Vijenac 720

Matica hrvatska

OTVARANJE KNJIŽNICE KULTURNOG DRUŠTVA MATICA HRVATSKA (KDMH) U MARIBORU, 25. rujna

Matičari otvorili knjižnicu u Mariboru

PIŠE Gordana Štrković-Tomaško

Knjiga je živa toliko,
kolikor oči seže pod krilo
njenih platnic.

Saša Pavček

Ljubljana u vruće ljetno prijepodne. Ikea. Zavirivanje u njezine zakutke i traženje već prije izabranih artikala.

Zadovoljni kupljenim, već idući tjedan nestrpljivo dočekujemo dostavu. Isto popodne kreće montaža. Tko li je ono rekao da su mladi lijeni? Gledam ova moja dva, sada već poodrasla, dječaka kako u društvu s ocem složno rade. Već nakon nekoliko sati police za knjige montirane su i postavljene na svoje mjesto. Muče se s naslonjačem, no nakon nekoliko pokušaja i on zauzme svoje mjesto. Montiramo stajaću lampu i stolić. Namjestim jastučić. „Treba mi još nešto ružičasto“, i već jurim u trgovinu, kupujem cvijeće i stavljam ga uz fotelju. „To je to“, zadovoljno klimnem glavom.


Počasni konzul RH u Republici Sloveniji Šime Ivanjko, Sandra Dudaš, predsjednica KDMH u Mariboru i potpredsjednica Gordana Štrković-Tomaško
u novootvorenoj mariborskoj knjižnici

Uhvati me želja da prostor očistim i dodatno uljepšam. Navučem zastave na stijeg i rasporedim ih.

Sljedećih nekoliko dana trčkaramo stubama stare zgrade noseći knjige. One koje smo odlučili darovati knjižnici, a zatim i sve one koje su mi svakodnevno donosili prijatelji s posla. Iz dana u dan knjiga je sve više.

Dan uoči svečanog otvaranja knjižnice stojim na sredini prostora i promatram vitrine pune knjiga, naslonjač, svjetiljku. „Da, tu bih se mogla izgubiti i satima čitati…“, pomislim.

Kulturno društvo Matica hrvatska u Mariboru 25. rujna svečano je otvorilo knjižnicu, osnovanu uz financijsku potporu Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. U knjižnici je pohranjeno oko 400 naslova različitih žanrova pretežito na hrvatskom, ali i na slovenskom i ostalim jezicima. Postojeća zbirka knjiga prikupljena je iz donacija, pri čemu su najveći donatori bili Matica hrvatska, Hrvatsko kulturno društvo u Mariboru (HKDM) i obitelj Tomaško iz Maribora. Knjižnica je smještena u prostorijama HKDM-a, u Partizanskoj ulici 12, čime smo još čvršće povezali dva postojeća mariborska hrvatska društva.

Svečano otvaranje prošlo je u intimnom klupskom ugođaju. Nakon pozdravnih riječi predsjednica obiju društava, Sandre Dudaš i Koraljke Čeh, svoje je knjige predstavio počasni konzul Republike Hrvatske u Sloveniji Šime Ivanjko. Slijedila je projekcija ekraniziranih pripovijedaka Ade Gortan Mokoš (zbirku je sufinanciralo Kulturno društvo MH) i glazbeni dio u kojem su nam se predstavili Marko Mandir i Leon Tomaško. Otvaranje knjižnice zaključeno je izložbom likovnih ostvarenja nastalih na Urbanoj likovnoj koloniji Milena Lah.

Želja nam je da knjižnica zaživi kao mjesto održavanja kulturnih, informacijskih, obrazovnih i znanstvenih sadržaja i programa za sve dobne skupine korisnika.

Vijenac 720

720 - 7. listopada 2021. | Arhiva

Klikni za povratak