Vijenac 713

Film

FILM IZDVAJA

Tomislav Čegir

LJETO U TUŠKANCU

Zagrebačko kino Tuškanac u srpnju predstavlja program pod naslovom Novohollywoodski film I. u kojem svakoga dana u mjesecu s terminom u 21 sat prikazuje po jedan film nastao u razdoblju tzv. Novoga Hollywooda – odnosno od posljednje trećine 1960-ih i u 1970-im godinama.


Kadar iz filma Taksist /
Izvor Kino Tuškanac

U izrazito zanimljivu izboru filmova zainteresirani gledatelji moći će vidjeti ostvarenja koja su definitivno u kanonu američkoga filma, poput primjerice Taksista (1976) Martina Scorsesea, Bonnie i Clyde (1967) Arthura Penna ili pak Pasje popodne (1975) Sidneyja Lumeta, kao i važna ostvarenja koja ipak nisu toliko razvikana kao što su Provalnik na slobodi (1978) Ulua Grosbarda, Dvostruki asfalt (1971) Montea Hellmana ili Bob, Carol, Ted i Alice (1969) Paula Mazurskog.


Plakat filma Bob, Carol, Ted i Alice 8
Izvor Wikipedija

Sjajan uvid u bogatu riznicu holivudskoga filma toga razdoblja, a dodatak s rednim brojem naslovu programa navodi i na dalje odabire djela autora koji su obilježili povijest sedme umjetnosti.

PULSKI FILMSKI FESTIVAL

Od 17. do 24. srpnja održava se 68. Pulski filmski festival s nizom hrvatskih, ali i svjetskih premijera. Hrvatski program predstavlja šest naslova: Murina Antonete Alamat Kusijanović, Plavi cvijet Zrinka Ogreste, Po tamburi Stanislava Tomića, A bili smo vam dobri Branka Schmidta, Zora Dalibora Matanića te Menhetenska odiseja Marija Vrbančića.


Plakat festivala /
Facebook PFF

U Međunarodnom programu sudjelovat će deset filmova, od kojih su tri nastala u manjinskoj hrvatskoj koprodukciji: Baksuzno bubanje ili bezumni pornić rumunjskog redatelja Radua Judea, pobjednik ovogodišnjeg Berlinalea, zatim Moje jezero albanskog redatelja Gjergja Xhuvanija te nastavak velikoga regionalnog akcijskog hita Južni vjetar 2 – Ubrzanje srpskog redatelja Miloša Avramovića, koji će u Puli doživjeti i svjetsku premijeru. Zanimljivo je da će ocjenjivačkim sudom Hrvatskog programa predsjedati višestruko nagrađivan redatelj i scenarist Pawel Pawlikowski, a ne treba zaboraviti ni novog umjetničkog ravnatelja festivala Pavu Marinkovića, koji je na tome mjestu zamijenio Zlatka Vidačkovića.

MOTOVUNSKI FILMSKI FESTIVAL

U sklopu ljetnih događanja ne treba zaboraviti filmofilskoj publici osobito drag festival u Motovunu, koji bi se u skladu s epidemiološkim mjerama trebao održati od 27. do 31. srpnja.

 

 


Plakat festivala /
Facebook MFF

Iako će prema najavama program festivala biti dostupan prvoga dana mjeseca srpnja, nema nikakvih dvojbi da će i ovoga puta biti prikazan širok raspon kvalitetnih ostvarenja, niz naslova izvan srednje struje hrvatskoga, europskog i svjetskoga filma.

Vijenac 713

713 - 1. srpnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak