Vijenac 712

Glazba

Glazbeni umjetnici Zagrebu, Ivana Lazar, sopran, Helena Lucić Šego, mezzosopran, Mario Čopor, klavir, Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika, HGZ, 11. lipnja

Dvopjevi ispunjeni radošću muziciranja

Piše Zdenka Weber

Ciklus Glazbeni umjetnici Zagrebu, koji u Hrvatskom glazbenom zavodu (HGZ) tradicionalno priređuje Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika (HDGU) bio je u protekloj koncertnoj sezoni, kao uostalom i svi glazbeni događaji ne samo u Zagrebu, osujećen u kontinuitetu zbog nemile pandemije te stoga neredovito održavan. Dakako, i zemljotresi koji su dramatično oštetili tradicionalni prostor održavanja komornih nastupa u Zagrebu, omiljeni HGZ, bili su dodatna otegotna okolnost i brojni su planirani i predviđeni nastupi morali biti otkazani, nadajmo se tek odgođeni, iako je upitno gdje će i kada moći biti doista ostvareni. Jer objava da se HGZ zatvara zbog restauracije na dulje vrijeme nedvojbeno će mnogim solistima i komornim ansamblima postaviti teške, ali, opet nadajmo se, nekako rješive probleme. Ali o tom potom.


Ivana Lazar i Helena Lucić Šego publici su pružile jedinstvene umjetničke užitke / Snimio Marko Pletikosa

Ovdje je riječ o posljednjem koncertu HDGU-a u sezoni 2020/21, a taj je glazbeni događaj, održan 11. lipnja, svakako moguće upisati u povijesne anale HGZ-a kao nadasve uspio koncert i primarno zbog epidemioloških ograničenja razrijeđeni broj slušatelja nedvojbeno će ga još dugo pamtiti i u tom sjećanju uživati. Jer nastupile su dvije umjetnice, dvije pjevačice, sopranistica Ivana Lazar i mezzosopranistica Helena Lucić Šego, koje osim zajedničke profesije povezuje i dugo prijateljstvo, a za klavirom je bio pijanist Mario Čopor, ne samo kao klavirska pratnja nego gotovo kao dio jednog vokalno-instrumentalnog trija. Naime, Ivana Lazar i Helena Lucić Šego, a to smo saznali na kraju koncerta iz simpatičnoga govora sopranistice, nastupile su u ovom sastavu još prije dvadeset godina i od tada ih povezuje glazbeničko razumijevanje i radost zajedničkog muziciranja.

Na programu su dakako bili dvopjevi, popjevke za dva glasa iz bogatoga povijesnog repertoara skladbi kakve se oplemenjivale i zacijelo zabavljale okupljene u nekad popularnim bilo aristokratskim ili poslije češće građanskim salonima, kada još odlazak na javne koncerte nije bio svakodnevna praksa, a skladatelji su, družeći se s glazbenicima, rukopise posvećivali svojim suvremenicima. Ili su ih njihovi suvremenici, nerijetko i mecene, naručivali kako bi se ugodna večernja druženja ispunila glazbom. Tà nije još bilo drugih razbibriga ili pak današnjih često i napasnih medija. Glazba se doista živjela na neki drugi način i ona je bila izvor užitka jednako za one koji su ju izvodili kao i za one koji su ju udobno smješteni slušali.

Upravo tu posebnost užitka u glazbi pokazale su Ivana Lazar, Helena Lucić Šego i Mario Čopor. Izbor dvopjeva Felixa Mendelssohna Bartholdyja, Šest dvoglasnih pjesama, op. 63, Johannesa Brahmsa, dvopjev Mora, op. 20 i Četiriju dvopjeva, op. 61, Tri pjesme Léa Delibesa, La siesta Charlesa Gounoda, Marina i Radost Julesa Masseneta, Klopka Hectora Berlioza i Nesretnik Camillea Saint-Saënsa bio je izbor kojim su predstavljeni biseri njemačkoga Lieda i francuskih mélodies i to izbor učinjen s mnogo pozornosti i smisla u rasporedu te pjevan na njemačkom, francuskom i španjolskom jeziku.

Opisi pojedinih dvopjeva i prepjevi pjesničkih predložaka na hrvatski jezik, za što valja zahvaliti autorici teksta Zrinki Matić te prijevodima s njemačkog Seadu Muhamedagiću a s francuskog i španjolskog Nenadu Iviću (urednica i producentica HDGU-a Jelena Knešaurek Carić, a za nakladnika zadužen predsjednik HDGU-a Filip Fak), bili su nedvojbeno pomoć publici. Ali ipak najvažniji bili su glazbenici na podiju, dvije ugledne pjevačice, prvakinja Opere HNK u Zagrebu Ivana Lazar i docentica na Odsjeku za solo pjevanje na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu Helena Lucić Šego te umjetnički suradnik i umjetnički savjetnik na MA, pijanist Mario Čopor.

Sopran Ivane Lazar zagrebačka publika dobro poznaje, poštuje i voli, kao i mezzosopran Helene Lucić Šego, a ovako ujedinjene, u elegantnim haljinama i odličnom raspoloženju, združene u zajedničkom pjevanju romantične glazbe različitih ugođaja, dale su prvenstveno same sebi, a onda i nama u publici, prigodu za doista jedinstvene umjetničke užitke. Dok su njemački romantičari skladali poslovično ponešto „dublji“ Lied, francuske su mélodies, čak i po nacionalnoj oznaci popjevaka kojim su se francuski skladatelji željeli razlikovati od svojih susjeda, ostavile primjere glazbe suptilno intimne, ali i folklornim idiomom i utjecajem španjolskog temperamenta obojene, a spojiti te genijalne primjere vokalne glazbe pothvat je vrijedan najvećih pohvala. I priznanja, jer Ivana Lazar i Helena Lucić Šego, pjevački tehnički sigurne i odlično zajednički uvježbane, s pouzdanim Mariom Čoporom, pružile su ne samo sebi kao zvijezdama na podiju nego i svima nama u dvorani nezaboravnu glazbenu večer.

Vijenac 712

712 - 17. lipnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak