Vijenac 713

Aktualno

Uz ljetna događanja na šibenskim tvrđavama i
61. međunarodni dječji festival, Šibenik, 19. lipnja–3. srpnja

Šibenik kao ljetna pozornica

Piše Veronika Paić

Šibenik je jedan od rijetkih gradova koji ima vrlo bogatu kulturnu i glazbenu ponudu tijekom ljetne sezone, a i izvan nje. Osim 61. međunarodnog dječjeg festivala, tijekom cijelog ljeta zakazani su brojni kulturni programi na dvjema tvrđavama – sv. Mihovila i Barone

Tko dođe u Krešimirov grad, ostane zanesen njegovom ljepotom, kojim god dijelom prođeš, imaš što vidjeti. Šibenik je jedan od rijetkih gradova koji ima vrlo bogatu kulturnu i glazbenu ponudu tijekom ljetne sezone, a i izvan nje. Nema toga što bi ga zaustavilo pa tako i unatoč epidemiji ima događanja više nego ikad, za sve uzraste. Posebno se ističe Međunarodni dječji festival te događaji u organizaciji Tvrđave kulture Šibenik.

61. međunarodni
dječji festival

Postavljanjem festivalskih vrata na ulaz u povijesnu jezgru i ukrašavanjem ulica mnoštvom dječjih radova, zastavicama koje pokazuju vesela dječja lica, označen je početak jednog od najstarijih festivala u Europi koji njeguje stvaralaštvo za djecu i dječje stvaralaštvo – 61. međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku. Autor je ovogodišnjih festivalskih vrata nagrađivani hrvatski umjetnik Danijel Srdarev, koji potpisuje i plakat 61. MDF-a.


Šibenik je oživio svoje tvrđave / Izvor Press Fortress of Culture Šibenik

Izniman je to događaj u kojem grad postaje dječja kulisa, a svaka ulica pozornica života. Festival je svečano otvoren 19. lipnja u 21 sat uz zvuk fanfara, tradicionalnim nastupom kazališne radionice Ivane Jelić i pjesmom dječjeg zbora Zdravo maleni, nakon koje je uslijedila prva od tri inozemne predstave. Najnagrađivanije cirkusko kazalište iz Španjolske Vaivén Circo odigralo je predstavu Ono bitno. Gledajući petero glumaca kako bez ijedne riječi dječjom razigranošću grade različite konstrukcije od stupova i lukova različitih veličina, uočavamo kako je ono bitno – zajedništvo. To zajedništvo već su nam pokazali suradnici Festivala koji su organizirali ovaj veseli događaj, a ova predstava osvijestila nam je koliko je ono zaista važno i da se uza sve neprilike nešto može postići jedino kad se „igramo“ – uvažavamo ideje drugih i pomažemo si međusobno u ostvarivanju cilja. Zajedništvo se očituje i pri obavljanju pomoćnih poslova, koje na Festivalu obavljaju djeca. Veliki i mali zajedno za svoj grad.

Ove godine Festivalu se pridružio dječak Paško, lutak koji od Valentinova ove godine razveseljava sve građane Šibenika, a posebno djecu kroz radionice animatora TOP eventsa, koje su održavane po kvartovima Šibenika pod naslovom Paško upoznaje Šibenik. Tim radionicama koje se odvijaju tijekom godine Šibenik, „grad prijatelj djece“, dodatno potvrđuje svoju naklonost najmlađima. Divno je vidjeti kako mladi sami prepoznaju važnost zajedništva!

Zadržane su sve komponente koje klasično prate MDF – dramski, likovni, filmski i literarni program. Dramski program prebačen je na ljetnu pozornicu između katedrale sv. Jakova i gradske lože, a naglasak je stavljen na program trgova i ulica koji je ove godine povjeren savjetniku, Mariju Kovaču. Ovogodišnji program proteže se i na Poljanu, gdje će biti postavljen oko dvjesto četvornih metara velik didaktički labirint iz Španjolske, a bit će iskorišten i amfiteatar između Poljane i zgrade Gradske knjižnice Juraj Šižgorić.


Tijekom festivala grad postaje dječja kulisa / ulični program Triola La La / Snimila Zrinka Magazin

Drugi dan, 20. lipnja, otvorene su izložbe koje su na poseban ponos ove godine Festivalu i gradu. Ukupno je devet likovnih izložbi, a jedna od njih je i velika izložba Mersada Berbera, koja će u Galeriji svetog Krševana ostati cijelo ljeto.

S oduševljenjem je prihvaćen na ljetnoj pozornici izveden popularni glazbeni šou A strana u suradnji s mladim glazbenicima i Antom Gelom, koji su održali dva koncerta, 20. i 21. lipnja. Prve večeri izvedbom pjesama za djecu Rajka Dujmića odana je počast velikom hrvatskom glazbeniku, a drugu večer održan je koncert Veliki za male, na kojem su se izvodile pjesme hrvatskih autora za djecu.

Treba spomenuti i da MDF u svom 61. izdanju prati i odluku Ministarstva da se 2021. obilježi kao Godina čitanja pa u Šibenik na Festival ponovno stiže Monte Librić, a i poznate i manje poznate osobe iz javnog i društvenog života koje će čitati djeci na Festivalu.


Izložba Danijela Srdareva / Snimio Tata i Kisa Vita / Laboratorio Bestiario

Festival će 3. srpnja zatvoriti Kataklò Athletic Dance Theatre, najvažnije talijansko atletsko-plesno kazalište s izvedbom Back to dance.

Posebnost je Šibenskoga dječjeg festivala što ravnopravno sa stvaralaštvom za djecu promovira i dječje stvaralaštvo. Ovih dana na ulicama i trgovima kroz kreativne radionice i uz razne umjetnike vladaju žamor i veselje djece. Ma koliko ozbiljni bili, atmosfera će vas sigurno potaknuti da i sami budete dionikom, makar samo osmijehom.

„Svako društvo, svaka ozbiljna zajednica ponajprije vodi brigu o svom budućem naraštaju“, rekao je na otvaranju Zdravko Zima. Festival je prilika da pokažemo djeci kako se trebamo ophoditi jedni prema drugima i naučimo iskazati zahvalnost svakomu za udio u toj velikoj priči. Budimo kao djeca jer – „Kad se male ruke slože, sve se može, sve se može!“

Šibenske tvrđave kulture

Sam pogled na šibenske tvrđave izaziva divljenje, a uživanje u programima na njima budi posebne emocije. Tijekom cijelog ljeta zakazani su brojni kulturni programi na dvjema tvrđavama – sv. Mihovila i Barone. Tu se posebno ističe jedini festival osnovan za vrijeme pandemije – Let‘s Rock, koji je kao i prošle godine počeo prvog dana ljeta, a ove je godine realiziran u dva dana – 21. i 22. lipnja.

Svojim drugim izdanjem festival Let‘s Rock na šibenskoj tvrđavi sv. Mihovila postao je dvodnevni događaj s ukupno 22 glazbena imena s domaće nezavisne scene. Tih dana ljubitelji dobra zvuka imali su prilike čuti glazbeni kolaž različitih žanrova. Iza nekih imena s popisa stoji dugogodišnji odličan autorski rad, dok su neki počeli stvarati glazbu u jeku pandemije (poput sama festivala!) pa im je šibenski nastup bio premijerni pred publikom. No zajedničko im je da je većini izvođača ovo bio prvi nastup nakon korona-zatišja. Kako kažu iz Tvrđave kulture, bitno je pružiti mogućnost da se svi daroviti glazbenici izraze pred publikom, što je dobar poticaj mladim glazbenicima da izađu s demosnimkama i stvore svoj krug pratitelja.

Nakon Let‘s Rocka na Mihovilu se nastavlja niz koncerata domaćih izvođača, no moći će se čuti i neki inozemni. Popis zakazanih glazbenih, filmskih i drugih programa impresivan je, a najbolje ga je pregledati na službenim stranicama Tvrđave kulture.

Vrlo je zanimljivo vidjeti i „oživljene“ tvrđave. Šećući tvrđavom Barone s pomoću AR-tehnologije može se gledati daleko u prošlost Šibenika, dok se stvarni svijet proširuje računalno generiranom slikom i zvukom. I ovdje je prepoznata važna uloga djeteta pa je jedan od virtualnih vodiča dječak Jure.

U srcu tvrđave sv. Mihovila može se doživjeti tisuću godina pobjeda i poraza kroz 3D-mapiranje. Dvije cisterne iz 15. stoljeća, donedavno skrivene u utrobi tvrđave sv. Mihovila, danas nude svoje zidove kao kulisu za prezentaciju bogate povijesti tvrđave i grada. Zahtjevnim projektom u cisternama je postavljena najsuvremenija tehnička oprema potrebna za projiciranje sadržaja na zakrivljene i grubo ožbukane zidove. Slikovnu i zvučnu kulisu čine 34 projektora i 16 zvučnika, koji pokrivaju 90 posto površine zidova.

Lijepo je vidjeti kako se uz bogatu zabavnu turističku ponudu Šibenik sve više profilira kao grad kulturne ponude. Uz sadržaje otvorene djeci i mladima kako bi ih potaknuli na kreativnost i dali im prostor da nam se predstave izgledno je da bismo uskoro mogli upoznati nekoga novog šibenskog velikana.

Vijenac 713

713 - 1. srpnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak