Vijenac 712

Likovna umjetnost

LIKOVNU UMJETNOST IZDVAJA

Ksenija BARONICA

 

 

 Radikalne geometrije u Lex Artu

Radikalne geometrije naslov je izložbe koja se održava u Lex Artu, skladištu Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža u organizaciji Deana Jokanovića Toumina. Riječ je o skupnom projektu u kojem izlaže jedanaest autora, među kojima su važni suvremeni hrvatski autori – Goran Trbuljak, Edita Schubert, Dubravka Rakoci, Dean Jokanović Toumin, Jelena Perić, ali i autori mlađe generacije – Nikica Jurković i Petar Katavić. Na izložbi sudjeluju i Krešimir Damjanović, Zvonimir Prusina, Jadranko Runjić i Roman Uranjek.



Plakat izložbe /
Snimak zaslona

Riječ je o umjetničkom projektu koji se referira na spomen-obilježje kornatskim vatrogascima na otoku Kornat arhitekta Nikole Bašića. Ishodište su za temu projekta i izložbe horizontalni križevi u tehnici suhozida, sjajno izvedeni i uklopljeni u krajolik kornatskog otočja. Križevi su spomen stradalim vatrogascima, simbol žrtve, trpljenja, ali i nade. Njihova reducirana forma u pejzažu monumentalno je ostvarenje sažeta izričaja i snažne simbolike. Na izložbi se mogu vidjeti i dva filma; kratki film Govoriti kamenom u kojem Nikola Bašić iznosi svoja razmišljanja o arhitekturi i nasljeđu te film Čuvari tišine o izradi križeva u tehnici suhozida i postavljanju spomenika na Kornatu. Izložba je otvorena do 1. srpnja.

Jelena Lovrec u Galeriji Kranjčar

Jelena Lovrec, jedna od najzanimljivijih mladih hrvatskih umjetnica, finalistica ovogodišnje nagrade Radoslav Putar, izlaže u Galeriji Kranjčar od 8. do 21. lipnja. Njen projekt Until Tomorrow / Do sutra jednogodišnji je projekt započet 8. lipnja 2018. i završen 8. lipnja 2019, na njezin rođendan. Jelena je u tom razdoblju svakodnevno pratila buđenje dana i snimala ga kamerom, bilježila mijene svitanja, od tamnih još noćnih prizora sve do svanuća i jačanja svjetlosti. Kadar je statičan, sniman iz njezine sobe, bilježi pogled s prozora u kojem se isprva obrisi samo naznačuju te rasvjetljavanjem postaju vidljiviji i nude gradske vizure.


Iz postava izložbe /
Snimio Juraj Vuglač / GK

Jednogodišnji ciklus prati mijene godišnjih doba, različite razine svjetla i vremenske prilike s početka dana. Kadrovi Jeleninih cjelogodišnjih svitanja prate se na dvama velikim ekranima, a paralelno s time na drugoj su strani galerije ekrani s praćenjem završetka dana koje snima Jelenina sestra u svom domu u Americi. Obje kamere zapravo snimaju isti trenutak jer je vrijeme svitanja u Zagrebu vrijeme zalaska sunca u Chicagu, čime se zatvara krug dnevnog ritma. Melankoličnom i kontemplativnom atmosferom praćenja izlaska i zalaska sunca autorica komunicira sa sestrom i povezuje se s njom na metafizičkoj razini. Komunikacija se tako nastavlja i kroz umjetnički postupak. Intimni dnevnički zapisi početka i kraja dana zabilježeni su na videu, ali i tiskani u lijepo opremljenoj knjizi koja prati izložbu. Kustos izložbe je Mladen Lučić.

Tres(h) Chic u Galeriji umjetnina

U Galeriji umjetnina u Splitu od 10. lipnja do 12. srpnja izlaže slovenski multimedijalni umjetnik Sašo Sedlaček. Izložba je realizirana u suradnji s Aksiomom – Institutom za suvremenu umjetnost u Ljubljani.


Jedan od radova /
Izvor GALUM Split

Sedlaček na izložbi Tres(h) Chic predstavlja izbor svojih radova nastalih proteklih dvadesetak godina u kojima koristi nove tehnologije, elektroničke i informatičke sklopove. Radovi su interaktivni, u njima sudjeluje i publika, a kroz njih postavlja pitanje recikliranja otpada i njegova potencijala kao novog resursa. U radu stvara atraktivne instalacije u kojima koristi jeftinu tehnologiju i softver otvorenog koda. Sašo Sedlaček (1974) radi u mediju instalacije, videa i animacije, profesor je na smjeru Video i novi mediji na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani te jedan od najvažnijih slovenskih autora u području multimedije.

Vijenac 712

712 - 17. lipnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak