Vijenac 711

Matica hrvatska

Predavanje Lade Kanajet Šimić,
Odjel za jezikoslovlje MH, 27. svibnja

O hrvatskome izvan Hrvatske u Matici

Igor Marko Gligorić

U organizaciji Odjela za jezikoslovlje Matice hrvatske 27. svibnja Lada Kanajet Šimić, rukovoditeljica Odjela za školstvo, znanost i šport Hrvatske matice iseljenika, održala je predavanje Uloga Hrvatske matice iseljenika u popularizaciji i promicanju hrvatskoga jezika izvan Hrvatske. Predavanje se moglo pratiti i mrežno, pa su se uključili i zainteresirani iz Austrije, Australije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Njemačke, Srbije i drugih zemalja, a pratili su ga i studenti zagrebačke kroatistike u sklopu kolegija Uvod u materinski i inojezični hrvatski pod vodstvom prof. Zrinke Jelaska. Predavanje će biti dostupno i na mrežnim profilima Matice hrvatske – Facebooku i ­YouTubeu.


Lada Kanajet Šimić i Igor Marko Gligorić / Snimio MIRKO CVJETKO

Predavačica je uvodno predstavila povijest i trenutni ustroj Hrvatske matice iseljenika, koja ove godine obilježava 70 godina od osnutka (1951). Istaknula je misiju te ustanove i naglasila usmjerenost njezinih aktivnosti na hrvatsko iseljeništvo, hrvatske autohtone manjinske zajednice u europskim zemljama te na Hrvate u Bosni i Hercegovini.

U središnjemu dijelu predavanja posebno je naglasila Matičine programe namijenjene učenju i poučavanju hrvatskoga kao inoga jezika. Programi su ponajprije usmjereni na Hrvate izvan Hrvatske i očuvanju hrvatskoga identiteta, ali pohađaju ih i ne-Hrvati, primjerice strani slavisti ili studenti hrvatskoga jezika u inozemstvu. Među tradicionalnim programima Odjela za školstvo, znanost i šport Lada Kanajet Šimić govorila je o Sveučilišnoj školi hrvatskoga jezika i kulture (koju Matica suorganizira sa Sveučilištem u Zagrebu), programu koji je namijenjen starijima od sedamnaest godina i u kojemu je dosad sudjelovalo više od tisuću polaznika, te o Maloj školi hrvatskoga jezika i kulture koju pohađaju polaznici 9–16 godina, dosad njih 1500. Na predavanju se govorilo i o Hrvatskim danima za djecu, mladež i učitelje te programima Putujuća škola i Igračka u srcu. Predstavljen je i program nastave hrvatskoga jezika i kulture u Južnoj Americi te Međunarodni znanstveni skup HIDIS – hrvatski kao drugi i strani jezik koji Matica suorganizira s Hrvatskim filološkim društvom i zagrebačkim Odsjekom za kroatistiku. Posebnu pozornost predavačica je posvetila programima e-učenja – Hrvatskome internetskome tečaju (HiT) – prvome takvu u Hrvatskoj, koji se održava deset godina u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu. Predstavljena je i mrežna stranica hrID – Hrvatski izvan domovine, namijenjena učiteljima hrvatskoga kao inoga jezika, učenicima i roditeljima, na kojoj se između ostaloga nalazi i koristan nastavni materijal. Nakraju je publika upoznata s monografijom i filmom o Matici Spomenak, s programima koji se tiču folklora, kazališta, organiziranja priredaba, turneja te s Matičinom izdavačkom djelatnošću.

Lada Kanajet Šimić zaključno je istaknula da su brojni izazovi očuvanju hrvatskog identiteta izvan domovine. U tome smislu naglasila je ulogu i važnost jezika te njegovu funkciju integracijskoga čimbenika. Pritom najvažnijim smatra intenziviranje programa koji se tiču mladih, jer upravo su mladi baštinici hrvatskoga jezika, naše kulture i identiteta Hrvata izvan Hrvatske. Predavanje je potaknulo i učvršćivanje veza dviju matica, Matice hrvatske i Hrvatske matice iseljenika, te zajedničko usmjeravanje njihova djelovanja u očuvanju nacionalnoga identiteta u domovini i izvan nje.

Vijenac 711

711 - 3. lipnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak