Vijenac 713

Likovna umjetnost

LIKOVNU UMJETNOST IZDVAJA

Vanja BABIĆ

VLADIMIR NOVAK U ATELIJERIMA ŽITNJAK

U nadasve aktivnu i posve nekonvencionalnu izlagačkom prostoru Atelijera Žitnjak, zahvaljujući kojemu zagrebačka istočna periferija može reći kako i ona posjeduje stanoviti umjetnički život, trenutno izlaže zanimljiv umjetnik mlađe generacije Vladimir Novak.


Plakat izložbe /
Izvor Facebook Atelijera Žitnjak

Naziv izložbe glasi Težina, što kako implicitno tako i eksplicitno odgovara prezentiranoj situaciji. Riječ je, dakle, o izložbi minimalističke provenijencije i velike metalne kilaže. Umjetnik, zapravo, u Atelijerima Žitnjak ujedinjuje tri rada koji, svaki na svoj način, okolni prostor relativiziraju i stavljaju pod znak pitanja. Težina je ovdje tretirana kao vidljiva materijalna prisutnost, ali i kao nevidljiva sila. U svakom slučaju vrijedi se upustiti u avanturu mijenjanja različitih sredstava javnoga prometa – osobni automobil ipak je najbolja opcija – te potegnuti na periferiju i do 10. srpnja pogledati inteligentno osmišljenu i na specifičan način dojmljivo realiziranu izložbu.

Iva Zagoda u Galeriji ­Kranjčar

Mlada slikarica Iva Zagoda dobitnica je nagrade Erste fragmenti za prošlu godinu, a spomenuta nagrada uključuje i realizaciju samostalne izložbe u Galeriji Kranjčar. Iva slika na specifičan način. Njezine slike nastaju, naime, kao plod reagiranja na glazbu, pri čemu linije najčešće odražavaju ritam, a boje odnosno mrlje melodiju.


Iz postava izložbe /
Izvor Facebook Galerije Kranjčar

Mnogi autori iz razdoblja povijesnih avangardi, kako slikari tako i skladatelji, na različite su načine nastojali uspostaviti poveznice između boja i glazbe. U tom smislu dovoljno je spomenuti Kandinskog, Skrjabina ili Kleea, a niz bi se mogao i znatno produljiti. Ivin je pristup, međutim, specifičan. Slušajući glazbu ona se kreće ispred platna, doslovno uranjajući – naziv njezine izložbe glasi Zaron – u sinergiju zvuka i boje odnosno oblika koju sama proizvodi. Svakako izložba zbog koje se isplati u ovim vrućim danima do 6. srpnja otići do Galerije Kranjčar.

NICOLE HEWITT U PROSTORU BLACK BOX MSU-a

U sklopu ciklusa izložbi Kinematografija otpora koji vode kustosice Leila Topić i Dina Pokrajac u izložbenom prostoru Black Box na prvome katu zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti trenutno se može pogledati multimedijalno osmišljen ambijent umjetnice Nicole Hewitt.


Iz postava izložbe /
Izvor stranica MSU

Naslov kompleksne izložbe koja se sastoji od videa, zvuka, dijaprojekcija i teksta glasi Žene minorne spekulacije, sekvenca 5 (Mutacije), a u njoj umjetnica kombinira historiografiju, dokumentarizam, objektnu analizu, putopis i spekulativnu fikciju, surađujući pritom s arheolozima. Osnovne tematske odrednice ove za promatranje zahtjevne, ali istodobno dojmljivo realizirane izložbe su memorija, povijest i spekulacija, u kojima stvarni i nestvarni objekti materijalne kulture proizvode zbunjenost i halucinacije o javnom sjećanju. Ulazak u audiovizualni ambijent uz malo dobre volje doista može prerasti u itekako poticajan umjetnički doživljaj. Izložba je otvorena do 31. kolovoza.


Vijenac 713

713 - 1. srpnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak