Vijenac 712

Matica hrvatska

30. obljetnica OMH u Čitluku, 31. svibnja

Umjetnošću i poezijom obilježena velika obljetnica

Andrija Stojić


Ogranak MH u Čitluku, na čelu s predsjednikom Andrijom Stojićem, obilježio je 31. svibnja tridesetu obljetnicu postojanja i rada. Vrijedan je to jubilej u spomen na početak obnoviteljskog rada, a obilježen je misom zahvalnicom, predstavljanjem zbirke pjesama Anite Martinac Bijeli crescendo i otvaranjem izložbe akademskog kipara Zorana Jurića Tvarno i duhovno.

Na početku slavljeničkog programa u Galeriji fra Didaka Buntića Andrija Stojić, predsjednik OMH u Čitluku, pozdravio je sve nazočne te se nakon kraćega predstavljanja rada i izvanrednih postignuća Ogranka, jednog od najaktivnijih, zahvalio svima na čestitkama.


Proslava 30. obljetnice Ogranka MH u Čitluku

Mnogobrojni su čitlučkom ogranku uputili pisane čestitke, akademici Mladen Bevanda i Josip Muselimović svojim su dolaskom uveličali proslavu i prenijeli čestitke članstva, među uglednicima na proslavi bio je i vicepostulator fra Miljenko Mića Stojić, dok je akademik fra Andrija Nikić, pred nazočnima na proslavi, uz srdačne čestitke, pohvalio rad OMH u Čitluku i njegovu suradnju s HKD-om Napredak u Mostaru.

Književnica Anita Martinac rođendan OMH u Čitluku uljepšala je čitajući svoju poeziju posvećenu brojnim pjesnicima i pjesničkim susretima. Lirsku harmoniju u zbirci Bijeli crescendo ilustracijama je obogatio mladi ilustrator Luka Kraljević.

U drugom dijelu programa Andrija Stojić proglasio je otvorenom izložbu Tvarno i duhovno akademskog kipara Zorana Jurića. Jurić je više puta izlagao na samostalnim i zajedničkim izložbama, a za svoje radove, poput spomenika dr. Franji Tuđmanu, spomenika Draženu Petroviću, spomenika papi Ivanu Pavlu II. i za spomenike nobelovcima u Mostaru višestruko je nagrađivan.

Andrija Stojić kazao je kako su svi izlošci postavljeni u Galeriji fra Didaka Buntića izrađeni od terakote i bronce te da su skice, studije za moguća veća rješenja, no da istovremeno funkcioniraju samostalno kao komorne, zavjetne skulpture. Najavio je da će broćanska publika do kraja godine biti u mogućnosti vidjeti još radova Zorana Jurića.

Pjesmom i glazbom program proslave obogatili su zbor OGŠ Brotnjo i mladi glazbenici iz te škole, jedne od najuspješnijih glazbenih škola u cijeloj BiH, koje je za sudjelovanje u programu proslave Matija Macan nagradila svojom knjigom Prekinut let.

Moderatorica programa proslave 30. obljetnice Ogranka MH u Čitluku bila je Jasna Ćorić.

Vijenac 712

712 - 17. lipnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak