Vijenac 711

Film

FILM IZDVAJA

Janko HEIDL

17. ZagrebDox

Prošlogodišnji, 16. ZagrebDox, planiran za ožujak 2020, bio je jedna od prvih filmskofestivalskih žrtava pandemije u nas – odgođen je gotovo pred samo otvaranje i održan više od pola godine poslije, u listopadu, a zbog reducirana programa poluslužbeno je nazvan „posebnim izdanjem“.


Logo ZagrebDoxa /
Izvor Press Zagreb Doxa

Ovogodišnji, 17. ZagrebDox, po svoj će prilici uvelike sličiti uobičajenom izdanju iako, zbog poštivanja epidemioloških mjera, uz manje publike u kinima, a održat će se u Studentskom centru i na Ljetnoj pozornici Tuškanac, od 13. do 20. lipnja. Među istaknutim vrlinama toga međunarodnog festivala dokumentarnog filma, jednog od nekoliko najpopularnijih filmskih festivala u Hrvatskoj, jest ta da u tjednu održavanja mjesto prikazivanja dokumentarnog filma čini privlačnim odredištem široke publike – projekcije dokumentaraca raznih profila i duljina sa zanimanjem pohode i oni koji uobičajeno za njih možda i ne mare. Šušur atraktivnosti počiva, dakako, na obilnoj i kvalitetnoj ponudi koja ove godine broji osamdesetak ostvarenja sa svih strana svijeta. Kao i kod drugih neobuhvatno opsežnih filmskih festivala, zaludno je bilo što preporučivati unaprijed – razumna logika naginje tomu da se najbolje i najzanimljivije nalazi u glavnim natjecateljskim programima međunarodnih i regionalnih slikopisa, iskustvo govori da bisera ne manjka ni u popratnima, a programi kao što su Majstori doxa ili Retrospektiva već samim nazivima govore da se u njima nalaze djela provjerenih velefilmaša.

Aplikacija MovieReading

U sklopu projekta Film koji uključuje, u realizaciji udruge Pari Pikule u suradnji s Hrvatskim savezom slijepih, u nas je omogućeno uvođenje aplikacije MovieReading prilagođene hrvatskoj publici, programa koji slijepim i slabovidnim osobama omogućuje kvalitetnije praćenje filmova i drugih audiovizualnih sadržaja.


Plakat za aplikaciju /
Izvor stranica Pari pikule  

U Zagrebu, Rijeci i Varaždinu organizirane su i edukativne radionice za korisnike, a korištenje MovieReadinga je besplatno.

Strujanja u Zoni filma HDFK-a

Na portalu Zona filma Hrvatskoga društva filmskih kritičara nedavno je s prikazivanjem otpočeo program Strujanja, a riječ je o jednostavnim, no zanimljivim i stručnim emisijama u trajanju od dvadesetak do pedesetak minuta u kojima filmski kritičari razgovaraju s istaknutim sudionicima hrvatske kinematografije ili pak međusobno.


Ilustracije s jedne od špica Strujanja /
Izvor portal Zona filma

Dosad je, u ornom tempu, objavljeno desetak izdanja, a sudjelovali su ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich, autori Hana Jušić, Nebojša Slijepčević, Igor Jelinović, producent Nebojša Taraba i drugi. Informativne i zabavne, epizode Strujanja dostupne su na portalu Zona filma (zonafilma.com) i na Facebook-stranici HDFK-a.

Vijenac 711

711 - 3. lipnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak