala u opuštenoj atmosferi i salvama smijeha.

Slušačima su sočne priče ispričali Jure Divić, fotograf i književnik iz Vrgorca, Marijan Grbavac, glumac amater iz Prološca, Ljubomir Gudelj, arheolog i glazbenik iz Imotskih Poljica, Nikola Kujundžić, umirovljeni sveučilišni profesor farmacije u Zagrebu, Vedran Kukavica, novinar iz Vinjana Gornjih i Joško Marušić, karikaturist iz Katuna, uz moderaciju Mladena Vukovića. U istom prostoru nešto kasnije je Zlatan Stipišić Gibonni održao autorsku večer pod naslovom Svi moji punti, uz moderaciju Ive Anića.

Četvrta večer Pričigina bila je u znaku znanosti pa je publika 24. rujna uživala u aktualnoj temi Zašto znanosti ipak treba vjerovati. Gosti večeri su bili fizičar Saša Ceci, psiholog Boris Jokić, povjesničar Tvrtko Jakovina, fizičar, astronom i splitski gradonačelnik Ivica Puljak, matematičar Zvonimir Šikić i pjesnikinja i dramaturginja Monika Herceg. Njihove priče ispričane su uz provokativnu, ali slušateljima privlačnu moderaciju Petra Filipića, uglednog makroekonomista, nekadašnjeg dekana Ekonomskog fakulteta u Splitu, idejnog začetnika i osnivača dugovječnog Pričigina, pričiginašima najpoznatijeg kao barba Pero.

Ovogodišnja velika novost Pričigina bila je da su svi oni koji nisu mogli biti uživo s učesnicima i pripovjedačima na splitskim Bačvicama mogli iz svojih toplih kuća pratiti prijenos uživo dnevnog programa na YouTube-kanalu Pričigina, i to putem ponuđene poveznice.

Vijenac 720

720 - 7. listopada 2021. | Arhiva

Klikni za povratak