Vijenac 719

Književnost

U Hrvatskoj Kostajnici održani pjesnički
susreti Milivoj Cvetnić, 17. rujna

Pjesnici na Banovini

Piše Marija Krupić

Trinaesti kostajnički pjesnički susreti Milivoj Cvetnić, održani u Hrvatskoj Kostajnici 17. rujna u organizaciji članova Društva prijatelja knjige Milivoj Cvetnić, bili su u znaku podsjećanja na stotu obljetnicu rođenja pjesnika po kojem susreti nose ime.

Milivoj Cvetnić rođen je u Hrvatskoj Kostajnici 19. ožujka 1921, a poginuo 26. prosinca 1944. pokraj mjesta Vaganac. Pozdravljajući prisutne Stela Cvetnić-Radić, predsjednica Društva prijatelja knjige Milivoj Cvetnić i nećakinja pokojnog pjesnika, intimno je i toplo progovorila o obiteljskim sjećanjima.


Milivoj Cvetnić

Cvetnić je nakon osnovne škole u rodnom gradu gimnazijsko školovanje nastavio u Zagrebu, a studij književnosti prekida 1942. Iste je godine uhićen u Kostajnici i zatvoren u Petrinji, gdje se i razbolio. U kasno ljeto 1944. odlazi u partizane, gdje pogiba u borbi 26. prosinca 1944. u 23. godini.


Stela Cvetnić-Radić, Lea Čorak, Paula Jurić Tilić, Enes i Asja Kišević

Kad se obitelj Cvetnić poslije Oluje vratila u razorenu Kostajnicu, u opustošenoj kući „otkrili su jednu kutiju u kojoj su bili pohranjeni neki rukopisi, Milivojeve školske svjedodžbe, indeksi. Tamo ih je pohranila majka poslije sinove pogibije“ (Branimir Donat, Zaljubljena Madona, 2010). Također, dio rukopisa dugi su niz godina brižno čuvali brat Tomislav i sestra Mila. Brat našeg pjesnika, Juraj Cvetnić, objedinio je, strpljivo prepisao i dao na stručnu prosudbu sačuvane rukopise, koji su potom tiskani i objavljeni.

Uslijedilo je prvo izdanje zbirke pjesama pod naslovom Lirika (Disput, Zagreb, 2006), a vrijednost pjesama tekstovima su zajamčili Cvjetko Milanja i Josip Užarević, koji su napisali predgovor i pogovor. Lirika Milivoja Cvetnića nevelik je opus od pedesetak pjesama, u kojima se otkriva talent pjesnika koji, nažalost, nije doživio pjesničku evoluciju i koji nije za života objavio nijednu pjesmu. Zbirka pripovjedaka Zaljubljena Madona objavljena je 2010, u izdanju nakladnika Dora Krupićeva i uz pogovor Branimira Donata.

Na Prvim kostajničkim pjesničkim susretima Milivoj Cvetnić, održanim u Hrvatskoj Kostajnici 28. ožujka 2009, Petar Gudelj napisao je osvrt o poeziji Milivoja Cvetnića pod naslovom Cvetnićevo otkriće. Otkriće koje se dogodilo 62 godine nakon njegove smrti. Usporedio je Petar Gudelj Cvetnićevu poeziju s ponornicom, a da je ta poezija doprla do kostajničke i hrvatske javnosti, zaslužni su mnogi. Nakon uvodnih riječi Enes Kišević i njegova supruga Asja nadahnuto  su interpretirali izbor iz Cvetnićeve Lirike.

Kao znak odanosti Milivojevoj pjesničkoj ostavštini i sjećanju na njega pjesnička ponornica izranja svake godine i na Kostajničkim pjesničkim susretima okuplja, opet i ponovno, mlade pjesnike i pjesnikinje, otvarajući im vrata novih mogućnosti.

Na ovogodišnjim, trinaestim po redu, zainteresiranoj i odanoj kostajničkoj publici, željnoj pjesničke riječi, predstavljene su dvije mlade pjesnikinje. Paula Jurić Tilić dobitnica je Plakete Milivoj Cvetnić za 2020. za zbirku pjesama Krug života, a pobjednica je natječaja u 2021. Lea Čorak sa zbirkom pjesama Šetnja šarenilom.

Paula Jurić Tilić rođena je u Zagrebu 1996, a diplomirala je na odsjeku za komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Krug života jest zbirka kojom poetski zaokružuje život, od rođenja do smrti, njegov početak i kraj. Enes Kišević je pišući recenziju o Paulinoj poeziji napisao: „Premda joj pjesme imaju u sebi nešto od gena E. A. Poea, Coleridgea, Wordswortha, Baudelairea, Matoša – pjesnikinja o vremenu i svijetu uspijeva progovoriti lirskim glasom koji traži izlaz iz skučene sredine i skučenih ljudi:

Sva tijela oko mene nepomično stoje,
ne prepoznajem sam sebe, srce moje
kao da kuca pod nekim tuđim grudima.

 

Sva vrata su zatvorena, ne znam gdje da uđem,
u ovom stranom gradu, u ovom svijetu tuđem,
u ovom tuđem gradu, među krivim ljudima.

Plaketu Milivoj Cvetnić za 2021. osvojila je na natječaju na koji se prijavilo tridesetak mladih pjesnika, Lea Čorak za zbirku pjesama Šetnja šarenilom. Lea ima 24 godine, rođena je u Zagrebu, gdje je završila Privatnu klasičnu gimnaziju i studij međunarodnih odnosa na Sveučilištu Libertas. Trenutno živi i radi u Zagrebu. U slobodno vrijeme piše poeziju i kratku prozu.

O njezinoj zbirci Šetnja šarenilom, koju je posvetila „herojima i žrtvama potresa na Banovini“, Enes Kišević napisao je da je „poezija koja govori više od svojih stihova“. Šetnja šarenilom njezin je pjesnički putopis ovim našim vremenom, našim i ne-našim prostorima. Poezija je to izražajno neočekivanih poredbi, ponekad zaprepašćujućih, jezika kojim s lakoćom izriče svoj hipersenzibilni unutarnji svijet, ali i duboki revolt siromaštvom i nepravdom u domovini i svijetu. Pjesme su to prožete težnjom za pravednijim svijetom koji želi za sebe, još više za druge:

Ja bih se rado i potukla
Za sve ono što mrmljam ispod glasa,
Za ideale kojima sam odana nijemo,

Za poštenje kojem su me učili tankoćutni.

Ovogodišnje susrete u glazbenom je dijelu uljepšao je najmlađi potomak obitelji Cvetnić, Juraj Radić, a cijeli je program uspješno osmislio i vodio profesor hrvatskog jezika i književnosti Damir Ducić, pozvavši nazočne na pjesničke susrete dogodine, za koje se nada da će biti održani u redovnom terminu u ožujku 2022.

Trinaesti kostajnički susreti Milivoj Cvetnić doprinos su popularizaciji čitanja u Godini čitanja. A Kostajničani i njihovi gosti nisu krili svoje oduševljenje, što pokazuje da poezija budi dobre osjećaje, da je pisana riječ na cijeni i da nikad neće utihnuti.

Vijenac 719

719 - 23. rujna 2021. | Arhiva

Klikni za povratak