Vijenac 719

Likovna umjetnost

LIKOVNU UMJETNOST IZDVAJA

Vanja BABIĆ


 

IZLOŽBA ALICE: CURIOUSER AND CURIOUSER

Londonski Victoria & Albert Museum jedan je od najboljih europskih muzeja. Izložbe što su ih posljednjih godina osmišljavali njegovi kustosi bile su primjeri kako na spektakularan ali i  edukativan način prezentirati odabranu građu. U tom smislu svakako valja spomenuti izložbe David Bowie Is i Pink Floyd: Their Mortal Remains koje su muzeološki uzorno i na multimedijalan način obradile fenomenologiju spomenutih divova rock-kulture.


Plakat izložbe u V&A Museumu

Trenutno je u tom muzeju moguće pogledati izložbu Alice: Curiouser and Curiouser. Riječ je o obradi dvaju romana – Alice´s Adventures in Wonderland (1865) i Through the Looking-Glass and What Alice Found There (1871) što ih je Lewis Carroll (pravim imenom Charles Lutwidge Dodgson) napisao za djevojčicu Alice Lidell. Carrollovi romani s Alice kao glavnim likom stekli su kultni status, a svojom fantazmagoričnošću te začudnom apsurdnošću utjecali na brojne umjetničke pojave i ličnosti, od kojih svakako valja spomenuti nadrealistički pokret, književnika Daniila Harmsa i skupinu Monty Pyton. Posjetiti ovu izložbu doista znači krenuti stopama djevojčice Alice, susretati likove koje je i ona susretala te se pritom zabaviti i mnogo naučiti.

ODABRANI RADOVI ZA OTKUP NA 17. NATJEČAJU ZA MLADE UMJETNIKE ERSTE FRAGMENTI

Natječaj za otkup radova mladih hrvatskih umjetnika i umjetnica što ih već po 17. put pod naslovom Erste fragmenti organizira Erste banka najstariji je i donedavno jedini natječaj takve vrste u Hrvatskoj. Nakon što ih stručno povjerenstvo odabere, radovi desetak mladih umjetnika i umjetnica prikazuju se na izložbi u nekom od relevantnih izlagačkih prostora – ove godine u Laubi – zajedno s još nekoliko radova istih autora koji su tom prigodom također ponuđeni na prodaju.

 

 


Plakat za natječaj Erste fragmenti 17 /
Izvor Erste banka

Opravdanost natječaja dokazuje i podatak da su danas mnoga ugledna imena hrvatske umjetnosti – spomenimo tek Davida Maljkovića, Ivana Fijolića, Paulinu Jazvić, Alema Korkuta, Tomislava Buntaka, Matka Vekića, Zlatana Vehabovića, Tanju Deman, Dinu Zrneca ili grupu ABS – u ranim fazama karijera bili uključeni u Erste fragmente. Ovogodišnje stručno povjerenstvo u sastavu Vanja Babić, Patricia Kiš, Neva Lukić, Ivan Prerad i Leila Topić odabralo je radove s područja slikarstva, crteža, fotografije i dokumentacijske fotografije, a njihov autor i čak devet autorica su Marina Ivančić, Mia Maraković, Kristina Marić, Vida Meić, Ana Pintarić, Nikola Pjevačević, Petra Šabić, Elena Štrok, Marieta Vulić i Lucija Žuti.

IRIS JAMBREK U GALERIJI MH

U Galeriji Matice hrvatske u tijeku je izložba mlade slikarice Iris Jambrek. Umjetnica je izložila pet ulja na platnu, a krase ih smioni kolorit i složene kompozicije.


Detalj jedne od slika /
Izvor Galerija MH

Iris se uspješno nosi sa zahtjevnim metijerskim odrednicama što si ih je sama zadala, a u tematskom smislu slike donose na intrigantan način dočarane prizore osobnih i kaotičnih sjećanja na jedno od minulih ljetovanja. Ova izložba pod naslovom Aluzija na zaboravljeno ljeto svakako je nešto što ljubitelji slikarstva ne bi smjeli propustiti.

Vijenac 719

719 - 23. rujna 2021. | Arhiva

Klikni za povratak