Vijenac 713

Glazba

GLAZBU IZDVAJA

Domagoj Marić

Glazbeno umrežavanje u „dugom 19. stoljeću“

Najveći ovogodišnji muzikološki događaj u Hrvatskoj bio je u online formatu početkom lipnja. Četverodnevna Međunarodna interdisciplinarna online konferencija Glazbeno umrežavanje u „dugom 19. stoljeću“ u organizaciji Odsjeka za povijest hrvatske glazbe HAZU, Hrvatskoga instituta za povijest te Hrvatskoga muzikološkog društva trajala je od 2. do 5. lipnja kao jedno od konačnih postignuća projekta HRZZ-a. Virtualna publika mogla je popratiti izlaganja 45 stručnjaka iz zemlje i inozemstva s različito postavljenim temama koje su obuhvaćale razdoblje od kraja 18. do prvih desetljeća 20. stoljeća.


Umrežavanje u dugom 19. st., detalj s pozivnice

Poveznica je svih izlaganja aspekt umrežavanja s jedne te iznimno zanimljivi i novi pristupi istraživačkim temama s druge strane, a sudeći po plodnim raspravama nakon panela može se zaključiti da je, iako u virtualnom formatu, konferencija imala i pozitivan učinak na umrežavanje suvremenih istraživača glazbe. Prvi put u domaćoj muzikologiji radni jezik konferencije bio je samo engleski, što je pridonijelo internacionalizaciji skupa. Zanimljiv, produktivan i vrlo dinamičan online susret muzikologa s raznih krajeva svijeta rezultirat će zbornikom radova kao trajnim podsjetnikom da muzikološka istraživanja nije zaustavila ni pandemija, koja je odgodila konferenciju isprva planiranu za listopad 2020.

Dani Paje Kolarića

Nešto manje međunarodnog, a više lokalnog, ali nimalo manje dinamičnog karaktera bili su Dani Paje Kolarića održani u Osijeku od 20. do 29. svibnja u povodu obilježavanja 200 godina od njegova rođenja.


Dani Paje Kolarića /
Izvor: UNIOS

Veliki događaj priređen u spomen skladatelja kojega smatramo ocem hrvatske tamburaške glazbe započeo je izložbom i promocijom dokumentarnoga filma Legenda o tamburi, nastavio se koncertom Hrvatskoga komornog orkestra i simpatičnom glazbenoscenskom šetnjom kroz vrijeme uz Kolarićeve popijevke da bi vrhunac događaja bio Međunarodni interdisciplinarni umjetničko-znanstveni skup Pajo Kolarić i njegovo doba. Cijela je manifestacija sadržavala još nekoliko događaja, pa je svatko zainteresiran mogao naći nešto za sebe. Osječki Dani Paje Kolarića odličan su primjer prethodno spomenuta umrežavanja, jer je za uspjeh tako široko i raznoliko postavljena programa bila potrebna suradnja niza stručnjaka iz različitih područja, ali i svojevrstan putokaz kako lokalnu tradiciju učiniti suvremenom i zanimljivom, a istovremeno je predstaviti u svjetlu novih znanstvenih perspektiva.

Duo Stockhausen–Tadić u Zadru

Ovogodišnja sezona Koncertnog ureda Zadar završila je koncertom naizgled neobična dua, trube i gitare. U crkvi sv. Krševana u Zadru nastupili su 12. lipnja trubač Markus Stockhausen, sin čuvenoga njemačkog skladatelja Karlheinza Stockhausena, i beogradski gitarist Miroslav Tadić.


Duo Stockhausen-Tadić /
Ž. Karavida / Koncertni ured Zadar

Duo je u srednjovjekovnoj zadarskoj bazilici zajedno nastupio prvi put nakon petnaest godina, a na programu su bila djela dvojice izvođača. Većina skladbi sadržavala je otvorene dijelove s improvizacijskim ulomcima, iz kojih je progovarala bliskost i usklađenost dvojice velikih umjetnika. Stockhausen i Tadić zajedno su se pripremali za koncert samo dva dana prije nastupa, a, kako su sami potvrdili, zadarsko muziciranje otvorilo je novu stranicu u njihovim koncertnim turnejama.

Vijenac 713

713 - 1. srpnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak