Vijenac 712

Glazba

GLAZBU IZDVAJA

Nataša LEVERIĆ ŠPOLJARIĆ


Oproštaj maestra ­Enrica Dinda

Koncertom 10. lipnja u Maloj dvorani Doma sportova maestro Enrico Dindo, talijanski dirigent i svjetski poznat violončelist, oprostio se od Simfonijskog orkestra HRT-a, koji je kao šef dirigent vodio izvježbanom rukom svoje istančane sviračke i umjetničke imaginacije tijekom šest godina, odnosno dva mandata.


Maestro Enrico Dindo /
Snimila Marija Štilinović / HRT

Zaključena je nesvakidašnja koncertna sezona, koja je unatoč brojnim otegotnim okolnostima i zahtjevima iznjedrila više zapaženih koncerata i vrijednih umjetničkih rezultata, među kojima su Sergej Krilov uz maestra Dinda u Beethovenovu Violinskom koncertu, Stanko Madić uz Ivana Repušića u Violinskom koncertu Pēterisa Vasksa, Aleksandar Marković u Osmoj simfoniji Antona Brucknera, Dubravka Šeparović Mušović i Tomislav Fačini u Rückert-Lieder Gustava Mahlera.

Sunčana strana Prisavlja

U svjetlu tih događaja, Simfoničari HRT-a okreću se novim glazbenim izazovima, a ponajprije programima na Sunčanoj strani Prisavlja, otvorenoj pozornici s južne strane zgrade HRT-a, koja se protekle godine etablirala u jedno od vodećih mjesta kulturnog života Zagreba. Program otvaraju Simfoničari HRT-a 21. lipnja uz maestra Alana Bjelinskog, a u najavi su i Tamburaški orkestar HRT-a sa starogradskim biserima (25. lipnja), Zbor HRT-a i glazba Queena (27. lipnja) te Jazz orkestar HRT-a i koncertna jazz-rock-senzacija Chui (29. lipnja).


Simfonijski orkestar HRT-a /
Snimila Marija Štilinović / HRT

Poseban događaj bit će 16. srpnja. Iza jednostavna naslova Koncert hrvatske filmske glazbe krije se ambiciozni multimedijski projekt koji uključuje i opsežnu rekonstrukciju često izgubljenih notnih zapisa hrvatske filmske glazbe. Sedamdeset i pet minuta filmska i glazbena saga donosi neke od kultnih radova hrvatske filmske glazbe. Izvedbe Simfonijskog orkestra s maestrom Aleksandrom Markovićem pratit će projekcije na velikom platnu. Reprezentativni izbor obuhvaća prvi hrvatski zvučni film Lisinski s glazbom Borisa Papandopula, Brezu, koju je obilježila glazba Anđelka Klobučara, Seljačku bunu kojom tutnji glazba Alfija Kabilja, Glembajeve sa skladateljskim potpisom Arsena Dedića, Kontesu Doru ispunjenu glazbom Igora Kuljerića, preko animiranih filmova pa sve do glazbe iz videoigara! Hrvatsku kinematografiju s hrvatskom glazbom vežu posebne veze, poruka je koju žele poslati autori projekta Ivana Kocelj i Dean Šoša u suradnji sa stručnom suradnicom i koautoricom Irenom Paulus. Konačna je svrha svega očuvanje hrvatske glazbene i filmske baštine.

Jaska Art Festival

Glazba će ovog ljeta živjeti na Prisavlju, ali je mnoštvo razloga da posjetite i neke druge lokacije diljem Hrvatske, poput Perivoja dvorca Erdödy, u kojemu se održava 4. festival klasične glazbe Jaska Art Festival.

Otvaranje festivala  / Izvor Facebook Jaska art Festivala.

Na atraktivnoj povijesnoj lokaciji u srcu Jastrebarskog već je nastupio ansambl Acoustic Project, a očekuju nas bečko-hrvatski Kvartet saksofona Mobilis (23. lipnja) te zagrebački Brass kvintet Podium (24. lipnja).

Vijenac 712

712 - 17. lipnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak