Vijenac 712

Kazalište

Opasne veze, red. Olja Lozica, HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, Exportdrvo, premijera 11. i 12. lipnja

Bolno snažna priča o ljubavi

Piše Gloria Fabijanić Jelović

Davne 1782. objavljen je roman Opasne veze Pierrea Choderlosa de Lacosa, koji je tad izazvao senzaciju. Poznati su i kultni filmovi, poput filma Rogera Vadima iz 1959. i filma Stephena Frearsa iz 1988. Riječke Opasne veze nude nam novo dramaturško viđenje romana autorica dramaturgije Olje Lozica i Nataše Antulov. Ovo je teška, čista i bolno snažna priča o Ljubavi. Sve što se kao priča odvijalo na zanimljivo složenoj scenografiji Stefana Katunara, sastavljenoj od gornjeg podija prepuna mekog crvenog „lišća“ i donjeg podija zemlje i blata, ipak je upravo onaj život i oni odnosi koji nas okružuju i zaokupljaju, ali ih ne želimo razotkriti.

Riječku glumačku ekipu vodili su Tanja Smoje, Jasmin Mekić, Aleksandra Stojaković Olenjuk, Edi Ćelić, Romina Tonković, Nikola Nedić, Mario Jovev, Jelena Lopatić i Biljana Lovre. I svi su bili sjajni suigrači u mreži likova koja se ispreplela u neobičnim smjerovima,  koja je milovala i rasijecala. Pitanje koje se danas postavlja jest možemo li biti onakvi kakvi zaista jesmo u otvorenim vezama koje nose opasnu slobodu zbližavanja. Jesmo li monogamna bića koja zastrane iz znatiželje u neku drugu vezu ili smo ipak tako mali u golemu prostranstvu ljubavi da se u toj slobodi odnosa pretvaramo u zlobne spodobe željne neodoljiva podčinjavanja partnera uživajući u njegovoj boli.


Koliko nas novi susreti i zaljubljenost mijenjaju kao osobe, pitanja su koja se postavljaju gledateljima / Snimio Dražen Šokčević

Koliko nas novi susreti, tjelesni kontakti i opsjena zaljubljenošću mijenjaju kao osobe, pitanja su koja se postavljaju gledateljima. Koliko je velikih ljubavi u različitim odnosima: muškarac – žena, žena – žena, muškarac – muškarac, koliko je nade i sreće u spoznaji da nekoga voliš i koliko je boli u spoznaji da ga gubiš.

Redateljica Olja Lozica stvorila je umjetničku predstavu koja je istinito gruba i bolna, koja jasnim rječnikom psovki vulgarno pogađa duboko u trbuh svakog gledatelja, koja stvara začudne slike na sceni poput slike gdje žena u rukama drži svog pobijeđenog golog muža, svojevrsna Pietà, gdje glava pretučene žene nepomično izvire iz dna pozornice, gdje se dva muškarca skidaju do gola u stvarnom i metaforičkom smislu, boreći se za naklonost jedne žene u blatu svojih života, kao i izvanprostorna slika spoja dvaju bića u poljupcu, u snopu svjetlosti projektora. Sve to podvučeno sjajnom glazbom i snažnim zvučnim efektima autora glazbe Josipa Maršića, Saše Predovana i Olje Lozica, koji rastu zajedno s rastom emocija na sceni.

Pojam ljubavi najčešće je sveden na vanjske pokazatelje sreće ili patnje. Riječka ljubavna priča u predstavi Opasne veze pokušava ogoljeti stvarne odnose među ljudima koji su se pronašli tražeći duboko u sebi istinitost ljubavi i njezin utjecaj na nas u svakodnevnom životu. Netko ostane sam, u svojoj patnji zbog neuzvraćene ljubavi, netko ostane poražen i izgubljen u zlobi i zloći svog partnera, a netko pronađe svoja vrata iza kojih svjetlost vodi ljubav na neke nove staze.

Neka i vas ljubav prema kazališnoj čaroliji odvede u prostor Exportdrva u Rijeci, na izvrsnu predstavu Opasne veze.

Vijenac 712

712 - 17. lipnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak