Vijenac 712

Glazba

Sedmim Zrin Festivalom započela festivalska sezona Hrvatske udruge Ars Organi Sisciae

Autentičan zvuk povijesnih orgulja

Piše Tamara Jurkić Sviben

Hrvatska udruga Ars Organi Sisciae ovogodišnjom festivalskom sezonom obilježava petnaest godina djelovanja na području Sisačko-moslavačke županije i Sisačke biskupije. U prethodnoj godini udruga je pod vodstvom predsjednice i organizatorice festivalske sezone Valentine Badanjak Pintarić među prvima pokrenula kulturna događanja u Hrvatskoj nakon sveopće blokade i zatvaranja. Ove godine, unatoč svim nedaćama epidemije i potresa, najavili su bogat glazbeni i multimedijalni kulturni program tijekom četiri festivala: upravo završena 7. Zrin Festivala i 15. međunarodnog orguljaškog festivala Ars Organi Sisciae, koji se odvijaju pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH, kao i Festivala drvenih kapela Sancta Barbara i novoga glazbenog festivala Like Lika.


Bogat glazbeni program festivala unatoč epidemiji i posljedicama potresa – koncert u Hrvatskoj Kostajnici (na slici) / Snimila Valentina Badanjak Pintarić

Sedmi Zrin Festival ostvario se od 29. svibnja do 6. lipnja. Brojna festivalska publika, koja je koncerte pratila uživo na koncertima ili putem interneta, na atraktivnim lokacijama srednjovjekovne kulturne baštine Banovine uživala je u glazbi u izvedbi izvrsnih domaćih ansambala i glazbenika. Zagrebački solisti otvorili su festival uz impresivne ostatke gotičke crkve sv. Marije Magdalene u Zrinu s Mozartovim Divertimentom u F-duru, Sorkočevićevom Trećom simfonijom i Papandopulovom Pintarichianom te Boccherinijevom Simfonijom u d-molu. Hrvatski barokni ansambl u crkvi sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskoj Kostajnici izveo je Telemannovu glazbu uz soliste – Stjepana Nobila, blok-flauta i oboa, i Maura Colantonija, viola da gamba. Ansambl Musica viva u crkvi sv. Franje Ksaverskog u Gornjem Viduševcu razvedrio je publiku programom baroknih trio-sonata. Na programu koncerta Acoustic Project Stringsa, u crkvi sv. Lovre u Petrinji, osobito se istaknula skladba Dubravka Palanovića Put zvijezda. Siščane je na dan njihova grada oraspoložio B’s FUNstallation predanom svirkom na sisačkoj šetnici posvećenom njihovu prerano preminulom jazz-gitaristu Damiru Kukuruzoviću, a izveli su vlastite skladbe s albuma Sixto i Blue line. Na multimedijalnom koncertu na marimbi i vibrafonu, uz elektroniku i vizuale, otkrivajući akustičke mogućnosti špilje Draškovićevi podrumi u Topuskom, prvi put se udaraljkaš Filip Merčep predstavio kao multimedijalni umjetnik s izvedbama najnovijih skladbi. Za raznolikost i bogatstvo programa potrudio se i Akademski muški zbor FER-a pod vodstvom Josipa degl’Ivellia, prvim zapjevom nakon godinu dana u Bazilici sv. Kvirina u Sisku, gdje je nakon sv. mise zahvalnice izveo i kratki koncert duhovne glazbe, na kojemu smo imali prilike čuti skladbe Albe Vidakovića, Josipa degl’Ivellia i Mihe Demovića. 7. Zrin Festival zaključio je u Starom gradu Ozlju ansambl ChiaroScuro sastavljen od mladih umjetnika, koji je debitirao sjajnom Biblijskom pričom.

Nakon kratke pauze, festivalska sezona Hrvatske udruge Ars Organi Sisciae nastavlja s programom 15. međunarodnog orguljaškog festivala Ars Organi Sisciae od 11. do 20. lipnja.

Festival je otvoren koncertom Mattea Ivana Rašića, tenora, i Alena Kopunovića Legetina, orguljaša u župnoj crkvi sv. Ivana Nepomuka u Glini, u petak 11. lipnja.

U crkvi sv. Antuna Padovanskog u Voloderu povijesne su orgulje iz 1863, domaćeg graditelja Antuna Šimenca, koji je izgradio i nekad znamenite orgulje koje smo prije Domovinskog rata imali u nekadašnjoj crkvi u Gori. Na njima je koncertirala orguljašica Eva Kirchmayer Bilić uz sopranisticu Nikolinu Pinko-Behrends i Martinu Kutnar na violini.

Blagdan sv. Antuna i Dan grada Hrvatske Kostajnice 13. lipnja uveličali su koncertom trubač Marin Zokić i orguljašica Elizabeta Zalović u crkvi sv. Antuna Padovanskog.

Međunarodna dimenzija festivala ove se godine uspješno predstavlja koncertima sjajnih glazbenika koji svoje glazbeno umijeće predstavljaju uz pomoć suvremene tehnologije (livestream), željnoj publici u crkvama u Sisku i Petrinji. U Sisku su tako, u crkvi sv. Marije kraljice mira, slušatelji 15. lipnja uživali u koncertu Debore Hödtke s orgulja katedrale u Eichstättu (Njemačka), a u crkvi sv. Lovre u Petrinji publika će 17. lipnja pratiti koncert ponajboljeg austrijskog orguljaša Johannesa Zeinlera iz Isusovačke crkve u Beču.

Petnaesto izdanje međunarodnog orguljaškog festivala Ars Organi Sisciae završava 20. lipnja u bazilici sv. Kvirina u Sisku, gdje se planira praizvedba skladbe Buđenje prirode u praskozorje jednog od prvaka suvremene hrvatske glazbe – Borisa Papandopula.

Ove godine nastavlja se i uspješan Festival drvenih kapela Sancta Barbara od 27. lipnja do 7. srpnja u Turopolju, Pokuplju i Moslavini. Prostore impresivnih tradicijskih drvenih kapela u Velikoj Mlaki, Velikoj Gorici, Donjoj Gračenici, Cerju Letovaničkom i Brestu Pokupskom glazbom će ispuniti ansambli Cappella Lignum, Ars Longa, Camerata Garestin, Cappella Auris te duo Tamara Coha Mandić, flauta, i Diana Grubišić Ćiković, harfa. Posebnost je ovogodišnjega programa koncert mladog umjetnika Martina Kutnara na električnoj harmonici (3. srpnja) ispred kurije Modić-Bedeković u Donjoj Lomnici.

Novost je u festivalskim planiranjima udruge Ars Organi Sisciae Festival suvremene i ozbiljne glazbe Like Lika, koji će se s mnogo entuzijazma i pozitivne energije dogoditi u suradnji s POU Gospić od 1. do 8. kolovoza u Brinju (Acoustic Project, 1. kolovoza), Karlobagu (Filip Merčep, 2. kolovoza), Plitvičkim jezerima, odnosno u drvenoj kapeli u Smoljancu, (ansambl Early Delight, 7. kolovoza) i katedrali u Gospiću (trio Margareta Klobučar, sopran; Diana Grubišić Ćiković, harfa, i Alen Kopunović Legetin, 8. kolovoza).

Pohvalna je upornost i zalaganje u revitalizaciji povijesnih i osmišljavanju novih koncertnih prostora te promišljanju novih kulturnih sadržaja u krasnim drevnim hrvatskim krajevima koji pamte važnost i marnost kulturnih entuzijasta, plemstva, svećenstva i svih branitelja hrvatske opstojnosti i identiteta.

Vijenac 712

712 - 17. lipnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak