Vijenac 713

Feljton

Anela Borčić, Zabranjeni gariful

Metafore svjetlosti – oblici, boje, kretanje

PIŠE Ljerka Car Matutinović

 

Mogli bismo uvjereno napomenuti da je ovdje  riječ o osobnosti otoka Visa. Ovdje je jedinstveni dinamizam stvarne i pomalo opore duhovnosti koja se imaginativno javlja u oblicima, boji i kretanju, ali i u skrovitim dimenzijama intimnosti. Tu se možda i otvaraju  neiskorištene analize za neka nova suglasja. Ova je knjiga i izvorište i smisao neizmjernih obzora imaginacije.


Izd. Spiritoso, Zagreb i Centar za kulturu, Omiš, 2021.

Autorica, Anela Borčić, uz oslobođenu blagodat iskustva, napisala je iznimnu knjigu posvećenu mladim naraštajima, ali će i odraslom čitatelju pružiti užitak čitanja, jer spisateljica imenuje ono što poznaje, bliska je poimanju specifične otvorenosti jezika koji će dinamizirati u stvarnoj i nestvarnoj, prirođenoj i imaginacijski osmišljenoj književnoj sintagmi. Istinska ritmičnost oživljenih cjelina i na način slikarske palete obuzima čitalački duh, koji se u obzorju intimnih unutrašnjih prostora prepušta virtualnosti osmišljenih slika: „Uvjeren sam kako su zabranjeni garifuli s Jabuke bili čarobni teret koji je jezičac na vagi sudbine prebacio u moju korist. Da se nisam usudio prekršiti pravilo, danas ne bih imao Franku i našu lijepu djecu, niti bih bio drvodjelac u svojoj radionici. Trebalo mi je ostarjeti da shvatim kako zdravlje, život, pa i čitav svemir ovise o sitnicama velikim poput naše najmanje odluke, o sitnicama poput garifula... Dovoljna je samo jedna kriva odluka da se poremeti čudesna ravnoteža i sve pođe po zlu jer život počiva na temeljima finim poput paučine.“

Doista, čakavski, viški idiom otvara gustoću, zgusnutost slika, neponovljivu bajkovitost na kojoj se temelji koncentracija bivstvovanja. Tako su oblici, boje i čudesna usredotočenost kretanja valorizirani u spoju bajkovitosti, u perspektivi nagovještaja, u osebujnom rastu kazivanja, u nadahnutom spoju sjećanja i osjećajnosti: „Sa pumnjum me sal slušojte, sal oba otvorite dobro uši. – strogo nam se obrati. – Nikako ne smite brat garifule ca restu na vorhu ol Jabuke. Ako ih uberete, dognat će nevera i potopit će nos! Ti garifuli restu sumo na Jabuku i liti ih zaliju vile Velebita koje se vode dujdu kupat. Ako nestane garifuli, nestat će i ribe u more, i svita na našemu škoju...“

Autorica je čudesnom jasnoćom osmislila jedinstvo sadržajnih cjelina, inspirativnih, imaginativnih događanja koje je posvetila unuci Dori i svim unukama otoka: Dupinić, Viški topnik, Gospina pregača, Macić iz Rudi, Miš iz Zlatni Strani, Gospa Gusarica, Zabranjeni gariful.

Lakoća kazivanja i sretan spoj bajkovitih legendi i povijesnih događanja, koloplet zabranjenih ljubavi koje vape za slobodom, čine knjigu Zabranjeni gariful povjesnicom otoka Visa a njezine žitelje, požrtvovne, uporne, pomalo uplašene i vjerne tradiciji, jedinstvenim borcima protiv siromaštva, bijede i neimaštine.

Slike, doživljaji i meditiranja smjenjuju se, usuglašeno se rastvara izdvojeni svijet apsorbirajući život u složenosti prihvaćena senzibiliteta. Knjiga pripovijesti Zabranjeni gariful duhovni je dar mladima, a odrasli će moći iščitati postojanje osovljenih bića u njihovoj upornoj potrazi za ljudskim dostojanstvom.

Likovne ilustracije nadahnuto je osmislila umjetnica Natalia Borčić.

Vijenac 713

713 - 1. srpnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak