Vijenac 719

Matica hrvatska

U Varaždinskim Toplicama obilježena 170. obljetnica smrti Antuna Kukuljevića Sakcinskog

Spomen na branitelja nacionalnih interesa

Iva Kuzmić

Antun Kukuljević Sakcinski, otac Ivana Kukuljevića Sakcinskog, preminuo je 28. kolovoza 1851, a njegov grob nalazi se uz kapelu Svetog Duha u Varaždinskim Toplicama. Ondje je Antunov sin Ivan dao podići križ od lijevanog željeza s natpisom na glagoljici: „Zahvalni sin svome otcu“.

U povodu 170. obljetnice njegove smrti, brigom župljana župe sv. Martina iz Varaždinskih Toplica i Ogranka MH u Varaždinskim Toplicama obnovljeni su grobnica i križ, a na spomendan smrti u kapeli je slavljena sveta misa i održan prigodni program. Misu je predstavio domaći župnik i dekan Varaždinskotopličkog dekanata preč. Stjepan Mostečak. Razmišljajući nad riječima iz svetog evanđelja o darovanim talentima od Boga čovjeku, preč. Mostečak potaknuo je prisutne da se sjete obitelji Sakcinski te njihove brige o talentima koje im je Bog dao.


Damir Hrelja

Prigodni program nakon svete mise organizirali su Ogranak MH u Varaždinskim u Toplicama i Družba Braća Hrvatskog Zmaja iz Varaždina. Predavanje u spomen na Antuna Kukuljevića Sakcinskog održao je Damir Hrelja, ravnatelj Državnog arhiva u Varaždinu, ujedno izaslanik ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek. Sve okupljene Hrelja je pozdravio i u ime Braće Hrvatskog Zmaja te podsjetio kako je upravo Družba postavila spomen-ploču Ivanu i Antunu Kukuljeviću na kapeli Svetog Duha 1993. Hrelja je nadalje u preglednom referatu upoznao okupljene s činjenicama zbog kojih je Antun Kukuljević Sakcinski doista zaslužio trajno mjesto u hrvatskoj povjesnici: „Iako je daleko manje o njemu pisano i daleko manje je poznat od svog sina Ivana, Antun Kukuljević Sakcinski također je stekao velike i nezaboravne zasluge za hrvatski narod, za obranu hrvatskoga nacionalnog bića, hrvatske kulture i hrvatskog jezika.“


Grob Antuna Kukuljevića Sakcinskog  / Snimili Iva Kuzmić i Damir Mrvčić

Najveći je doprinos obrani hrvatskih nacionalnih interesa Antun Kukuljević postigao kao vrhovni ravnatelj škola u Hrvatskoj i tu dužnost obnašao je punih sedam godina: „Ono što je važno jest da se kao vrhovni ravnatelj škola odlučno suprotstavljao mađarizaciji odnosno pokušajima Mađara da uvedu mađarski kao nastavni jezik u hrvatske pučke škole, gimnazije i na hrvatska učilišta.“  Pojasnio je kako je Antun Kukuljević isticao da hrvatski đaci i studenti slabo znaju mađarski te neće moći pratiti nastavu, a i vrlo malo hrvatskih profesora može predavati na mađarskom jeziku. „Zbog toga se Kukuljević Sakcinski zamjerio Ugarskom namjesničkom vijeću, onodobnoj vladi za Mađarsku i Hrvatsku. Oni su poduzimali sve kako bi ga smijenili i u tome su na kraju i uspjeli. Došlo je do nemira studentske mladeži u Karlovcu, za što su okrivili samog Kukuljevića, odnosno okrivili su ga da nije ništa poduzeo da se to spriječi, da je bio vrlo blag prema prekršiteljima javnog reda i mira. Tadašnji kralj Habsburške Monarhije Ferdinand V. donio je dekret o smjeni Kukuljevića s mjesta vrhovnog upravitelja škola u Hrvatskoj.“

U vrijeme kada je Antun Kukuljević Sakcinski vodio školstvo bilo je otvoreno 49 novih škola i u nastavu je uveden Gajev pravopis. Godine 1804. kupio je vinogradski posjed Kamenu goricu na Valpovcu, najvišem vrhu iznad Varaždinskih Toplica. Dao je sagraditi zidanu kuriju, a posjed nazvao Tonimir u spomen na rano preminulu suprugu Antoniju, s kojom je imao devetero djece. Prisutnima se u ime središnjice MH obratio i predsjednik OMH u Varaždinu Ernest Fišer. U glazbenom dijelu nastupila je Marija Horvatić, dok je Marija Jurendić interpretirala stihove pjesnikinje Katarine Zadravec, koja je za ovu prigodu napisala pjesmu posvećenu Antunu Kukuljeviću Sakcinskom.

Program je vodio predsjednik OMH u Varaždinskim Toplicama Stjepan Juranić zahvalivši i nedavno preminuloj dugogodišnjoj predsjednici Ogranka Boženi Filipan. Rekao da je učinila neizmjerno mnogo za toplički ogranak MH. „Da nje nije bilo, vjerojatno ne bi bilo ni Ogranka“, poručio je Juranić te zahvalio okupljenima i pozvao sve na predstojeće programe OMH u Varaždinskim Toplicama: Kukuljevićeve dane te Topličke orguljaške večeri.

Vijenac 719

719 - 23. rujna 2021. | Arhiva

Klikni za povratak