Vijenac 710

Aktualno

Održani 11. Dani Ivana Trnskog, 30. travnja–8. svibnja, Koprivnica i Novigrad Podravski

Jubileji Enerike Bijač

Marko Gregur

Jedanaesti po redu Dani Ivana Trnskog koje organiziraju Podravsko-prigorski ogranak Društva hrvatskih književnika te partneri KUD Ivan vitez Trnski i Turistička zajednica središnje Podravine održani su od 30. travnja do 8. svibnja u Koprivnici i Novigradu Podravskom. Manifestacija je otvorena u Galeriji Mijo Kovačić predstavljanjem knjige Enerike Bijač Okoliš naš svagdanji, čime je autorica ujedno obilježila 80 godina života i 40 godina umjetničkog rada.

Osim autorice, o knjizi su govorile Božica Jelušić i Sonja Zubović, a pozdravne govore uputili su Zlatko Krilić, predsjednik DHK-a, Ivan Pal, predsjednik koprivničkog Gradskog vijeća i Darko Pernjak, predsjednik organizacijskog odbora.
Program je nastavljen 5. svibnja predstavljanjem knjiga Igra zalazećeg sunca Nade Mihoković Kumrić i Dvije vatre Anje Turek, prošlogodišnje dobitnice nagrade Ivan Trnski za mladog autora.


Izvor DHK

Autorice su predstavili Darko Pernjak i Mihaela Cik. Početak vikenda bio je rezerviran za program u Novigradu Podravskom. U petak su održana dva predstavljanja knjiga. Predstavljen je pretisak knjige Komarnički knez Velimir Gjure Ljubića, prvotno objavljen 1930, kao i istoimeni strip Mladena Trnskog, a djela su predstavili Sanja Lovnički, Katarina Franjo i načelnik općine Zdravko Brljek, te knjiga Igra zalazećeg sunca Nade Mihoković Kumrić, koju je uz autoricu predstavio Darko Pernjak.

U subotu je u programu O i oko književnosti o prevođenju govorila istaknuta prevoditeljica Ljiljana Avirović, koja godinama živi, prevodi i predaje u Italiji (Scuola Europea di Traduzione Letteraria) u Torinu i Bolzanu, na Sveučilištu u Udinama i tršćanskom Fakultetu za prevoditelje i tumače (SSLMIT), a rođena je u Novigradu Podravskom. U popodnevnim satima održan je gamificirani obilazak mjesta s temom Ivana viteza Trnskog, kojim su se posjetitelji upoznali s pojedinim lokacijama i poviješću mjesta.

U večernjim satima predstavljena je knjiga Dvije vatre Anje Turek, prošlogodišnje dobitnice nagrade Ivan vitez Trnski za najboljeg autora/icu do 35 godina s podravskog, križevačko-prigorskog i bjelovarsko-bilogorskog područja, dok su se kratkim nastupima publici predstavili Aleksandar Horvat, Marija Rumek i Mirko Kovač. Na kraju programa proglašen je ovogodišnji dobitnik Luka Katančić, koji je nagradu dobio za pjesnički rukopis Kad šutnja progovara.

Ovogodišnji Dani Ivana Trnskog službeno će završiti 21. svibnja, kad će svoje knjige Skok u dalj, Dravom i Podravljem te Kajogledi, nebogledi u koprivničkoj Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ predstaviti Božica Jelušić. O knjigama će osim autorice govoriti Darko Pernjak i Zdravko Seleš, a program će voditi Maja Krulić Gačan.

Vijenac 710

710 - 20. svibnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak