Vijenac 713

Glazba

Zdenka Kovačiček u Lisinskom

Jazz ad libitum Mladena Mazura

Nije lako pisati o pjevačici Zdenki Kovačiček u ovakvoj u potpunosti jazzu posvećenoj rubrici. Ta je vokalistica održala samostalni koncert koji je trebao biti 30. svibnja na otvorenom prostoru parkirališta, odnosno na prostoru otvorenog foajea, bio je zbog kiše prebačen u malu dvoranu Lisinski. Pisati o jazzu te pjevačice koja se sama deklarira kao višeslojni interpret raznih žanrova popa, rocka, soula, funka, bluesa i jazza, te pjesama Janis Joplin, znači pokriti samo jedan od spomenutih segmenata njezina široka područja djelovanja. Ipak već godinama ne bez razloga, a ponajviše zbog interpretacije pjesme Miljenka Prohaske Zbog jedne davne melodije, radi koje će nakon dužeg boravka u inozemstvu i ostati u Hrvatskoj, u svijesti najbrojnijeg dijela naše publike Zdenka Kovačiček prvenstveno zbog glasa i načina interpretacije pripada baš u žanr jazza. Jedan je od temeljnih razloga za spomenutu činjenicu i njezin repertoar, koji seže od izvođenja poznatijih i onih manje poznatih jazz-standarda, ali i do pop- i rock-pjesama pretežito domaćih autora. Na takve ćemo repertoarno miješane interpretacije naići često na njezinim koncertnim kao i diskografskim programima. Ona sama naglašava da poput brojnih europskih interpreta vokalnog jazza mora nerijetko pronaći kompromise između interpretacija jazza i popularnijih i široj publici znatno poznatijih pjesama. Iz tih i takvih razloga teže je na temelju jednog koncertnog nastupa pisati o interpretima poput Zdenke Kovačiček, pogotovo ako se primjerice prisjetimo nekih njezinih nastupa ili diskografskih uradaka poput CD-a Jazz Portrait ostvarena s Jazz orkestrom HRT-a ili Zdenka pjeva Ellu i Lelu.


Zdenka Kovačiček dobitnica je ovogodišnje nagrade Porin za životno djelo /
Izvor Lisinski

Nije se po tome repertoarno razlikovao ni nedavno održan koncert Zdenke Kovačiček u Lisinskom, gdje se nakon preseljenja u malu dvoranu našlo oko 150 slušatelja poredanih po svim pravilima današnje pandemije. Taj je koncert bio zapravo predstavljanje najnovijeg diska Zdenke Kovačiček Konstatacija jedne mačke. U tom su šarolikom repertoaru mjesto našli i neki jazz-standardi poput bluesa Route 66 ili Let A Good Time Roll. Cjelokupan koncertni nastup u Lisinskom ne bi dobro prošao bez nazočnosti pratećeg sastava Zdenke Kovačiček, koji pod imenom Greenhouse Blues Band – u kojem nalazimo i nekoliko imena poznatih nam iz Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije kao što su trubači Antonio Geček i Zvonimir Bajević, tenor-saksofonist Mario Bočić, trombonist Marko Ferketin te uz saksofonista Olivera Ereša i nekoliko mlađih glazbenika – djeluje već nekoliko godina. Svi su oni s odgovarajućim aranžmanima više negoli korektno otpratili zadan im program koncerta Zdenke Kovačiček, koja je tim nastupom podsjetila na svoje brojne džezističke dane. Nastupala je primjerice i nekad u Lisinskom s austrijskim sad već pokojnim vokalistom Wolfgangom Schreinerom.

Zbog učinjenih programskih ustupaka Zdenke Kovačiček netko drugi mogao bi dati stručniji komentar spomenutog koncerta. Znajući sve značajke i glasovne mogućnosti Zdenke Kovačiček, prisjetio sam se primjerice njezinih vrlo dobrih interpretacija jazz-standarda poput Get Ready, Is You Is Or Is You Ain’t My Baby ili Making Whoopee. Interpretirajući i pjesme koje ne poznajemo kao jazz-standarde možemo i ovim koncertnim nastupom zaključiti ponovno da je riječ o odličnom vokalnom interpretu. Čitav je program koncerta bio izveden besprijekorno i s mnogo osjećaja. Znana i kao „žena za sva vremena“, Zdenka Kovačiček dobitnica je ovogodišnje nagrade Porin za životno djelo.

Vijenac 713

713 - 1. srpnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak