Vijenac 719

Glazba

Hrvatski ritam i blues

Jazz ad libitum Mladena Mazura


 

Hrvatski je jazz definitivno siromašan kad je riječ o stilskim razlikama. Primjerice jedini naš dixieland-sastav, kojim se može podičiti svaki veći europski grad, sveden je u nas na čakovečki dixieland-bend. Jednu od tih stilskih praznina u nas, rhythm & blues, uspješno, što našoj jazz-publici nije sasvim dobro poznato, popunjava sastav Billie And The Kids kontrabasista Jurice Štelme i njegove sadašnje stalne vokalistice Ane Klobučar.


Ana Klobučar glavna je vokalistica sastava Billie And The Kids /
Izvor Facebook

Jurica Štelma (Varaždin, 1974) nakon osnovne glazbene edukacije violinista, stečene u Zagrebu na Glazbenoj školi Pavla Markovca diplomirao je kontrabas na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u klasi profesora Josipa Novosela. Trenutačno je vođa sekcije kontrabasa orkestra HNK-a u Zagrebu. Našoj je jazz-publici najpoznatiji kao kontrabasist sastava tradicionalnog jazza i nasljeđa gitarista i autora Djanga Reinhardta, ali je manje poznato da vješto vodi i R&B-ansamble koji svoje diskove vrlo uspješno izdaju u inozemstvu, u izdanju britanske produkcije Rhythm Bomb Records. U tim stilski determiniranim projektima, koji očito teško pronalaze kupce u našoj zemlji, neprijeporan stilski element čini zagrebačka vokalistica karakteristična glasa Ana Klobučar, nekadašnja članica zagrebačkoga teatra Komedija.

Ana Klobučar (Zagreb, 1989) od najranije je mladosti pokazivala zanimanje za glumu i glazbu. Bila je članica zagrebačkog dječjeg zbora Zvjezdice, kao glumica i pjevačica uspješno je nosila dionice u poznatim mjuziklima Jalta, Jalta, Aida, Cabaret, a preuzimala je povremeno i uloge interpreta nekih autora klasične glazbe. No nas će u ovom kontekstu zanimati njezini uzori iz sfere R&B poput u tome žanru nezamjenjivih i nekad u jazzu popularnih vokalnih solista kao što su bili: Ruth Brown, LaVern Baker, Big Maybelle, Etta James, a poslije i Ray Charles. Priključuje se pod utjecajima tih interpreta sastavu Jurice Štelme Billie And The Kids, poznatu po aranžmanima i izvođenju R&B-jazza. Valja podsjetiti da je taj isključivo crnački stil jazza nastao tridesetih i četrdesetih godina prošlog stoljeća kao odgovor nekih crnačkih glazbenika na tada sve veću popularnost bjelačkog swinga. U takvim se interpretacijama Ana Klobučar, koja je našem jazz-slušateljstvu nažalost slabije poznata vokalistica, ostvarila četiri diskografska izdanja, dokazavši da sa sastavom Billie And The Kids repertoarno i organizacijski izvrsno surađuje. Uočljivo je to već pri slušanju njezinih ranijih CD-ova, gdje tu vokalisticu specifičnih džezističkih glasovnih kvaliteta već upoznajemo u nizu izvedbi kao profiliranu interpretkinju spomenutog stila. Na drugom CD-u ostvarenu za istu britansku etiketu nalazimo više originala vođe sastava Jurice Štelme napisanih u spomenutom stilu i priređenih baš za vokal Ane Klobučar.

Sad nam stiže i najnoviji, istina već dvije godine star disk, snimljen, za razliku od prethodnih, u Svetoj Nedelji. Sastav je instrumentalista ovdje promijenjen, ali je stilski kostur aranžmana R&B ostao isti, dokazujući ponovno da se Ana Klobučar interpretirajući stilski i glasovno vinula među naše vodeće vokalistice spomenutog stila jazza. I na ovom disku, nazvanu jednostavno Billie, slušamo niz R&B-izvedbi, ali u predstavljanju jednog novog sastava naših i stranih glazbenika, od kojih se nekih vrlo dobro sjećamo i iz njihovih ranijih jazz-interpretacija. Tu su sada pijanist Josip Tocilj, trombonist Mario Šincek, tenor- i bariton-saksofonisti Robert Polgar i Aljoša Mutić, trubač Branko Sterpin, usni harmonikaš Tomislav Goluban, gitaristi Sonny i Axel Praefcke, bariton-saksofonist Domagoj Ivanković, bubnjar Tom Kiss te na čelu te grupe kontrabasist Jurica Štelma, koji se kao skladatelj i aranžer predstavlja sa šest originalnih skladbi. Sudeći po prihvatljivom jazzu i swingu nadamo se i većem broju angažmana tog sastava na našim pozornicama jazza.

Vijenac 719

719 - 23. rujna 2021. | Arhiva

Klikni za povratak