Vijenac 710

Matica hrvatska

Na sjednici Odjela za jezikoslovlje Matice hrvatske
izabran novi pročelnik, 11. svibnja

Matičin zalog popularizaciji jezikoslovlja i kroatistike

Ida Hitrec

Na sjednici Odjela za jezikoslovlje Matice hrvatske 11. svibnja izabran je novi pročelnik Odjela – Igor Marko Gligorić, poslijedoktorand pri Katedri za hrvatski standardni jezik Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Na tome je mjestu naslijedio dosadašnju pročelnicu Jasnu Šego nakon njezina dva mandata. Profesorica Šego uvodno je istaknula vrijedne aktivnosti Odjela te suradnju s Filozofskim fakultetom u Zagrebu, Pedagoškim fakultetom u Osijeku, Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Strojarskim fakultetom te sa zagrebačkim srednjim i osnovnim školama, zahvalivši svima koji su sudjelovali u aktivnostima Odjela.

Novoizabrani je pročelnik predstavio program svojega rada koji će se temeljiti na popularizaciji jezikoslovlja, kroatistike i Matice hrvatske. Jednom godišnje organizirat će se skup ili blok predavanja, poticat će se suradnja s drugim odjelima i s ograncima Matice hrvatske, organizirat će se okrugli stol o Kurikulu, na kojemu će se nakon rasprave oblikovati pisani zaključci.


Mirko Cvjetko, voditelj odjela Matice hrvatske, Jasna Šego,
Igor Marko Gligorić, Tanja Kuštović i akademik Stjepan Damjanović / Snimila Ida Hitrec

U obliku videozapisa koji će se moći pratiti na Matičinim profilima na mrežnim platformama – Facebooku i YouTubeu – pripremat će se predavanja o hrvatskome jeziku iz sinkronijske i dijakronijske perspektive, o standardnome jeziku i organskim idiomima. Novi je pročelnik posebno naglasio da će se truditi u rad Odjela uključiti mlade kroatiste i lingviste te studente kroz revitalizaciju već postojećih projekata kakav je, primjerice, Lingvistika s povodom.

Izbor novoga pročelnika poduprli su eminentni hrvatski jezikoslovci. Neki od njih iznijeli su i svoje prijedloge za rad Odjela za jezikoslovlje. Mateo Žagar, profesor s Katedre za staroslavenski jezik i hrvatsko glagoljaštvo Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, pohvalio je što je u programu novoga pročelnika naglasak stavljen na aktualnosti.

Usto je istaknuo i važnost zastupljenosti aktivnosti koje se tiču povijesne dimenzije hrvatskoga jezika. Odjel bi, naglasio je, trebao pratiti važne projekte koji se bave tim temama.

Akademik Stjepan Damjanović, umirovljeni profesor s Katedre za staroslavenski jezik i hrvatsko glagoljaštvo te predsjednik Matice hrvatske od 2014. do 2018, naglasio je važnost suradnje Odjela s ograncima Matice hrvatske i kazao da se Odjel treba baviti problemima koji tište hrvatsku jezikoslovnu zajednicu, no da pritom ne bi smio biti elitistička skupina, nego bi morao biti u službi širega kruga ljudi.

Jasna Šego, profesorica na Sveučilištu u Slavonskome Brodu, rekla je da su u hrvatskome jezikoslovlju slabije zastupljene teme poučavanja jezika u inozemstvu te da bi se u sljedećemu mandatnome razdoblju Odjel trebao više posvetiti upravo njima.

Vijenac 710

710 - 20. svibnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak