Vijenac 711

Književnost

KNJIŽEVNOST IZDVAJA

Filip KOPANICA

Tri različite i nepovezane knjige otkrivaju moje interese i vezane su za područja kojima se bavim. U trenutnoj nemogućnosti ostvarivanja željenih putovanja putopisi izvrsno nadomješćuju odlaske na daleka mjesta i omogućavaju dobar provod i nove spoznaje. Rad s djecom svakodnevno me vraća u djetinjstvo i podsjeća na moj put prema zrelosti, a profesionalno zvanje stalno me potiče na proučavanje hrvatske kulture i praćenje književne, kazališne, glazbene i likovne scene.

LJUBAV OKO SVIJETA

U posljednjih nekoliko godina hrvatski su putopisci ostvarili izvrsne projekte i neke od njih pretočili na papir i stvorili sjajnu putopisnu prozu.


Izd. Klub za ekspedicionizam i kulturu, Zagreb, 2021.

Ovdje bih izdvojio najnoviju knjigu putopisca Davora Rostuhara Ljubav oko svijeta, koja nas u vremenu kada smo limitirani kretanjem vodi u najzabačenije i najpopularnije dijelove svijeta u potrazi za odgovorom na pitanje što je zapravo ljubav. Na medenom mjesecu u trajanju od godine dana mladi bračni par Rostuhar posjećuje sve kontinente, upoznaje ljude koji pripadaju svim klasama društva i pripadaju glavnim svjetskim religijama, pronalaze sretno zaljubljene i one slomljena srca. U potrazi za odgovorom seciraju i vlastiti odnos, iščitavaju znanstvenu literaturu i razgovaraju s vodećim znanstvenicima koji nam pojašnjavaju najnovija dostignuća u znanstvenom proučavanju ljubavi. Tvrdo ukoričena knjiga na četiristotinjak stranica sadrži izvanredne fotografije, priče i jedinstvene odgovore na pitanja o poimanju ljubavi. Zagrebačka će publika premijerno moći pogledati i film na festivalu ZagrebDox od 13. do 20. lipnja.

DJETINJSTVO KASPARA HAUSERA

Rumunjski pisac i kritičar Bogdan-Alexandru Stănescu svojim je prvim romanom Djetinjstvo Kaspara Hausera postao jednim od najboljih rumunjskih i europskih mladih pisaca. Roman sadrži dvanaest priča koje je ispričao isti pripovjedač, a vraća nas u devedesete godine prošloga stoljeća i prikazuju rumunjsko društvo u završnoj fazi komunizma.


Fraktura, Zaprešić, 2020.

Kaspar Hauser bio je tajanstveno njemačko dijete koji je imao pismo s tvrdnjom da se zove Kaspar Hauser i čitav je život proveo zatvoren u kući te nije imao pojam o ljudskom društvu. Bobica je rumunjska verzija dječaka koji odrasta na ulicama Bukurešta u problematičnoj obitelji i neizvjestan je njegov put prema zrelosti. Djetinjstvo Kaspara Hausera roman je o odrastanju dječaka koji možemo poistovjetiti na generaciju mladih Bukureštanaca kojima izazovi modernog društva predstavljaju brojne prepreke.

Digitalizirano izdanje časopisa Kolo (1842–1853)

Najstariji hrvatski časopis Kolo koji izlazi i danas digitaliziran je u e-knjigu u izdanju Matice hrvatske. Knjiga sadrži prvih devet svezaka časopisa koji se čuvaju u fondu Knjižnice Matice hrvatske u Zagrebu i obuhvaćaju razdoblje od 1842. do 1853. Na 1128 stranica književnog sadržaja, radi lakšeg i bržeg snalaženja u tekstu je priloženo i autorsko kazalo. Urednik je Matičine edicije Elektronička izdanja Josip Brleković.


Izd. MH, Zagreb, 2021.

U Kolu nalazimo prva izdanja nekih od najvažnijih hrvatskih književnih djela. Tako prvi svezak započinje djelom Grobničko polje Dimitrije Demetra, a tu se još nalaze i Koraljke Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Pjesme Petra Preradovića te mnoga druga važna djela. Osim hrvatskih pisaca u Kolu su objavljena i djela svjetskih pisaca Aleksandra Puškina, ­Geor­gea Gordona Byrona, Adama Mickiewicza i Lamartinea. Urednik Kola bio je Stanko Vraz s Dragutinom Rakovcem i Ljudevitom Vukotinovićem, a knjiga je svima besplatno dostupna u online verziji na internetskim stranicama Matice hrvatske.

Vijenac 711

711 - 3. lipnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak