Vijenac 720

Glazba

Amerikanac u hrvatskom jazzu

Jazz ad libitum Mladena Mazura


 

Rijedak je slučaj da u Hrvatskoj stalno borave i djeluju autentični interpreti američkoga bluesa i jazza. Dosad na našoj jazz-sceni bilježimo samo stalni boravak američkog gitarista i pjevača bluesa zvana „Philadelphia“ – Jerryja Ricksa – koji je i svoje posljednje počivalište našao u Kastvu, gradiću kraj Rijeke. U Zagrebu već desetak godina boravi i djeluje američki jazz-glazbenik, pijanist, tubist, skladatelj i aranžer Joseph Joe Kaplowitz. U Hrvatsku je stigao i u njoj do današnjih dana ostao zahvaljujući supruzi, istaknutoj hrvatskoj jazz-pjevačici Leli Kaplowitz, koju je upoznao tijekom njezina boravka u New Yorku.

Joe Kaplowitz (Plymouth, Mass., 1973) jazz-glazbenik je roditelja poljskog podrijetla, koji je jazz počeo svirati kao petnaestogodišnjak u Washingtonu. Usavršavao se u počecima napose u sviranju bluesa u mnogim američkim malim sastavima nastupajući u brojnim blues-klubovima, a tijekom dvogodišnjeg boravka u New Yorku (2002–2004) formirao je kao jazz-orguljaš svoj prvi trio, s kojim je snimio i album Street Noise. Tijekom boravka i jazz-karijere stečene u Sjedinjenim Državama nastupao je s nizom poznatih imena tamošnje jazz-scene. Neki od njih su: Eddie Daniels, James Moody, Wycliff Gordon, Abraham Burton, David Fathead Newman, Koko Taylor, Lucky Peterson. Godine 1992. nastupio je i u Bijeloj kući u Washingtonu.


U Zagrebu već desetak godina boravi
i djeluje američki jazz-glazbenik Joseph Joe Kaplowitz /
Izvor službena stranica J. K.

U Hrvatsku stiže sa suprugom 2006. i s njom formira mali sastav LeKap. Bračni par Kaplowitz čuo sam prvi put jedne večeri tijekom nastupa u sastavu glasovir i vokal u polupraznom restaurantu Bevanda u Opatiji, prepoznavši odmah njihovu tada još tipičnu američku repertoarnu i izvedbenu vrijednost.

Stigavši u Hrvatsku, premda je riječ o izvrsnu jazz-glazbeniku tipično američkog pristupa jazzu, trebalo je stvoriti novu jazz-karijeru, za što je Joeu Kaplowitzu trebalo neko vrijeme. No ubrzo su organizatori uočili sve njegove glazbeničke kvalitete, te će on kao pijanist i solist biti sve češće pozivan prilikom nastupa brojnih gostujućih solista uz Jazz orkestar HRT-a, među kojima su bili: Lasse Lindren, Terrell Stafford, Burt van Lier, Louis Bonilla. Istovremeno on nastupa i u malom sastavu Davora Križića Experiment 2014, piše vlastite aranžmane i skladbe te kao vrstan i školovan tubist nastupa u međunarodnim sastavima klasične glazbe. Nakon čestih poziva da kao solist i improvizator svira uz Jazz orkestar HRT-a, od 1. rujna 2021. na već davnu sugestiju prerano umrla pijanista orkestra Julija Njikoša postaje i njegovim stalnim članom.

Joe Kaplowitz dobitnik je i brojnih nagrada naših institucija, a na domaćem diskografskom tržištu postaje poznat po prvom disku ostvarenu s riječkim jazz-kvartetom Love Me Or Leave Me. Uspješan je autor jedanaest vlastitih skladbi i aranžmana predstavljenih na CD-u Organic Intelligence, gdje se pojavljuje u ulozi skladatelja, aranžera i solista uz Jazz orkestar HRT-a. Za taj je disk također primio nagradu te je prepoznat i na domaćem diskografskom tržištu.

Improvizirajući na bilo koju temu Joe Kaplowitz nam u izvedbenom smislu s nizovima originalnih harmonijskih rješenja donosi dašak izvornog američkog jazz-izričaja, koji danas tako rijetko čujemo u europskim interpretacijama te glazbe.

Vijenac 720

720 - 7. listopada 2021. | Arhiva

Klikni za povratak