Vijenac 720

In memoriam, Naslovnica

Riječ glavnog urednika

Nove plovidbe

Goran Galić

Potresla nas je vijest o iznenadnom odlasku drage kolegice Mire Muhoberac, dugogodišnje urednice književne rubrike, redovite književne i kazališne kritičarke u Vijencu, kolumnistice i autorice lucidnih eseja, feljtona, stručnih članaka, memoara, intervjua. Ni jedan drugi autor ili autorica nisu dali tolik pojedinačan doprinos kao što ga je Vijencu darovala naša Mira. Vijenac i Matica hrvatska, ali i hrvatska kultura i umjetnost u cjelini, ostali su bez jedne od svojih najodanijih i najautentičnijih zagovornica. Ime Mire Muhoberac zlatnim je slovima upisano u noviju povijest Matice hrvatske, koju generacije zaljubljenika u Hrvatsku i umjetnost izgrađuju već 180 godina.

Pišem ove retke neposredno prije tiska ovoga broja, nakon ispraćaja 5. listopada na Mirogoju, na kojem su Miru njezini brojni kolege, ministrica kulture, kazalištarci, profesori i studenti s Filozofskog i Akademije dramske umjetnosti, kolege iz Matice, s radija riječju i glazbom, otpratili u njezin rodni Dubrovnik, na posljednji počinak. Pišem u istoj onoj prostoriji u Matičinoj 2 gdje smo se zajedno radovali svakom našem susretu dva puta mjesečno. Na uredničkom kolegiju zajedno s urednicima glazbe, likovnosti, društva.

U toploj radnoj atmosferi uz kavu listali bismo i komentirali novi broj koji je upravo stigao iz tiskare, planirali sljedeći. Razgovarali o predstavama, knjigama, izložbama, ljudima i događajima koji su obilježili protekle tjedne. Tako je bilo i pretprošloga četvrtka, na kolegiju 23. rujna. Razgovarali smo o novim rubrikama koje je Mira predložila u ovoj sezoni, o trima člancima koje je objavila u prošlom broju. Posebno joj je bilo stalo da na stranicama zadnjeg broja isprati u vječnost svoga sugrađanina u rodnom Dubrovniku, gospara Mišu Martinovića.

O njezinoj nevjerojatnoj energiji posvjedočit će za ovu tužnu prigodu i statistički podatak. Na kraju sezone u srpnju napravili smo statistiku autora i članaka u koji su pisali u Vijencu u prvom dijelu godine. U tablici s 210 imena Mirino ime stoji na vrhu, sa 36 objavljenih članaka na gotovo 150 kartica teksta. To je duljina čitave jedne knjige. A gdje su još članci na Hrvatskom radiju, u stručnim publikacijama, angažman na fakultetu, oko okruglih stolova, festivala, novih projekata.

Za novi smo broj, koji je pred vama, uz Mirinu redovitu kolumnu dogovorili i članak o Festivalu svjetskog kazališta. Nažalost, nije ih stigla napisati. No jedan jest. Naime, Mira je na zadnjem kolegiju predložila i razgovor s Ivicom Prtenjačom u povodu njegova novoga nagrađenog romana. Mirin vjerojatno posljednji rad donosimo na sljedećim stranicama.

Mira je našu redakciju nazivala malim brodom. Sad je u posadi jedan član manje. I to onaj koji je kapetanu najviše pomagao držati kormilo kada dođe oluja.

Draga Miro, još jednom, hvala za sve. Pred nama su nove plovidbe. Do ponovnog susreta na cilju.

Vijenac 720

720 - 7. listopada 2021. | Arhiva

Klikni za povratak