Vijenac 719

Film

FILM IZDVAJA

Janko Heidl

U Karlovcu održani 26. Filmska revija mladeži i 14. Four River Film Festival

Na više poprišta, u zatvorenom i na otvorenom, na atraktivnim riječnim obalama Karlovca te djelomice online, od 7. do 11. rujna održani su 26. Filmska revija mladeži – nacionalna revija srednjoškolskog filma, i 14. Four River Film Festival – Filmski festival na četiri rijeke, međunarodna revija srednjoškolskog filma, uz brojne, dakako, projekcije, ali i druge obrazovno-zabavne filmske sadržaje.

 

 

 


Filmski festivali u Karlovcu /
izvor Four river film festival

 

Grand Prix dodijeljen je španjolskom igranom filmu Zalij mi cvijeće Jordija Sanza, a na 26. FRM-u prvonagrađeni su, u svojim kategorijama, animirani Strašni zmaj Josipa Skledara i Jurice Nikolića, dokumentarni Lenuzzi Marine Juričić, igrani Pisac Mihaela Kuzmičića, koji je osvojio i nagradu publike, te Ne budi konj Luke Kraljevića u kategoriji slobodnog stila. Nagrada Žuta zastava, filmu koji najuspješnije i najuvjerljivije osuđuje nasilje, dodijeljena je dokumentarnom Pokreni solidarnost Karle Borovečki. Na 14. FRFF-u, uz inozemne filmove, nagrađeni su hrvatski dokumentarni Autoportret Marije Mihaljević, snimatelj Lovro Sabljak za film Don’t Look Behind koji je i režirao te montažerka Nina Damjanović za film Stick Hit the Fan koji je i režirala. Svi nagrađeni filmovi slobodni su za gledanje na mrežnoj stranici FRM/FRFF.



Serija Područje bez signala nagrađena Grand Prixom

Televizijska serija Područje bez signala, u produkciji Kinorame i režiji Dalibora Matanića, osvojila je Grand Prix za najbolju seriju u programu Međunarodna panorama (Panorama International) važnoga svjetskog festivala serija Series Mania, održana od 26. kolovoza do 2. rujna u francuskom Lilleu. Područje bez signala


Plakat serije nagrađene u francuskom Lilleu /
izvor HAVC

temeljeno je na istoimenom romanu Roberta Perišića, sastoji se od šest pedesetominutnih epizoda, a glavne uloge tumače Krešimir Mikić, Rene Bitorajac, Goran Bogdan i Tihana Lazović. Svojevrsna tranzicijska, socijalističko-kapitalistička realfantazija o gradnji turbine kakva se više ne proizvodi, na HRT-u bi trebala biti prikazana do kraja godine.

Preminuo snimatelj Ernest Gregl

U 88. godini 1. je rujna preminuo snimatelj, majstor specijalnih efekata/trik-majstor, filmski tehnolog i restaurator Ernest Gregl, rođen 1934. u Novoj Gradiški.


Ernest Gregl /
izvor HAVC

Na filmu od 1957, nezamjenjiv čovjek iz pozadine koji rješava brojne neumjetničke probleme bez kojih umjetnost ne bi bilo moguće realizirati, Gregl je, među inim izradio cjelovit sustav za trik-snimanje Filmoteke 16 i Croatia filma. Dobitnik je nagrada Vladimir Nazor (2001) te ASIFA-e (Međunarodna udruga animiranog filma) hrvatske (2008), obiju za životno djelo.

Vijenac 719

719 - 23. rujna 2021. | Arhiva

Klikni za povratak