Vijenac 710

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA


 

Nova Gradiška

U organizaciji OMH u Novoj Gradiški u Domu kulture Pučkog otvorenog učilišta Matija Antun Relković 24. travnja predstavljene su dvije zbirke priča – Tatjana Eller i druge priče Sare Čepić i Naši didi lipo su divanili Marijane Bogdanović iz Gornjih Bogićevaca te Ive Stuburić i Željka Ćelepirovića iz Davora.


Predsjednica Ogranka MH u Novoj Gradiški Vjekoslava Bagarić
s mladim književnicima

Knjige su objavljene u sklopu projekta Poticanje stvaralaštva mladih novogradiškoga kraja kroz pisanu riječ, narodni govor i likovni izraz, kojim novogradiški ogranak podupire mlade i nadarene ljude grada i okolice. Knjige i mlade autore predstavila je Vjekoslava Bagarić, predsjednica novogradiškoga ogranka, a tom prigodom zahvalila je svima koji su sudjelovali u oživotvorenju projekta. Naglasila je da je bilo iznimno lijepo surađivati s mladim autorima te da je taj jedinstven projekt na tragu postulata MH, a to je potpora mladima. Sara Ćepić istaknula je da se njezine priče bave tematikom društvene odgovornosti i odnosa prema pojedincu, ali i potiču na otkrivanje vlastitih zabluda i na životne promjene. O njezinim pričama naš književnik Miro Gavran kazao je da je riječ o zrelim tekstovima kao da ih je napisao neki stari majstor novelistike potkraj 19. stoljeća te autorici najavio svijetlu književnu budućnost. Druga predstavljena knjiga Naši didi lipo su divanili jedinstvena je po pričama koje svjedoče o kulturnoj baštini naših krajeva, ali i jeziku jer neke od njih pisane su na davorskoj ikavici („Čuvanje dragoga, svetoga, slatkoga jezika pradjedovskog“ – A. G. Matoš). Književnu večer oplemenio je nastupom mladi novogradiški glazbenik Zvonimir Oršulić. (Ivanka Herceg)

Koprivnica

Na Dan hrvatske knjige 22. travnja OMH u Koprivnici darovao je knjige iz više biblioteka MH (Stoljeća hrvatske književnosti, Inozemni kroatisti, Pleter, Koloplet hrvatske proze, Theoria …)


Donacija Srednjoj školi u Koprivnici

Srednjoj školi u Koprivnici, na čemu su zahvalile ravnateljica Manuela Gregurić i knjižničarka Irena Nevjestić. Istovjetni komplet knjiga Ogranak je darovao OŠ Mihovila Pavleka Miškine u Đelekovcu te primio zahvalu ravnateljice Sonje Vuljak. Dogovoren je nastavak suradnje sa školom u programu manifestacije Dani Paje Kanižaja, koji se u studenom održavaju u Đelekovcu, Koprivnici i Zagrebu. Vrhunska izdanja hrvatske i svjetske humanističke literature MH kao nacionalnog nakladnika u profesionalnom će usavršavanju u objema školama koristiti profesorima iz više predmeta, što je nova vrijednost u obrazovanju mladih ljudi. (Dražen Ernečić)

Križevci

U Križevcima je 20. travnja u organizaciji Ogranka MH u Križevcima, uoči Dana Grada i Noći knjige, predstavljena knjiga Blato u dvorištu Ratka Cvetnića, književnika, publicista, za koju je 2018. dobio nagradu HAZU za područje književnosti.

 

 

 


Predstavljanje knjige Ratka Cvetnića Blato u dvorištu u Križevcima

O knjizi su govorili novinar i književnik Vedran Kukavica i autor Ratko Cvetnić, a ulomak iz romana pročitao je mladi glumac Šiško Horvat Majcan, jedan od potomaka zagrebačko-križevačke obitelji Kamenar, čija je sudbina nadahnula Cvetnića za pisanje romana. Cvetnić je na predstavljanju istaknuo da se njegova knjiga temelji na stvarnoj sudbini obitelji Kamenar, koja je davala istaknute predstavnike hrvatskoga javnog života i čiju je priču fikcionalizirao i preselio u „izmišljeno turopoljsko dvorište”, ali držeći se pritom stvarnih činjenica. (Martina Valec Rebić)

Vijenac 710

710 - 20. svibnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak