Vijenac 719

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA


 

Čitluk

U organizaciji OMH u Čitluku i općine Ravno u povodu dana općine i blagdana Male Gospe 5. rujna predstavljen je roman Grad bez ptica Anite Martinac. Uz autoricu u programu su sudjelovali publicist Stanislav Vukorep i Andrija Stojić, predsjednik Ogranka. Goste je pozdravila predsjednica općinskog vijeća Ružica Skaramuca. Uz načelnika općine Andriju Šimunovića na predstavljanju su bili i mjesni kulturni djelatnici i općinski službenici. U glazbenom dijelu nastupila je grupa Trio iz obitelji Batina. Roman Grad bez ptica probudio je zanimanje javnosti te je i u Ravnom srdačno dočekan. Književnica Anita Martinac ima bogat opus i dobitnica je vrijednih književnih nagrada te česta sudionica na književnim susretima i manifestacijama. (Andrija Stojić)

Grude

U sklopu Pete likovne kolonije u čast Zvonka Bušića Taika 2. rujna u Gorici ispred staroga župnog dvora predstavljena je knjiga Učitelj Dado tiskana u čast 80. rođendana Damjana Dade Bušića, a svojevrsna je hvala svim učiteljicama i učiteljima našega zavičaja.


Predstavljanje knjige Učitelj Dado

Nakladnici su OMH u Grudama i Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika Gorica – Sovići. Priređivač je i urednik Mario Bušić. Ilustratorice u knjizi su mama i kći Andrijana i Magdalena Mlinarević-Cvetković. Knjigu je grafički pripremila Edita Grubišić, a tisak sponzorirala općina Grude. O knjizi su govorili Tiho Bušić Jurin i učitelj Damjan Dado Bušić. Stihove je kazivala Marija Bušić, a program je sadržajno vodila Marija Prlić. (Mario Bušić)

Koprivnica

OMH u Koprivnici, Općina Peteranec i Udruga Galovićev dom uputili su na 100. obljetnicu rođenja hrvatskoga kipara Ivana Sabolića (Peteranec, 24. kolovoza 1921–Zagreb, 25. lipnja 1986) apel za obnovu njegove rodne kuće na adrese Ministarstva kulture i medija RH, Akademije likovnih umjetnosti, HAZU i Hrvatskoga restauratorskog zavoda u Zagrebu te Koprivničko-križevačke županije. Rodna kuća izvorište je Sabolićeva života i umjetničkog rada, a od 2021. u vlasništvu je Općine Peteranec. Izgrađena je na prijelazu 19. u 20. stoljeće kao prizemnica, u Podravini zvana frontača. Namjera je u nekoliko godina reanimirati kuću u cjelogodišnji živi kiparski atelijer, primarno za studente i profesore kiparstva ALU u Zagrebu. Ivan Sabolić diplomirao je 1946. u klasi Frana Kršinića, od 1959. bio je profesor, a od 1968. dekan na ALU u Zagrebu te je izabran za izvanrednog člana HAZU 1981. da bi nakon smrti Antuna Augustinčića 1979. postao voditelj majstorske radionice. Godine 1983. ostavio je 77 svojih radova (bronca, gips, crteži, makete) za Galeriju skulptura koja je tada otvorena u Peterancu. U rodnoj kući bila bi postavljena i memorijalna izložba o njegovu životu i radu. (Dražen Ernečić)

 

 

Velika Gorica

U sklopu 257. Matičina četvrtka 16. rujna Ana Plehinger, predsjednica OMH u Velikoj Gorici, i Bernardina Petrović predstavile su osmi broj časopisa Luč. Središnja je tema broja 40. obljetnica Priručne gramatike hrvatskog jezika.

Ana Plehinger i Bernardina Petrović

Bernardina Petrović, glavna urednica časopisa, govorila je o povijesti časopisa. Istaknula je trud u zadržavanju zacrtane časopisne koncepcije te napore u uvođenju promjena usklađene sa zahtjevima vremena. Potom je govorila o koncepciji časopisa. O središnjoj je temi uvodni tekst napisala Željka Brlobaš. Priložena su i četiri teksta o Priručnoj gramatici: Mije Lončarića, Dragice Malić, Vesne Zečević i Marije Znika. Potom slijedi rubrika o turopoljskoj povijesti i kajkavskoj baštini, dok naredna rubrika sadrži tekstove nagrađene na književnom natječaju Turopoljska poculica. Slijedi prikaz aktivnosti Ogranka u prošloj godini. Na kraju je izlaganja najavljen i deveti broj Luči usklađen sa zahtjevima digitalnoga doba. (Katarina Cukovečki)

Virovitica

Na blagdan svetoga Roka i Dan grada Virovitice, 16. je kolovoza u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica održano predstavljanje knjige Iz mikeškoga kuta Dražena Bunjevca. Riječ je o zbirci kolumni koje je autor pisao i objavljivao u Virovitičkom listu od 2015. do 2018.


Predstavljanje knjige Dražena Bunjevca u Virovitici

Tekstovi, koje bi se moglo svrstati u književni žanr kozerije jer sadrže aktualne virovitičke teme, svjedoče o osobama i događajima našega vremena i podneblja zapisane duhovito i pripovjedački vješto, pisani su „po mikeški“ – govorom virovitičkih starosjedilaca. Knjigu su predstavili autor Dražen Bunjevac, ilustrator Roko Idžojtić (koji je izvrsnim crtežima obogatio ovo knjižno izdanje) te urednik knjige, profesor Ivan Zelenbrz, uz asistenciju moderatorice Marije Lovrenc. Knjiga je objavljena 2019. u povodu 120. obljetnice novinstva u Virovitici u sunakladništvu OMH u Virovitici i Informativnog centra Virovitica i Virovitičkog lista. (Marina Mađarević)

Vukovar

U kontekstu programskog ciklusa Kulturni četvrtak Gradske knjižnice Vukovar u Knjižnici je 9. rujna održano javno izlaganje Vukovarski zbornik – glasilo Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru. Izlagači su bili članovi vukovarskog ogranka Milan Paun (glavni urednik Zbornika) i Ivan Hubalek (tehnički urednik Zbornika). Tom je prilikom, među ostalim, naglašeno da je Vukovarski zbornik u proteklih petnaest godina objavljivanja okupio niz respektabilnih autora. Njihovi se znanstveno-stručni i kulturni prilozi smatraju važnim doprinosom istraživanju prošlosti i hrvatskog kulturnog identiteta Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije.

U povodu održavanja 7. vinkovačkog orguljaškog festivala Organum Cibalae u organizaciji OMH u Vinkovcima, OMH u Vukovaru, Hrvatske matice iseljenika – Podružnica u Vukovaru, Franjevačkog samostana i Hrvatske kulturne zajednice iz Švicarske u crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru je 4. rujna festival otvoren koncertom u izvedbi Trio solemnis (Nina Kobler – sopran, Krešimir Marmilić – violina, Milan Hibšer – orgulje. Na programu su bila glazbena djela J. S. Bacha, A. Vivaldija, W. A. Mozarta, I. pl. Zajca. (Petar Elez)

Zadar

„Pradjedova kolijevka drevna / dična / od kamena sna bijela opletena / na kamenu da traje žilava / do uma zemlje korijenje pustila“, početni su stihovi pjesme Polača, autora Josipa Prtenjače, pročitane 16. rujna u polačkim Ražnjevića dvorima, pri predstavljanju zbornika Polački kraj u prošlosti i sadašnjosti, zbornika radova sa znanstvenoga skupa održana u Ražnjevića dvorima u Polači 7. svibnja 2016. Program u organizaciji Općine Polača, OMH u Zadru i Ilirije d.d. otvoren je nastupom mlade flautistice Lucije Butine. Urednik zbornika Božo Došen govorio je o tijeku nastanka zbornika, a predsjednik uprave Ilirije d.d. Goran Ražnjević naglasio je koliko značenje takva knjiga ima za polački kraj. Završio je zahvalom znanstvenicima i svim drugim sudionicima koji su pridonijeli u nastajanju zbornika. Ilirija d.d. pokrila je sve troškove održavanja skupa i tiskanja zbornika. Prisutne je pozdravio i ravnatelj OŠ Franka Lisice u Polači, član uredništva i jedan od autora u zborniku, Mate Bobanović. Istaknuo je da će knjiga biti poticaj za dalja istraživanja toga kraja te impuls mladima za nastavak njegova razvoja.


Goran Ražnjević, Božo Došen i Radomir Jurić

Radove su predstavili recenzenti, Radomir Jurić i Serđo Dokoza. Polački zbornik sadrži stručne i znanstvene prinose iz geografije, arheologije, povijesti, kulturne povijesti, jezikoslovlja, muzikologije i jedan esej. Pokriveno je razdoblje od helenizma do sadašnjeg vremena s bogatim ilustracijama. Niz je novih spoznaja koje se temelje na izvornom arhivskom gradivu, arheološkoj građi i terenskim istraživanjima koji jamče, prema riječima recenzenata, vrijedno djelo s 24 članka i nešto više autora.

Primjerak zbornika svečano je uručen bivšim načelnicima Općine. Ovom prigodom predsjednik OMH u Zadru, R. Jurić, u ime predsjednika MH Stipe Botice uručio je Zlatnu povelju MH, kojom je ovjenčan zbornik, predsjedniku uprave Ilirije d.d. Goranu Ražnjeviću, sunakladniku zbornika, te uredniku zbornika Boži Došenu. Moderatorica programa bila je Martina Drobnak. (Anica Serdarević)

Vijenac 719

719 - 23. rujna 2021. | Arhiva

Klikni za povratak