Vijenac 712

Književnost

Knjižničarka PREPORUČUJE

Tanja Radović, Knjižnice grada Zagreba, Knjižnica Vladimira Nazora

Emmanuel CARRÈRE, Ja sam živ, a vi ste mrtvi

Knjiga o kultnom piscu znanstvene fantastike, jednom od utemeljitelja spekulativne fikcije Philipu K. Dicku. Neodrediva žanra, na razmeđu biografije i romana, ova je knjiga i više od toga. Carrère provodi suptilne analize najvažnijih Dickovih djela (Tri stigme Palmera Eldritcha, Ubik, Čovjek u visokom dvorcu /nagrada Hugo/, Valis, Oko na nebu, Klanovi Alfanskog mjeseca...) ulazeći u mnogobrojne aspekte njegove poetike. Raščlanjujući književne postupke Carrere pokušava ući u taj nesvakidašnji um, predočiti kako on funkcionira i kako se to odrazilo na njegovo stvaranje. Dick je cijeli život živio s osjećajem da je zbilja u kojoj se nalazimo samo privid, puna simulakruma, a svoje romane nije smatrao fikcijom, nego otkrivenjima istine.


Izd. Vuković & Runjić, Zagreb, 2020.

Carrère oslikava kompleksnu osobnost uz koju se vežu osobine kao što su: psihotik, ekscentrik, paranoik, tabletoman, sklon suicidu, neprilagođen, a za te svoje psihičke pomaknutosti on sam okrivljuje gubitak sestre blizanke još u dojenačkoj dobi. U životu ga prate nesređeni bračni i ljubavni odnosi koji se raspadaju zbog njegove emocionalne nezrelosti i neuravnoteženosti. Carrère je u knjizi obradio i Dickove nedoumice u vezi s vjerom, teološka pitanja na koja je pokušavao naći odgovore, grčevitu potragu za Bogom, traženje odgovora u kineskoj knjizi Yijing te odnos prema opijatima, napose LSD-u. Autor je dočarao ne samo Dickovu razvedenu i kompleksnu osobnost nego i njegov kultni status koji je stekao među poklonicima. Predan, dosljedan i vjerodostojan pokušaj predstavljanja jednog od najkontroverznijih i najosebujnijih pisaca 20. stoljeća.

Claudia Durastanti, Strankinja

Autobiografski roman koji počinje upoznavanjem autoričinih roditelja – majka ima svoju verziju – oca je spasila da se ne baci s mosta, a otac svoju – da je nju na ulici spasio od napadača. Claudijini roditelji oboje su gluhi od rođenja, potpuno nekonvencionalni i drukčiji, buntovni u svom otporu prema okolini, koja ih teško razumije i prihvaća. Njezini roditelji odlaze rođacima u Ameriku 60-ih godina 20. stoljeća, no vraćaju se na jug Italije u mjesto Basilicata.


Izd. OceanMore, Zagreb, 2020.

Odrastanje dvoje djece u neimaštini, povremeni boravci kod rođaka u Americi, dominantna majčinska figura, rastava roditelja rezultira postupnim Claudijinim sazrijevanjem, uviđanjem i razumijevanjem uskraćenosti, nedostatnosti i različitosti koje je živjela u roditeljskom domu. Dvojezičnost u kojoj je odrasla te sporazumijevanje s osobama koje ne čuju Claudiju je predisponiralo na bavljenje jezikom te u konačnici utjecalo i na opredjeljenje za spisateljski poziv. Potom govori o svojim formativnim godinama u Londonu, o ljubavi, o radu i novcu, putovanjima… Superioran stil s brojnim književnim referencijama.

Vijenac 712

712 - 17. lipnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak