Vijenac 711

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Dubrovnik

OMH u Dubrovniku održao je 27. svibnja godišnju i izbornu skupštinu za 2020. putem Zoom-platforme. Nakon četverogodišnjeg mandata za predsjednicu Ogranka ponovno je izabrana Slavica Stojan, a za potpredsjednicu Rina Kralj-Brassard. Za tajnicu izabrana je Ivana Grkeš.


Slavica Stojan

Skupština je potvrdila Marija Dominikovića za gospodarskog tajnika. Novi su članovi predsjedništva Helena Brautović, Barbara Đurasović i Jelena Obradović Mojaš. Izabrani članovi nadzornog odbora su Ljiljana Betica Radić, Nita Svilokos i Antun Česko te nova likvidatorica Ogranka Ivana Lazarević. Moderatorica sjednice bila je voditeljica ureda Ana Rajić. (Ana Rajić)

 

Koprivnica

U organizaciji Ogranka MH u Koprivnici i Knjižnice i čitaonice Fran Galović u Koprivnici 28. travnja održano je predstavljanje monografije Barbara Percačretrospektiva slika i pjesama. Autorica je monografijom obilježila 50 godina rada i stvaralaštva.


Predstavljanje monografije Barbare Percač

Prava je to riznica od stotinjak stranica koja donosi stotinjak slika u brojnim likovnim tehnikama, dvadesetak standardnih i kajkavskih pjesama te brojnu dokumentarnu građu što svjedoči o autoričinu opusu, pjesničkim i likovnim domaćim i inozemnim kolonijama i druženju s muzama umjetnosti. Knjigu upotpunjuju i ogledi Gerharda Ledića te književnice Maje Kušenić Gjerek i povjesničarke umjetnosti Edite Janković Hapavel, koje su i govorile o knjizi. Izabrane pjesme čitale su Marija Hegedušić i Katica Rajić Popijač. Autorica je u završnoj riječi zahvalila svim prijateljima i suradnicima svih godina njezina rada. Monografija je objavljena kao trinaesta knjiga u biblioteci Posebna izdanja OMH u Koprivnici. (Dražen Ernečić)

Kutina

U klubu Arcus, u Pučkom otvorenom učilištu u Kutini 27. svibnja, održana je izborna i izvještajna skupština Ogranka MH u Kutini. Prije sama početka minutom šutnje odana je počast preminulom predsjedniku Ogranka Dragutinu Pasariću. Za novu predsjednicu izabrana je Matea Paripović, za potpredsjednicu Katarina Brkić, a nova je tajnica Nikolina Petranović.


Matea Paripović i Dražen Kovačević

Za nove članove predsjedništva izabrani su: Dražen Kovačević, Ante Juretić, Zdenka Moguš, Katarina Brkić, Ljerka Čorak, Matea Paripović i Nikolina Petranović. Matea Paripović zaposlena je u Tehničkoj školi, gdje predaje hrvatski jezik, a Nikolina Petranović u Srednjoj školi Tina Ujevića, gdje predaje hrvatski i talijanski jezik. Katarina Brkić umirovljena je profesorica hrvatskoga jezika. U nadzorni odbor izabrani su Marija Troha za predsjednicu te Ivica Bilandžić i Kristina Kovačić za članove. Zdenka Moguš izabrana je za blagajnicu. Skupštinu je pozdravio i dao potporu Ogranku gradonačelnik Kutine Zlatko Babić. Novo će vodstvo svoj program temeljiti na tragu djelovanja neumornog čuvara moslavačke kulture i baštine Dragutina Pasarića, a posebno će se usmjeriti na uključivanje mladih u rad Ogranka. (Matea Paripović)

Požega

U požeškoj Gradskoj knjižnici 21. svibnja održana je promocija knjige poezije požeške pjesnikinje Đurđice Gatjal Krila i okovi u nakladi Ogranka. Recenzentica knjige Dijana Klarić istaknula je da nas autorica podsjeća na to kako je život ponekad satkan od krila, a ponekad je stegnut u okovima. Đurđica nas, dodala je, podsjeća i opominje kako je u životu važno uvijek iznova odabrati krila, bez obzira na okove.

 


Predstavljanje zbirke poezije Đurđice Gatjal

Požešku pjesnikinju nazočni su, ali i oni koji su predstavljanje pratili online, mogli bolje upoznati kroz razgovor koji je s njom vodila Dijana Klarić. Pritom je iskazala što je za nju poezija: „najuzvišenija misao, čežnja duše za višim, doslovno je to jedan izljev srca riječima, koji se pretače u slap od kojeg nastaje strofa, a onda pjesma“. Urednica i književna kritičarka Andrea Divić istaknula je da joj je jednostavno i lako bilo urediti ovu zbirku pjesama jer Đurđica Gatjal stvara krajnje otvoreno, nesebično, bez ikakve zadrške, puštajući nas da uđemo u čitav jedan emotivno stvaralački svijet. Ljiljana Marić, predsjednica OMH u Požegi, kazala je da u današnjem svijetu, posebno u medijskom prostoru, više nego ikada prevladavaju negativne riječi koje vrijeđaju, optužuju, osuđuju, ogovaraju, rugaju se, doslovce riječi koje ubijaju dušu te da je zbog toga Ogranku MH u Požegi čast izdati knjigu poezije koja slavi ljepotu riječi, života, dobra, sebedarja i ljudskosti. Zahvalila je autorici što si je dopustila da iznese riječi iz srca i da ih podari svijetu koji vapi za takvim riječima, te ga je riječju učinila malo ljepšim mjestom za življenje. U glazbenom dijelu programa nastupio je Antun Markulić na gitari, profesor gitare u Glazbenoj školi. (Ljiljana Marić)

Šibenik

Republika Hrvatska pridružila se svijetu u nastojanjima za očuvanje biološke raznolikosti i unapređenje zaštite prirode, a Hrvatski je sabor, donošenjem Zakona o zaštiti prirode, odredio da se 22. svibnja, na Međunarodni dan biološke raznolikosti, obilježava i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.


Znanstvenopopularna radionica Aranžmani od mediteranskog bilja u Šibeniku

S tim povodom Ogranak MH u Šibeniku i Stručno-znanstvena udruga Futura organizirali su znanstvenopopularnu radionicu Aranžmani od mediteranskog bilja 21. i 22. svibnja u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić. Projekt je usmjeren na edukaciju građana sa svrhom informiranja i podizanja svijesti o očuvanju okoliša i klimatskim promjenama, na tragu djelovanja Roberta Visianija Šibenčanina (9. travnja 1800–4. svibnja 1878), hrvatskog liječnika i botaničara, autora najsveobuhvatnije znanstvene obrade flore Dalmacije Flora Dalmatica. Sudionici su sudjelovali u nekoliko radionica: Samonikle ukrasne vrste za rez i aranžiranje (voditelji radionice Boris Dorbić i Vinka Karađole), izrada kreativnih herbarija (voditelji Boris i Antonia Dorbić), kolažiranje prešanog cvijeća (voditeljica Janja Parać). Poetsko-likovnu okosnicu radionici su dali članovi Ogranka likovnom izložbom i recitalom objedinjenim nazivom Cvit u kamenu. Radionica je održana pod pokroviteljstvom TZ Grada Šibenika. (Zdenka Bilušić)

Velika Gorica

granak MH u Velikoj Gorici zbog uvjeta u kojima trenutno nije moguće održavati okupljanja uživo svoj je dugovječni program, Matičin četvrtak, preselio u virtualno okružje. U sklopu prvoga četvrtka u tom obliku – a sveukupno 251. – održano je predstavljanje časopisa na turopoljskom dijalektu Škrijna turopolska.


Boris Kuzmić

O časopisu su govorili njegov glavni urednik Stjepan Rendulić, Đurđa Parać, autorica redovne kolumne Turopolski kniževni puti, koja je napisala rad O pučkom pjesniku i humoristu Stjepanu Vitezu, Božica Krznarić, autorica priča o turopoljsko-mraclinskim tradicijskim običajima, te Boris Kuzmić, redoviti profesor pri Katedri za dijalektologiju i povijest hrvatskoga jezika Odsjeka za kroatistiku zagrebačkog Filozofskog fakulteta, koji je napisao rad O jeziku kajkavskog pjesništva Đure Jandrić Parać. Video se može pogledati na mrežnim stranicama Ogranka: www.matica-gorica.hr. (I. H.)

Virovitica

U virovitičkoj Gradskoj knjižnici i čitaonici 6. svibnja Tatjana Kreštan predstavila je svoj ciklus slika vedrog i šarolikog umjetničkog izraza razigrana naslova Cvjetne slagalice. Ravnatelj knjižnice Robert Fritz uvodno je pozdravio publiku i poimence predstavio sve nazočne goste.


Tatjana Kreštan

Potom je o autorici i svojoj dugogodišnjoj prijateljici po struci, diplomiranoj kroatistici i knjižničarki, rodom Garešničanki koja živi i radi u Bjelovaru, inspirativno govorila voditeljica Odjela za odrasle Nela Krznarić. Predsjednica OMH u Virovitici, Dubravka Sabolić, istaknula je da je da su radovi Tatjane Kreštan ispunjeni prikazima cvijeća i zelenila koji nas smiruju i opuštaju, a njihove nas vedre boje pune optimizmom poput nadolazećeg proljeća i toplijih dana kojima se suprotstavljamo pandemiji i sivilu trenutka. Izvedbom djela ruskog skladatelja Jevgenija Derbenka Prijestolnice Europe 2 nazočnima se predstavio mladi glazbenik, Borna Belobrk, član Glazbene škole Jan Vlašimsky. Nakon njegove izvedbe izložba prodajnog karaktera bila je otvorena.

(Dražen Bunjevac)

Vijenac 711

711 - 3. lipnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak