Vijenac 711

Likovna umjetnost

LIKOVNU UMJETNOST IZDVAJA

Vanja BABIĆ


 

 IZLOŽBA SPONE U NACIONALNOM MUZEJU MODERNE UMJETNOSTI

U Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti može se pogledati izložba Spone. O kakvim je sponama riječ, vidljivo je iz njezina podnaslova koji glasi: Zagrebačka likovna akademija i slovenski umjetnici između dvaju ratova. Izložba je plod suradnje između Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti iz Zagreba, Galerije Božidar Jakac iz Kostanjevice na Krki te Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.


Ljubo Babić, Šestine, 1933.  /
Arhiv NMMU-a

Autoricama izložbene koncepcije, kustosici Galerije Božidar Jakac Asti Vrečko i muzejskoj savjetnici Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti Dajani Vlaisavljević na pregledan je i stručan način uspjelo predstaviti stotinjak slika, skulptura i grafika istaknutih slovenskih autora koji su studirali na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, među ostalima i Gabrijela Stupice, Zorana Mušiča, Franca Goršeta, Mihe Maleša, Nikolaja Primata i Franca Miheliča. Radove slovenskih umjetnika moguće je na izložbi usporediti s radovima hrvatskih autora Antuna Motike, Otona Postružnika, Marijana Detonija, Frana Šimunovića te Slavka Kopača, a također i tadašnjih profesora Ljube Babića, Vladimira Becića, Ivana Meštrovića, Krste Hegedušića, Marina Tartaglie i još nekih. Izložbu prati katalog s tekstovima autorica izložbe te Ariane Novina i Brede Ilich Klančik, uz kratke uvodne napomene ravnatelja dviju institucija Branka Franceschija i Gorana Milovanovića. Izložba se može pogledati do 20. lipnja.

MATEJ VUKOVIĆ U GALERIJI MH

U Galeriji Matice hrvatske svoje je radove predstavio mladi skulptor Matej Vuković. Riječ je o svojevrsnom audio-vizualnom skulptorskom ambijentu pod naslovom Buka u plavom. Umjetnik cjelokupnu vizualnu situaciju smješta pod strop galerijskog prostora, a posjetiteljima ostavlja mogućnost da povlačenjem jedne poluge što također visi sa stropa pokrene skulptorske objekte, ali i aktivira neugodan zvuk grmljavine.


Jedan od izloženih radova /
Izvor Facebook Galerije MH

Objekti, naime, predstavljaju oblake, pa posjetitelj dobiva dojam kako je izazvao oluju usred koje će se i sam zateći. Riječ je o zanimljivoj i zabavnoj interaktivnoj izložbi koja daje nadu kako od mladoga skulptora u budućnosti možemo očekivati još mnoga pozornosti vrijedna ostvarenja. Izložba je otvorena od 21. svibnja  do 4. lipnja.

JAROSŁAW KOZŁOWSKI U GALERIJI MSU-a

U Galeriji MSU-a od 1. lipnja može se pogledati izložba Reciklirane vijesti / Recycled News istaknutog predstavnika poljske konceptualne umjetnosti Jarosława Kozłowskog. Autor se u svome stvaralaštvu služi različitim medijima poput crteža, umjetničkih knjiga, instalacija, fotografija i performansa.


Iz ciklusa Reciklirane vijesti II
, 2006–2016. / Natalia Brandt / MSU

U žarište na ovoj izložbi Kozłowski postavlja problematiku načina na koji rade mediji koji prenose vijesti. U radovima što se sastoje od novina objavljenih na raznim jezicima te stranica premazanih vodenom bojom na način da – osim malih dijelova članaka – sadržaj ostaje nevidljiv ne prikazuje vijest kao takvu, već izravno upućuje na sam medij. U današnjem vremenu senzacionalizama, populizama i s njima povezanih fake news, ova izložba doima se nadasve aktualnom te stoga svakako valja uputiti pohvalu zagrebačkom MSU-u za njezino dovođenje. Izložba je otvorena do 27. lipnja.

Vijenac 711

711 - 3. lipnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak